Μόλις το ένα τέταρτο των παραγόντων και αναλυτών που συμμετείχαν σε μηνιαία έκθεση-σφυγμομέτρηση της Bank of America περιμένουν ενδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από την έναρξη της πανδημίας, γεγονός που αντανακλά την αυξανόμενη εκτίμηση πως η μετάλλαξη Δέλτα έχει δημιουργήσει σκιές στην ανάκαμψη των οικονομιών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης αναπτυξιακών προσδοκιών διαμορφώθηκε στο 13%, ήτοι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2020, σημειώνοντας θεαματική πτώση από το 91% που έφτανε τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα, η πτώση από τον περασμένο μήνα, ήτοι την έκθεση του Αυγούστου, ανήλθε στις 14 μονάδες! Η νούμερο ένα αιτία θεωρείται η αναζωπύρωση της πανδημίας με σημείο αιχμής τη μετάλλαξη Δέλτα.
Παράλληλα και οι προσδοκίες για την πορεία των εταιρικών κερδών έχουν υποχωρήσει, με την μηνιαία πτώση να φτάνει το 29% και το 22% των ερωτηθέντων να θεωρεί πως τα περιθώρια κερδοφορίας των επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να περιορίζονται τους επόμενους μήνες.
Πάντως, παρά την επιβάρυνση των μακροοικονομικών δεδομένων, οι εκτιμήσεις για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών παραμένει σχετικά θετική. Περίπου οι μισοί από τις πελάτες της BofA, με 840 δισ. δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια, δεν βλέπουν δραστική πτώση των χρηματιστηριακών τιμών μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, που είναι το χαμηλότερο νούμερο από τον Ιανουάριο του 2018.
Αναφορικά με τη στάση των κεντρικών τραπεζών, πλέον περίπου το 84% των επενδυτών περιμένουν πως η Federal Reserve θα ξεκινήσει το tapering μέχρι τα τέλη της χρονιάς, αν και οι εκτιμήσεις για την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων έχει μετακινηθεί στο Φεβρουάριο του 2023 από το Νοέμβριο του 2022, της προηγούμενης ανάλογης έκθεσης της BofA.
Μάλιστα, περίπου το 82% των ερωτηθέντων «βλέπει» μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική από την Κίνα, σε σχέση με 44% τον Ιούλιο.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί από τις κεντρικές τράπεζες εκτιμάται πως έχουν δημιουργήσει τις καλύτερες συνθήκες ρευστότητας διεθνώς από την περίοδο πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007.
Latest News
Ηγήθηκε της Wall Street και σήμερα ο Dow Jones
Oι επενδυτές μετατοπίζουν την έκθεση από την τεχνολογία σε τίτλους πιο οικονομικά ευαίσθητους
Σε ύψη ρεκόρ οι εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη το 2025 - Καταλύτης η απουσία της ΕΚΤ [γράφημα]
Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα ευρωπαϊκά ομόλογα με την αβεβαιότητα σε Γερμανία και Γαλλία να κυριαρχεί
Κέρδη στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στην ΕΚΤ
Οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή της Fitch
Οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πιο ευνοϊκά σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατικών ομολόγων με αντίστοιχη διαβάθμιση ΒΒΒ
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Συντήρηση δυνάμεων στη Wall Street - Σε μίνι μετεκλογικό απολογισμό η αγορά
Οι αμερικανικοί δείκτες προσπαθούν να συντηρήσουν τα κέρδη της εβδομάδας
Σε χαμηλό διετίας κατρακυλάει το ευρώ - Τα στοιχήματα των traders
Το ευρώ δέχεται έντονες πιέσεις περιπλέκοντας τις νομισματικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Ο χρυσός λάμπει, το Bitcoin στα 100.000 δολάρια - Το «άγγιγμα» του Τραμπ
Θετικά αντιδρούν οι αγορές στις προεκλογικές εξαγγελίες Τραμπ για την κρυπτογράφηση - Σταθερό καταφύγιο ο χρυσός
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων