![Μ. Βρετανία – Ρεκόρ κενών θέσεων εργασίας – Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/vretania-600x395-1.jpg)
Σε υψηλό εικοσαετίας έφτασαν οι κενές θέσεις εργασίας στη Μ. Βρετανία το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου, με την οικονομική ανάκαμψη σε εξέλιξη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το BBC.
Συγκεκριμένα, οι κενές θέσεις εργασίας ανήλθαν τη συγκεκριμένη περίοδο σε 1 εκατομμύρια, από το 2001, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 4,7% σε 4,6% τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός των εργαζομένων επανήλθε στα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (ONS). Οι δε μισθοδοσίες του Αυγούστου παρουσίασαν νέα μηνιαία αύξηση κατά 241.000 σε 29,1 εκατομμύρια συνολικά.
Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Άθοου από την ONS, «οι πρώτες εκτιμήσεις από τα στατιστικά για τη μισθοδοσία εργαζομένων, δείνουν ότι τον Αύγουστο έχουμε περίπου τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, όπως πριν την πανδημία. Ωστόσο, η έρευνά μας καταδεικ,νύει ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι δεν έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους».
Η ανάκαμψη δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο παντού, σύμφωνα με τον ίδιο. Περιοχές όπως το Λονδίνο και τομείς όπως η φιλοξενία και οι τέχνες να αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα.
Πάντως, ανέφερε ότι «το συνολικό ποσοστό απασχόλησης συνεχίζει να ανακάμπτει, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων που επλήγησαν πιο έντονα στην αρχή της πανδημίας, ενώ η ανεργία έχει μειωθεί».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ υποστήριξε ότι «τα σημερινά στατιστικά δείχνουν ότι το σχέδιό μας για τις θέσεις εργασίας αποδίδει. Συνεχίζοντας την ανάκαμψη από την πανδημία, εστιάζουμε στο να δημιουργήσουμε ευκαιρίες και να υποστηρίξουμε τις θέσεις εργασίας».
Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα άδειας αναστολής εργασίας, το οποίο εισήχθη από την κυβέρνηση στην αρχή της πανδημίας για να αποτρέψει τις απολύσεις, έχει αρχίσει να περιορίζεται.
Τον Ιούλιο, οι εργοδότες κλήθηκαν να αρχίσουν να πληρώνουν το 10% των μισθών, με τη συμβολή του κράτους να μειώνεται στο 70%.
Το κράτος κατέβαλε αρχικά το 80% των μισθών των ανθρώπων που δεν μπορούσαν να εργαστούν ή των οποίων οι εργοδότες δεν είχαν πλέον την οικονομική δυνατότητα να τους πληρώσουν, μέχρι το μηνιαίο όριο των 2.500 λιρών.
Ο Γιάελ Σέλφιν, επικεφαλής οικονομολόγος στην KPMG, προειδοποίησε ότι μπορεί να έρθουν πιο δύσκολες μέρες.
«Καθώς η πίεση που ασκεί η πανδημία μειώνεται και όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι επιστρέφουν στη δουλειά τους και το πρόγραμμα αναστολής εργασίας τελειώνει, η αγορά εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ασταθής με τις κενές θέσεις να χρειάζονται χρόνο για να καλυφθούν λόγω ελλείψεων δεξιοτήτων και μειωμένης διαθεσιμότητας εργαζομένων στο εξωτερικό», είπε.
Οι τομείς των τροφίμων και της φιλοξενίας είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε κενές θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, κατά 57.600.
Η Σίρεν Θίρου, επικεφαλής οικονομικών στα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια δήλωσε ότι οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οξύ πρόβλημα αναζήτησης εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι το Brexit και η πανδημία μειώνουν την προσφορά εργατικού δυναμικού, γεγονός το οποίο καθιστά δύσκολο να αντιμετωπιστούν να κενά που δημιουργούνται με τη λήξη της αναστολής εργασίας.
«Αυτές οι δυσκολίες είναι πιθανό να ανακόψουν την ανάκαμψη περιορίζοντας την ικανότητα των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν σε παραγγελίες και στη ζήτηση», είπε.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στον κλάδο των τροφίμων, όπου υπάρχουν μεγάλα κενά σε εργατικό δυναμικό για τη συγκομιδή της αγροτικής παραγωγής και σε οδηγούς φορτηγών.
Οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πριν τη μεγάλη άνοδο της εμπορικής κίνησης των γιορτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κολοσσός των γαλακτοκομικών Arla, αναγκάστηκε να μειώσει τις παραδόσεις γάλακτος στα σούπερ μάρκετ λόγω των έλλειψης οδηγών.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Απειλή προστίμων 16 δισ. ευρώ απο την ΕΕ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»