![Σκρέκας – Από 1 έως 3 ευρώ οι ανατιμήσεις στο ρεύμα μετά την επιδότηση και τις εκπτώσεις της ΔΕΗ [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/dei0.png)
Με την επιδότηση των 9 ευρώ ανά μήνα σε κάθε λογαριασμό ρεύματος και με την εμπορική πολιτική της ΔΕΗ που περιλαμβάνει εκπτώσεις από 10 έως 30 ευρώ ανάλογα με την κατανάλωση, η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τις επιπτώσεις από το κύμα αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απέδωσε τις ανατιμήσεις της κιλοβατώρας στον υπερδιπλασιασμό σε σχέση με την αρχή του χρόνου των τιμών του φυσικού αερίου, των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τον περιορισμό παροχής φυσικού αερίου στην Ε.Ε. από τη Ρωσία. Έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή και διεθνή κρίση ενέργειας».

Ως προς το θέμα της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος (30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) ο Κώστας Σκρέκας διευκρίνισε ότι αυτή θα αφορά όλους τους καταναλωτές ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, επειδή η επιδότηση δεν αρκεί για να καλύψει το σύνολο των αυξήσεων στους λογαριασμούς, «η ΔΕΗ αποφάσισε από μόνη της», όπως σημείωσε ο υπουργός, «να προχωρήσει στη χορήγηση επιπλέον εκπτώσεων για τους πελάτες της προκειμένου να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις επιπτώσεις των αυξήσεων».
Σημειωτέον ότι η δημόσια εταιρία κατέχει το 65% των καταναλωτών και η κίνηση της στοχεύει στο να παρασύρει και τους υπόλοιπους ανταγωνιστές.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε επίσης γνωστό ότι το απόγευμα στις έξι θα έχει συνάντηση με όλους τους προμηθευτές ρεύματος θέλοντας να τους ζητήσει την απορρόφηση μέρους του κόστους.
Ως προς το πρακτικό σκέλος της επιδότησης των 9 ευρώ ανά λογαριασμό, ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι αυτή θα αφορά τις καταναλώσεις των μηνών Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Χωρίς να αποκλείσει την επέκταση του μέτρου αν χρειαστεί και τους επόμενους μήνες, αλλά και ενδεχομένως και την αύξηση της επιδότησης.
Σύμφωνα με παραδείγματα που παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΝ οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς πελατών της ΔΕΗ περιορίζονται σε ένα εύρος 1 έως 3 ευρώ το μήνα για καταναλώσεις 300 kWh έως 600 kWh τον μήνα. Βέβαια όπως προαναφέρθηκε οι ανατιμήσεις «ψαλιδίζονται» και από εκπτώσεις που κάνει η ΔΕΗ στους πελάτες της και κυμαίνονται από 10 έως 30 ευρώ ανά μήνα, ανάλογα με την κατανάλωση.
Παράδειγμα 1
Παράδειγμα 2
Από τα παραδείγματα προκύπτει πως η ΔΕΗ έχοντας ενεργοποιήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αν δεν είχε κάνει τις εκπτώσεις αλλά και αν δεν ερχόταν η επιδότηση του κράτους, τότε τα νοικοκυριά θα πλήρωναν ακριβότερα το ρεύμα από 20 έως και 41 ευρώ το μήνα.
Ο Κώστας Σκρέκας επίσης απαντώντας σε ερώτηση για το αν τίθεται θέμα με την επιστράτευση της ΔΕΗ να παρέχει εκπτώσεις, να εγερθούν ζητήματα παραβίασης του ανταγωνισμού, είπε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, ενώ σύννομη είναι και η επιδότηση της πολιτείας.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού