Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μίλησε για την επιδότηση του ρεύματος που θα αφορά όλους τους καταναλωτές. Πιο συγκεκριμένα, με 30 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης κάθε μήνα επιδοτούνται οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις αναμενόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Η στήριξη αφορά όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι, επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Η επιδότηση θα γίνει άμεσα, από τους επόμενους λογαριασμούς. Στο εξωτερικό μαίνεται μια διεθνής ενεργειακή κρίση που έχει οδηγήσει στην αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακριβές τιμές λιανικής ρεύματος. Ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση μέσα από μία επιδότηση από ένα νέο ταμείο για την ενεργειακή μετάβαση. Δίνουμε μια επιδότηση και μια έκπτωση, ώστε μέχρι τέλος του χρόνου να μη δει ένα νοικοκυριό αύξηση στην τιμή του ρεύματος», είπε ο κ. Σκρέκας.
«Όλοι οι καταναλωτές θα ωφεληθούν από την επιδότηση του ρεύματος»
«Η επιδότηση είναι για όλους όσους είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή τάση. Δεν αφορά μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά. Η επιδότηση είναι επίσης για όλους τους παρόχους. Σήμερα έχω συγκαλέσει σύσκεψη και με τη ΡΑΕ για να ενημερώσω όλους τους παρόχους για να εξειδικεύσουμε τα μέτρα και να ζητήσουμε να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διευκρινίζει ότι θα επεκταθεί η εκπτωτική πολιτική που ήδη ισχύει, καλύπτοντας πλήρως τις ανατιμήσεις που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh ανά μήνα, και συμπληρώνει με αυτά τα μέτρα θα αντισταθμιστεί σχεδόν το σύνολο των εκτιμώμενων ανατιμήσεων έως το τέλος του έτους για ένα μέσο νοικοκυριό.
Το μέτρο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, ενώ από τον επόμενο μήνα το ύψος της στήριξης θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή στους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες.
«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που πήρε αυτή την απόφαση να στηρίξει μέχρι τέλος του χρόνου όλα τα νοικοκυριά απέναντι σε όλες τις αυξήσεις που έρχονται λόγω της ενεργειακής κρίσης. Το πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση δεν μπορεί να το γνωρίζει κάποιος. Εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου το φαινόμενο θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύσκεψη με τη συμμετοχή ΡΑΕ και προμηθευτών
Για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη σύσκεψη υπό τον Κώστα Σκρέκα, με τη συμμετοχή της ΡΑΕ και όλων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο υπουργός θα ζητήσει από τους παρόχους να συνδράμουν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων για τους καταναλωτές από τις αναμενόμενες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας, απορροφώντας μέρος των αυξήσεων.
Η στήριξη των καταναλωτών θα χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Ταμείο Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, στο οποίο θα διοχετευθεί ποσό ύψους τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ από τα αυξημένα έσοδα που αντιστοιχούν στη χώρα μας το 2021 από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων.
Στο τέλος του έτους θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν έκτακτες συνθήκες στη διεθνή αγορά ενέργειας, θα εξεταστεί η επέκταση της στήριξης από το Ειδικό Ταμείο.
Επίσης, θα υπάρξει αύξηση 20% στο επίδομα θέρμανσης, ενώ θα αξιοποιηθούν 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά σε σχεδόν μηδενικές τιμές.
«Στο φυσικό αέριο αναμένονται επίσης αυξήσεις, για αυτό ανακοινώσαμε ότι θα έχουμε αύξηση 20% του επιδόματος θέρμανσης, ώστε να καλύψει κομμάτι της αύξησης στις τιμές. Η μόνιμη λύση στο πρόβλημα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Και εδώ έρχεται το πρόγραμμα Εξοικονομώ που η πλατφόρμα ανοίγει τον Οκτώβριο», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Σκρέκας.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»