Η κινεζική αστυνομία χρησιμοποιεί μια νέα εφαρμογή, εγκατεστημένη σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, για να εντοπίσει και να ανακρίνει άτομα που έχουν επισκεφθεί ξένους οικονομικούς ιστότοπους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η εφαρμογή ξεκίνησε τον Μάρτιο από το Εθνικό Κέντρο Καταπολέμησης της Απάτης του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας, μπλοκάρει ύποπτα τηλεφωνήματα και αναφέρει κακόβουλο λογισμικό. Η αστυνομία είπε ότι ήταν απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η αύξηση της απάτης, που συχνά διαπράττεται από επιχειρήσεις στο εξωτερικό που διευθύνονται από Κινέζους και Ταϊβανούς υπηκόους.

Το υπουργείο συνέστησε τη λήψη της εφαρμογής, αλλά πολλές τοπικές κυβερνητικές υπηρεσίες την κατέστησαν υποχρεωτική για τους υπαλλήλους τους και τα άτομα με τα οποία συνεργάζονται, όπως φοιτητές και ενοικιαστές.

Ένας χρήστης με έδρα τη Σαγκάη είπε στους Financial Times ότι ήρθε σε επαφή με την αστυνομία μετά την πρόσβαση σε μια αμερικανική υπηρεσία οικονομικών ειδήσεων. Ερωτήθηκε επίσης εάν είχε επαφές στο εξωτερικό και αν επισκεπτόταν τακτικά ξένες ιστοσελίδες.

Ο χρήστης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η αστυνομία φαίνεται να ανησυχεί πραγματικά για ξένες απάτες. «Αλλά οι ερωτήσεις που μου έκαναν για το αν είχα έρθει σε επαφή με ξένους με έκαναν να νιώσω ότι δεν ήθελαν να έχω πρόσβαση σε ξένους ιστότοπους», πρόσθεσε. «Μετά τη συνάντηση κατήργησα την εφαρμογή» πρόσθεσε.

Ένας δεύτερος χρήστης στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ είπε ότι η αστυνομία τον κάλεσε τέσσερις συνεχόμενες ημέρες αφότου η εφαρμογή έδειξε ότι είχε επισκεφθεί ξένους παρόχους πληροφοριών που τους χαρακτήρισαν «εξαιρετικά επικίνδυνους», συμπεριλαμβανομένου του Bloomberg.

Δεκάδες άνθρωποι τόνισαν στους FT ότι ένιωθαν άβολα δίνοντας στην εφαρμογή 29 άδειες, συμπεριλαμβανομένης της ζωντανής παρακολούθησης των αρχείων καταγραφής κλήσεων, κειμένων και συνομιλιών, για εγκατάσταση στα τηλέφωνά τους.

«Δεν πρόκειται να δώσω στις αρχές πρόσβαση σε όλες τις πτυχές της ζωής μου για να αποφύγουν τις απάτες», δήλωσε διευθυντής μάρκετινγκ με έδρα τη Σαγκάη, ο οποίος αγνόησε πολλά αιτήματα για εγκατάσταση της εφαρμογής.

Γονείς σε όλη τη χώρα δήλωσαν ότι έπρεπε να κατεβάσουν την εφαρμογή πριν τους επιτραπεί να εγγράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Στο Shenzhen, ορισμένοι ενοικιαστές πρέπει να το εγκαταστήσουν πριν υπογράψουν μισθώσεις.

«Δεν έχω δει ποτέ τέτοια κατάχρηση της κυβερνητικής εξουσίας για την προώθηση μιας μη δημοφιλούς εφαρμογής», δήλωσε ένας υπάλληλος γραφείου στην επαρχία Anhui, ο οποίος έπρεπε να κατεβάσει την εφαρμογή προτού μπορέσει να υποβάλει αίτηση για ταυτότητα.

«Αυτή είναι μια εφαρμογή παρακολούθησης που παρακολουθεί τα πάντα στο τηλέφωνό σας», πρόσθεσε ένας υπάλληλος γραφείου που αφαίρεσε την εφαρμογή αρκετές ώρες αφότου οι τοπικές αρχές του είπαν να την εγκαταστήσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βαρουφάκης: Σοβαρές καταγγελίες για το αόρατο νήμα που συνδέει τα «ληστρικά ασφάλιστρα υγείας» με το fund CVC
Plus |

«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC

«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»
Επικαιρότητα |

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»

Η εξαφάνιση του 39χρονου Βασίλη στη Λάρισα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 12 ημέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του.