Η συνεχιζόμενη πανδημία Covid-19 οδήγησε επιπλέον 31 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια φτώχεια, αντιστρέφοντας την παγκόσμια πρόοδο για την εξάλειψη της φτώχειας κατά τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την πέμπτη ετήσια έκθεση του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.
Η έκθεση – η οποία εξετάζει την παγκόσμια πρόοδο όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια, τη μείωση της φτώχειας και άλλα θέματα υγείας – διαπίστωσε επίσης ότι η πανδημία οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση των συνηθισμένων ποσοστών εμβολιασμού στην παιδική ηλικία, διεύρυνε το χάσμα εκπαίδευσης μεταξύ φτωχών και πλούσιων εθνών και αύξησε τις ανισότητες στην υγεία.
Η έκθεση καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να πραγματοποιήσουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την κατασκευή εμβολίων και την ενίσχυση της υποδομής δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου πολλοί άνθρωποι δεν κατάφεραν να αποφύγουν τις χειρότερες επιπτώσεις της πανδημίας.
H Covid οδήγησε σε μια «σημαντική» ανατροπή σε μια σειρά παγκόσμιων προσπαθειών για την υγεία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Γκέιτς, Μαρκ Σούζμαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δημοσιογράφους πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης.
«Αντί να βγάλουμε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους από την ακραία φτώχεια, 31 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε ακραία φτώχεια, είπε. «Βλέπουμε επίσης στασιμότητα στη βελτίωση και σε άλλους δείκτες, από την κακοποίηση και τη διατροφή έως μερικές από τις προκλήσεις στην εκπαίδευση».
Το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε ακραία φτώχεια, το οποίο ορίζεται ότι ζει με 1,90 δολάρια την ημέρα, έχει μειωθεί από το 37% στο 9% τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ωστόσο, η μείωση των επιπέδων φτώχειας έχει σταματήσει και είναι πιθανό να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα τα επόμενα χρόνια καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί, σύμφωνα με την έκθεση.
«Με την πλειοψηφία των πλούσιων χωρών να έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλο βαθμό, οι περισσότερες από αυτές θα έχουν ανάκαμψη στο κατά κεφαλήν εισόδημα πριν από την κρίση φέτος», είπε. «Αλλά μέχρι το επόμενο έτος, τα δύο τρίτα των αναπτυσσόμενων χωρών θα είναι ακόμα κάτω από το κατά κεφαλήν 2019 … και ορισμένες χώρες θα αντιμετωπίσουν πολλά ακόμη χρόνια πριν επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019».
Οι ανισότητες εμβολίων που παρατηρούνται παγκοσμίως είναι μια «βαθιά ηθική οργή», ανέφερε η έκθεση και αυξάνουν τον κίνδυνο οι χώρες και οι κοινότητες υψηλού εισοδήματος να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την Covid ως μια άλλη «επιδημία φτώχειας» ή «όχι το πρόβλημά μας».
Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα επιβραδύνουν επίσης την πρόοδο προς την ισότητα των φύλων – τόσο στις φτωχές όσο και στις πλούσιες χώρες – καθώς οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την κρίση, σύμφωνα με τον Suzman.
«Από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν [κατά τη διάρκεια της πανδημίας], 13 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας παγκοσμίως χάθηκαν από γυναίκες παρά από άνδρες», είπε. «Οι γυναίκες φέρουν επίσης το βάρος των ευθυνών φροντίδας σε πλούσιο και φτωχό κόσμο»
Εκτός από τις οικονομικές συνέπειες, η πανδημία είναι πιθανό να οδηγήσει σε περισσότερα παιδιά να αρρωστήσουν ή να πεθάνουν από ασθένειες που θεωρούνταν σε μεγάλο βαθμό εξαλειμμένες, πρόσθεσε ο Suzman.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι τα παγκόσμια ποσοστά για τακτικά εμβόλια παιδικής ηλικίας, όπως η ελονοσία, μειώθηκαν πέρυσι κατά 7% σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2005.
Latest News
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία