
Τα περισσότερα σχέδια για κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα καταργήθηκαν μετά τη συμφωνία του Παρισιού
Έκθεση από κλιματολογικές ομάδες διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των έργων απορρίφθηκαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας
Το παγκόσμιο δίκτυο νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με χρήση άνθρακα έχει καταρρεύσει μετά από την επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, το 2015, σύμφωνα με έρευνα που υπογραμμίζει ότι το τέλος της ρυπογόνου πηγής ενέργειας είναι πλέον ορατό.
44 χώρες χωρίς σχέδια για νέα εργοστάσια
Η έκθεση διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των προγραμματισμένων εργοστασίων στον κόσμο έχουν καταργηθεί από την υπογραφή της κλιματικής συμφωνίας και αργότερα, πράγμα που σημαίνει ότι 44 χώρες δεν έχουν πλέον μελλοντικά σχέδια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.
Οι κλιματικές ομάδες που έχουν συντάξει την έκθεση – E3G, Global Energy Monitor και Ember – ανέφεραν ότι αυτές οι χώρες έχουν τώρα την ευκαιρία να ενταχθούν στις 40 χώρες που έχουν ήδη υπογράψει μια δέσμευση «no new carbon» («χωρίς νέο άνθρακα») ώστε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων εκπομπών.
«Μόλις πριν από πέντε χρόνια, είχαν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν πολλοί νέοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είτε έχουν σταματήσει επίσημα είτε βρίσκονται σε φάση διακοπής και είναι απίθανο να κατασκευαστούν ποτέ», δήλωσε ο Ντέιβ Τζόουνς της Ember.

«No new coal»
«Πολλές χώρες μπορούν να προσθέσουν τη φωνή τους σε μια χιονοστιβάδα από δημόσιες δεσμεύσεις υπέρ του «no new coal», επιτυγχάνοντας συλλογικά ένα βασικό ορόσημο για την οριστική κατάργηση του άνθρακα».
Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα που παραμένουν σε σχεδιασμό προς υλοποίηση, κατανέμονται σε 31 χώρες, οι μισές από τις οποίες έχουν προγραμματίσει μόνο ένα τέτοιο εργοστάσιο για το μέλλον.
Ο Κρις Λιτλκοτ, αναπληρωτής διευθυντής του E3G, δήλωσε ότι η οικονομία του άνθρακα έχει γίνει «όλο και λιγότερο ανταγωνιστική σε σύγκριση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Η περίπτωση της Κίνας
Η έκθεση διαπίστωσε ότι εάν η Κίνα, η οποία είναι υπεύθυνη για περισσότερα από τα μισά εργοστάσια καύσης άνθρακα σε όλο τον κόσμο, επέλεγε να καταργήσει τα πρότζεκτ που έχει εξαγγείλει – μαζί με την Ινδία, το Βιετνάμ, την Ινδονησία, την Τουρκία και το Μπαγκλαντές – τότε ο αριθμός των σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα σε όλο τον κόσμο θα μειωνόταν σχεδόν κατά 90%.
Η Κριστίν Σίαρερ, διευθύντρια προγράμματος στο Global Energy Monitor και εκ των συντακτών της έκθεσης, είπε ότι οι κλιματικές συνομιλίες του COP26 που θα διεξαχθούν στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο είναι «μια κατάλληλη στιγμή για τους ηγέτες των μεγαλύτερων κρατών να συναντηθούν και να συνεργαστούν για έναν κόσμο χωρίς νέα εργοστάσια άνθρακα».
Ο Άλοκ Σάρμα, πρόεδρος του UK Cop26, δήλωσε ότι η προσπάθεια ώστε η παγκόσμια θερμοκρασία να μην ανέβει περισσότερο από 1,5 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, θα ήταν «εξαιρετικά δύσκολη» χωρίς τη δέσμευση των χωρών να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα.
Ο άνθρακας συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων που ευθύνονται για την κλιματική κρίση και ο ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι η χρήση του πρέπει να μειωθεί κατά 79% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, έως το τέλος της δεκαετίας, αν ο κόσμος ελπίζει να συμμορφωθεί με τα πρότυπα του Παρισιού και τους στόχους της συμφωνίας για το κλίμα.
Πηγή Guardian


Latest News
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Τα οφέλη και τα εμπόδια για τη μαζική στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η επιλογή EV θα μπορούσε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των πόλεων

Μειώνει τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια η γερμανική RWE
Υπάρχει αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λέει ο CEO της RWE - Τι σχεδιάζει η εταιρεία

Πώς θα είναι η Γαλλία το 2100 - Θερμότερη κατά 4°C
Η Météo France αναλύει τις επιπτώσεις από την προβλεπόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα τα επόμενα 75 χρόνια

Η τελευταία δεκαετία είναι η θερμότερη στα χρονικά - Εφιαλτική η συνέχεια
Οι αλλαγές στο κλίμα και ειδικά η υπερθέρμανση, είναι ιδιαίτερα εμφανής στους ωκεανούς

Ερχεται το τέλος του ESG; - Οι μεγάλες εταιρείες, οι στόχοι βιωσιμότητας και τα μπόνους στελεχών
Η υποχώρηση από τους κλιματικούς στόχους του ESG στις αμοιβές στελεχών αντανακλά και κάποιες ανησυχίες των επενδυτών

Πιο κοντά στην κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς η BYD - Ή μήπως όχι;
Η πεντάλεπτη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων από την εταιρεία του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Γουάνγκ Τσουανφού και οι κρίσεις σε τρεις ηπείρους

Nέο ρεκόρ θερμότητας στο κλίμα το 2024 - Γιατί κορυφαίοι επιστήμονες βρίσκονται σε απόγνωση
Απελπισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες σχετικά με το κλίμα