Τα πρώτα βήματα για τη μετεξέλιξη του Υπερταμείου σε PublicWealthFund, αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία για τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας, δρομολογεί η διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Διατηρώντας τον ρόλο του διαχειριστή ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου Δημόσιων επιχειρήσεων, το Υπερταμείο στοχεύει να συμβάλει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας με την μετεξέλιξή σε ένα πλήρως λειτουργικό δημόσιο επενδυτικό ταμείο.

«Όραμά μας είναι η μετεξέλιξή μας σε ένα Public Wealth Fund, που επιτρέπει και την αξιοποίηση της πολύτιμης διεθνούς εμπειρίας για τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας και παράλληλα διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών», σημείωσε, κατά την εισαγωγική του ομιλία στην Ημερίδα του Υπερταμείου στην 85ηΔΕΘ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου 2022-2024, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο και να εγκριθεί μέσα στον χειμώνα.

Όπως προβλέπεται και στον ιδρυτικό της νόμο, αποστολή της ΕΕΣΥΠ, πέρα από  τη διασφάλιση της αξίας της δημόσιας περιουσίας και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των θυγατρικών της, είναι και η ενίσχυση εσόδων και επενδύσεων. Υπενθυμίζεται ότι μέρος των εσόδων του Υπερταμείου κατευθύνεται στην κάλυψη του δημοσίου χρέους, εξυπηρετώντας τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.

Επένδυση κερδών

Στο επόμενο διάστημα, η διοίκηση της ΕΕΣΥΠ θα επιδιώξει να χτίσει σε στέρεες βάσεις τον ρόλο της ως επενδυτή εκτός από το στενό «κουστούμι» της εταιρείας holding των δημοσίων επιχειρήσεων. Αυτό θα γίνει με την επένδυση μέρους των κερδών από τα μερίσματα των θυγατρικών της σε εταιρείες και επιχειρηματικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα.

Η αρχή θα μπορούσε να γίνει με μικρές επενδύσεις της τάξεως των 4-10 εκατ. ευρώ, ώστε να χτιστεί ένα επενδυτικό προφίλ που θα δημιουργεί υπεραξία και για τις ίδιες της επιχειρήσεις. Αυτό μπορεί συγχρόνως να αποτελέσει μιας μορφής «εγγύηση» για την προσέλκυση και άλλων επενδυτών, καθώς και για την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Πρόκειται για μια δομή που θα στηθεί πάνω στην εμπειρία αντίστοιχων sovereignwealthfunds που διαθέτουν πολλά άλλα κράτη εντός και εκτός Ευρώπης. Το πρώτο βήμα πάντως θα είναι η δημιουργία του πλαισίου για το riskmanagementτου Υπερταμείου. Εξάλλου, η επιτυχία του εγχειρήματος είναι συνυφασμένη με το μεγάλο στοίχημα της ανάταξης των δημοσίων επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες αλλά και να παράγουν κέρδη.

Στόχος της διοίκησης του Υπερταμείου είναι να προχωρήσει σε συνεργασίες και με ξένα funds. Ήδη, η ΕΕΣΥΠ είναι μέλος του διεθνούς δικτύου One Planet Sovereign Wealth Funds, που ξεκίνησε από την πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα μεγάλα δημόσια επενδυτικά ταμεία με ισχυρές πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης (ESG).

Στο ραντάρ το real estate των ακινήτων

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, ο κ. Δημητριάδης έκανε γνωστό ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το Υπερταμείο θα προχωρήσει στην αποτίμηση όλου του real estate των επιχειρήσεων που έχει υπό την ομπρέλα του, δηλαδή των θυγατρικών του ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και εταιρειών του χαρτοφυλακίου του όπως η ΓΑΙΑΟΣΕ.

«Μέσω μιας συμφωνίας πλαισίου θα κάνουμε συστηματικά αυτή τη δουλειά. Να καταγράψουμε, να διασταυρώσουμε, σε συνεργασία και με το ΤΕΕ όπως φαίνεται, και να προχωρήσουμε προσδιορίζοντας τα στάδια ωρίμανσης των ακινήτων. Πράγμα που θα κάνουν προφανώς οι ίδιες οι εταιρείες, αλλά θα μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα τα χρονοδιαγράμματα» εξήγησε ο επικεφαλής του Υπερταμείου.

Εν συνεχεία, θα υιοθετηθεί μία ομιλική πολιτική για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, εφαρμόζοντας και δοκιμάζοντας ορισμένες νέες λύσεις. «Ένα πολύ καλό ακίνητο δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμο να αξιοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να βρίσκεται αντιμέτωπο με καταπατήσεις και άλλου είδους προβλήματα. Οπότε μπορούμε να βρούμε τι μπορούμε να ωριμάσουμε για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και πώς» σημείωσε.

Αντίστοιχα, θα προχωρήσει η καταγραφή και εκτίμηση της αξίας όλων των επιχειρήσεων και των συμμετοχών της ΕΕΣΥΠ. Όπως σημείωσε εξάλλου ο κ. Δημητριάδης, «για να αξιοποιήσουμε τη Δημόσια περιουσία θα πρέπει πρώτα να ξέρουμε ποια είναι αυτή, να την καταγράψουμε και να ωριμάσει για να συμβάλλει στην ανάπτυξη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ακίνητα: «Όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα μέχρι σήμερα θα προστατευτούν» – Διαβεβαιώσεις Ταγαρά και Μπακογιάννη
Ακίνητα |

Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση

Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες

ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία