Ολοκληρώθηκε ο 11ος Εθνικός Διαγωνισμός Οικολογικών – Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2021, ο οποίος αποτελεί μιά απο τις καινοτόμες πρωτοβουλίες του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων{ΣΕΒΤ} Πρόκειται δε, για εναν διαγωνισμό,που μετράει ήδη 4 σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις καθώς και πολλές επιτυχημένες ιστορίες νέων προϊόντων, που βρήκαν τον δρόμο τους για την αγορά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Από το 2011 μέχρι σήμερα, 546 Φοιτητές από 15 Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας έχουν συμμετάσχει στον Διαγωνισμό δημιουργώντας και προσφέροντας στη Βιομηχανία Τροφίμων περισσότερες από 100 προτάσεις καινοτόμων προϊόντων διατροφής με στοιχεία οικολογικής καινοτομίας και της απαραίτητης κοινωνικής ευθύνης.
Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας, ο Διαγωνισμός διεξήχθη με φυσική παρουσία μόνο των διαγωνιζόμενων ομάδων και της Εθνικής Κριτικής Επιτροπής, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Η Τελετή Βράβευσης μεταδόθηκε ζωντανά μέσω live streaming. Οι συμμετέχουσες ομάδες ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο κάλεσμα και συναγωνίστηκαν με αξιοθαύμαστο πάθος! Νικητές αναδείχθηκαν η καινοτομία και η νέα γενιά, που άφησε για μια ακόμη φορά το στίγμα της, αναπτύσσοντας πρωτοποριακά προϊόντα διατροφής, σύμφωνα πάντα με σχετική ανακοίνωση.
Τα βραβεία
Μετά από μία δύσκολη διαδικασία επιλογής, στην τελική φάση του Διαγωνισμού έφτασαν 10 ομάδες φοιτητών, οι οποίες παρουσίασαν με πραγματικό επαγγελματισμό τα προϊόντα τους στην Εθνική Κριτική Επιτροπή.
Το 1ο βραβείο κατέκτησε η ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – Σχολή Χημικών Μηχανικών, για το προϊόν Nutri Salad Bars, αλμυρή μπάρα δημητριακών με άρωμα Μεσογείου, που προσφέρει μια νέα γευστική εμπειρία. Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.
Το 2ο βραβείο κέρδισε η ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Τμήμα Χημικών Μηχανικών, για το προϊόν OLIVENA, vegan προϊόν βρώμης & πρωτεΐνης αρακά, το οποίο συνοδεύεται από ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο.
Το 3ο βραβείο απέσπασε η ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου – Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, για το προϊόν MυροβλήΤeas, έναν καινοτόμο κύβο βιολογικών βοτάνων και μελιού, που διαλύεται εύκολα στο νερό για παραγωγή ροφήματος.
Τιμητική διάκριση για την «Καλύτερη Παρουσίαση» απονεμήθηκε στην ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Τεχνολογίας, για το προϊόν Softies Homestyle Snack, αλμυρά γεμιστά pillows χωρίς γλουτένη, με φυσικά αντιοξειδωτικά.
Τέλος, τιμητική διάκριση για το «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» απονεμήθηκε στην ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για το προϊόν Feel Your Oats, βιολογικό vegan σνακ προζυμιού βρώμης, με φυτικές ίνες, β-γλυκάνη, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά.
Προώθηση έρευνας
Κατά την τελετή βράβευσης, ο κ. Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, τόνισε την ανάγκη προώθησης της Έρευνας & Καινοτομίας και της διασύνδεσης της Ακαδημαϊκής/Ερευνητικής Κοινότητας με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας και της γνώσης. «Ο Διαγωνισμός ECOTROPHELIA αποτελεί μία ευκαιρία για τη νέα γενιά, να αναδείξει τις καινοτόμες ιδέες της και για την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων να αξιοποιήσει αυτές τις ιδέες μελλοντικά».τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ.
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων (υπεύθυνος για την Έρευνα & Καινοτομία), κ. Χ. Δήμας, ο οποίος αναγνώρισε τη σπουδαιότητα του Διαγωνισμού και τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, η Πολιτεία έχει ως προτεραιότητά της την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης όλων των κλάδων, και των τροφίμων, μέσα από την έρευνα και την καινοτομία. Επίσης αναφέρθηκε στη νέα γενιά, η οποία αποδεικνύει ότι έχει ρεαλιστικές ιδέες και μπορεί να πετύχει στο πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.
Είναι σαφές λοιπόν,οτι η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών συνεχίζει σταθερά να αναδεικνύει και να αξιοποιεί τις καινοτόμες ιδέες της νέας γενιάς, που ξεχωρίζει στο νέο περιβάλλον των κοινωνιών της γνώσης.
Latest News
Ποια μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής στην Κρήτη ανακοίνωσε ο Τσιάρας
«Βρίσκομαι εδώ για να συζητήσω με τους αγρότες και να αναζητήσουμε λύσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κώστας Τσιάρας
Ανάδειξη της ταυτότητας των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της θεσσαλικής γης
Έκθεση με τα ΠΟΠ - ΠΓΕ προϊόντα από τη Θεσσαλία διοργανώνει η Περιφέρεια στην Αθήνα - Ποιοι συμμετέχουν
Οφέλη για την υγεία από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – Τι επιβεβαιώνει έκθεση
Η έκθεση που ανατέθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξέτασε τον αντίκτυπο, θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ
Ρεκόρ στις εξαγωγές και εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2024 [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές και εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά – Πώς θα αντιμετωπιστούν οι διαταραχές στην αγορά
Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ
«Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017», είπε ο κ. Δήμας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής στο σημερινό καθεστώς
Ολοκληρώθηκαν 5 διαγωνισμοί για το Ύδωρ 2.0 - Στα 691 εκατ. ο προϋπολογισμός
Τσιάρας: Ενισχύουμε την αγροτική παραγωγή, μειώνουμε το κόστος για τους καλλιεργητές - Τα έξι αρδευτικά έργα που θα υλοποιηθούν μέσω Ύδωρ 2.0
Αγροτικά κόκκινα δάνεια: Τεχνάσματα από funds λίγο πριν τη νέα ρύθμιση – Οι καταγγελίες στον ΟΤ
Τέλος Ιανουαρίου η νέα ρύθμιση για αγροτικά κόκκινα δάνεια – Καταγγελίες στον ΟΤ για πρακτικές των funds που αφήνουν οφειλέτες εκτός διακανονισμών
Ιταλία: Παραγωγή ακριβών κρασιών από παράνομα εργατικά χέρια
Κρασιά υψηλής ποιότητας που παράγονται στην περιοχή Λάνγκε της Ιταλίας παλεύουν με την εξάρτηση τους, στους εργάτες χωρίς χαρτιά
Τροποποιείται εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για εξόφληση επιδοτήσεων, μετά από παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ
Η εξόφληση επιδοτήσεων αφορά το χρονικό διάστημα 2014 - 2020 - «Δικαιώνονται οι παραγωγοί», τονίζει η ΕΘΕΑΣ
Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα
Το νέο πλαίσιο θεσπίζει ξεκάθαρες προδιαγραφές για τη παροχή υπηρεσιών στον τουρισμό από αυτές τις μονάδες