Τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19 πρέπει να έχουν αποδεδειγμένα κάνει από την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου, οι υγειονομικοί στη Γαλλία αλλά και οι πυροσβέστες, για να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους. Όσοι δεν έχουν ξεκινήσει καν την εμβολιαστική διαδικασία θα πρέπει να εμφανίζουν ένα αρνητικό τεστ στον κορωνοϊό κάθε 72 ώρες. Αλλά η πρακτική αυτή θα ισχύσει για ένα μήνα. Έως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν κάνει κι αυτοί την πρώτη δόση. Διαφορετικά θα αναστέλλεται στον ανεμβολίαστο το δικαίωμα να εργάζεται σε θέσεις που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες που απαιτούν την άμεση επαφή με πολίτες.

Το ερώτημα που τίθεται εν προκειμένω στους ιθύνοντες στη Γαλλία και ενώ οι διαδηλώσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών κατά της μεθόδου της διαδικασίας εξελίσσονται σε καθημερινό φαινόμενο με την υποστήριξη μάλιστα ορισμένων μεγάλων εργατικών συνδικάτων, όπως το CGT, είναι αν οι δίχως ιατρικές αντενδείξεις ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσοκόμες έχουν το δικαίωμα να βρουν άλλη εργασία όσο διαρκέσει η άρση του σημερινού συμβολαίου τους, ώστε να μη χάσουν το εισόδημά τους.

«Το ζήτημα απασχολεί τους εργαζόμενους και τους εργοδότες μετά την θέση σε ισχύ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών στη Γαλλία», σημειώνει η «Le Figaro». Και υπενθυμίζει τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας που δείχνουν ότι περισσότεροι από το 88% των εργαζομένων στις δομές δημόσιας υγείας και περίπου το 94% των ελευθέρων επαγελματιών του κλάδου είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στις 7 Σεπτεμβρίου.

«Όσο διαρκεί η αναστολή της ισχύος της σύμβασης εργασίας αίρονται δύο υποχρεώσεις: μία εκ μέρους της επιχείρησης που δεν καταβάλλει την αμοιβή και μία εκ μέρους του υπαλλήλου που δεν εκτελεί την εργασία του», εξηγεί η ειδικευμένη σε εργατικά θέματα δικηγόρος Αλεξαντρά Φαμπ-Φερί. «Ακόμα και αν αρθούν οι δύο αυτές υποχρεώσεις, η σύμβαση εξακολουθεί να υφίσταται. Αλλά ο εργαζόμενος δεν υποχρεούται πλέον να βρίσκεται στη διάθεση του εργοδότη του. Επομένως θεωρητικά δύναται να απασχοληθεί σε άλλη εργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της αναστολής της εργασιακής σύμβασης», σημειώνει η δικηγόρος.

Επαγγελματική πίστη και ρήτρα αποκλειστικότητας

Η Αλεξαντρά Φαμπ-Φερί θυμίζει ότι ο μηχανισμός αυτός «είναι γνωστός και εφαρμόζεται ήδη στις περιπτώσεις αργιών ή κατά τη διάρκεια της σύστασης μια επιχείρησης». Στην περίπτωση όμως της αναστολής μιας εργασιακής σύμβασης λόγω μη εμβολιασμού του εργαζομένου, υπάρχουν δύο στοιχεία που μπορούν να περιορίσουν την εργασία σε μια δεύτερη δουλειά.

Ο υγειονομικός υπάλληλος πρέπει κατ’ αρχάς να σέβεται την αρχή της επαγγελματικής πίστης που απορρέει από την εργασιακή του σύμβαση, ακόμα και όταν η ισχύς της αναστέλλεται. Η αρχή αυτή απαγορεύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και ως εκ τούτου «εμποδίζει τον υπάλληλο να αναλάβει μια άλλη εργασιακή θέση που θα τον έθετε σε κατάσταση αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στον πρώτο εργοδότη του», τονίζει η δικηγόρος Σαμπ-Φερί. Και ως αθέμιτος ανταγωνισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, για παράδειγμα, «η αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών στο νέο εργοδότη».

Η εργατολόγος σημειώνει πάντως ότι, καθώς οι λεπτομέρειες και το περιεχόμενο της υποχρέωσης επαγγελματικής πίστης ενός υγειονομικού υπαλλήλου δεν είναι επακριβώς καθορισμένα, θα πρέπει ο εργαζόμενος να ενημερώσει τον πρώτο εργοδότη του ότι προσφέρει τις υπηρεσίες του αλλού, ώστε να αποφευχθούν τυχόν δικαστικές διαμάχες. Εξάλλου η αρχική σύμβαση μπορεί να περιέχει ρήτρα αποκλειστικότητας που να απαγορεύει στον ανεμβολίαστο υγειονομικό να απασχοληθεί σε άλλη εργασία, ανεξάρτητα μάλιστα από τη φύση της εργασίας αυτής – ακόμα κι αν πρόκειται για άλλο επαγγελματικό τομέα.

Πρακτικά εμπόδια

Η επαγγελματική ζωή των ανεμβολίαστων υγειονομικών μπορεί να γίνει και για πρακτικούς λόγους πιο δύσκολη, σημειώνει στο ρεπορτάζ της η «Le Figaro», καθώς οι υγειονομικές δομές που δέχονται κόσμο θα είναι κλειστές γι’ αυτούς. Αλλά και για να δουλέψουν σε δομές εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης θα πρέπει να κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό κάθε 72 ώρες.

Επιπλέον, οι υγειονομικοί που αρνούνται να εμβολιαστούν επί μακρό χρονικό διάστημα ενδέχεται να υποστούν κυρώσεις πέραν της αναστολής. Όπως διευκρινίζει η εργατολόγος Φαμπ-Φερί, ο νόμος ορίζει ότι για τα επαγγέλματα για τα οποία ισχύει μια δεοντολογία, όπως είναι κατά κανόνα τα υγειονομικά, ένας εργοδότης που διαπιστώνει ότι ένας επαγγελματίας δεν μπορεί να ασκήσει το λειτούργημά του για περισσότερες από 30 ημέρες επειδή δεν συμμετείχε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, πρέπει να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο των Επαγγελματικών Συλλόγων. Ο Σύλλογος στον οποίο ανήκει ο αρνητής υγειονομικός έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες κατά του μέλους του, που θεωρητικά θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μέχρι και την απόλυσή του.

Λύση για τα προς το ζην

«Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια διαδικασία νομικά και δικαστικά πολύ περίπλοκη», σημειώνει η Φαμπ-Φερί και προσθέτει ότι, επίσης θεωρητικά, η εργασιακή σύμβαση ενός εργαζομένου στον τομέα της υγείας μπορεί να ανασταλεί δια βίου, δίχως ο εργαζόμενος να απολυθεί, αφού οι λόγοι της αναστολής θα εκλείψουν αν κάποτε ο εργαζόμενος εμβολιαστεί.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει η εργατολόγος, «η εναλλακτική απασχόληση κατά τη διάρκεια της αναστολής με την ελπίδα ότι ο εργαζόμενος θα επιστρέψει ξανά στην πρώτη του εργασία, συνιστά πρωτίστως μια λύση που διασφαλίζει στον ευρισκόμενο εν αναμονή της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού του το εισόδημα για τα προς το ζην. Για όσους καθυστερήσει πολύ η επιστροφή στα αρχικά τους καθήκοντα, η επαγγελματική επανακατάρτιση μοιάζει απαραίτητη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν ένας δημιουργικός και ρηξικέλευθος επιχειρηματίας
Επικαιρότητα |

Ανδρουλάκης: Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν ένας ρηξικέλευθος επιχειρηματίας

«Μαζί με τη συνοδοιπόρο της ζωής του, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, προσέφεραν σπουδαίο κοινωνικό έργο με κορωνίδα τη δημιουργία της πρώτης Ογκολογικής Μονάδας Παίδων στην πατρίδα μας»