Στην εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ προχώρησαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, φωτίζοντας βασικές πτυχές των παροχών και καθιστώντας σαφή τα οφέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, με βάση την ενημέρωση που έκαναν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Θόδωρος Σκυλακάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος και Κώστας Σκρέκας, προκύπτουν τα εξής:
Οι προκαταβολές
Το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών μειώνεται ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης και εφόσον τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας. Πιο συγκεκριμένα:
1. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
– Επιστρέφεται το 25%, εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, άνω του 70% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων.
-Επιστρέφεται το 33,3%, εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων.
– Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.
2. Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
– Επιστρέφεται το 25%, εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019), άνω του 30% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων.
– Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 33,3%.
Νέος ΕΝΦΙΑ
Φόρο για κάθε ακίνητο ξεχωριστά ο οποίος θα υπολογίζεται βάσει μιας νέας κλίμακας, στην οποία θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος, θα πληρώνουν από το 2022 οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Για ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ οι φορολογικοί συντελεστές θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο.
«Προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Η διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ αποτελεί δύσκολη εξίσωση και το σχέδιο μέχρι σήμερα προβλέπει:
1. Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Από το 2022 οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο, όπως αυτός εφαρμόζεται σήμερα.
2. Νέα κλίμακα ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος ακινήτων θα υπολογίζεται με νέα κλίμακα και νέους συντελεστές. Οι συντελεστές της κλίμακας θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με τη σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.
3. Εκπτώσεις. Ενσωματώνονται οι εκπτώσεις επί του τελικού λογαριασμού που προκύπτει από κύριο και συμπληρωματικό φόρο. Σήμερα, οι εκπτώσεις αυτές κυμαίνονται από 10% έως 30%, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει κάθε φορολογούμενος.
4. Φοροαπαλλαγές. Διατηρούνται οι εκπτώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
5. Δόσεις. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε 10 ή 12 δόσεις, από Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο ή από Μάρτιο μέχρι Φεβρουάριο.
Χωρίς φόρο
Αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021 για γονικές παροχές ανά γονέα σε κάθε παιδί και δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς). Το μέτρο αφορά γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων, χρηματικών ποσών και μετοχών. Δεν εφαρμόζεται για κληρονομιές. Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αντικαθιστά το προηγούμενο όριο των 150.000 ευρώ ανά γονέα αλλά και ανά τέκνο, με αποτέλεσμα περιουσία συνολικής αξίας έως και 1.600.000 ευρώ από τους δύο γονείς να μεταβιβάζεται χωρίς κανένα φόρο σε κάθε τέκνο. Ποσά περιουσίας που υπερβαίνουν το όριο των 800.000 ευρώ θα φορολογούνται με τον ισχύοντα ανώτατο συντελεστή του 10%.
Νέα φορολοταρία
Νέα φορολοταρία που θα μοιράζει έως και 50.000 ευρώ κάθε μήνα και 100.000 ευρώ τα Χριστούγεννα στους τυχερούς φορολογουμένους και έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό χρήμα στις συναλλαγές τους με δικηγόρους, αρχιτέκτονες, υδραυλικούς και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να ενισχύσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Οι διατάξεις με τα νέα φοροκίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, οι οποίες θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του φθινοπώρου, προβλέπουν:
1. Εξτρα έκπτωση φόρου. Από το 2022 έως και το 2025 το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα. Στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων περιλαμβάνονται υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.
2. Νέα φορολοταρία. Από τα Χριστούγεννα ή το αργότερο από τον Ιανουάριο του 2022 η φορολοταρία θα μοιράζει κάθε μήνα:
– 1.000 ευρώ σε 500 τυχερούς φορολογουμένους.
– 5.000 ευρώ σε 70 φορολογουμένους.
– 20.000 ευρώ σε 5 τυχερούς φορολογουμένους.
– 50.000 ευρώ σε έναν τυχερό.
Επιδότηση ρεύματος
Στο ποσό των 9 ευρώ ανά μήνα σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών και για καταναλώσεις 300 kWh (κιλοβατώρες) αντιστοιχεί η επιδότηση που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση δίνεται μόνο για την ανταγωνιστική χρέωση (αξία κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος) και όχι στο σύνολο ενός λογαριασμού που συμπεριλαμβάνει και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (τέλη διανομής, μεταφοράς, ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ.). Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι πελάτες της ΔΕΗ δεν θα επιβαρυνθούν από τις αυξήσεις στα τιμολόγια καθώς η δημόσια εταιρεία τρέχει ήδη εμπορική πολιτική με έκπτωση 30%. Η Επιχείρηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε επιπλέον έκπτωση ώστε να επιδοτηθούν και οι καταναλώσεις των 600 kWh ανά μήνα. Σήμερα ο υπουργός έχει προγραμματίσει συνάντηση με όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και θα προχωρήσει σε περαιτέρω εξειδίκευση του μέτρου. Είναι άξιο υπόμνησης ότι το ποσό επιδότησης αφορά την κάλυψη του ύψους των αυξήσεων, σε ποσοστό έως και 80%. Κάτι που σημαίνει ότι το ρεύμα ακριβαίνει κατά περίπου 0,03 με 0,04 ευρώ μηνιαίως.
«Πρώτο ένσημο»
Στα 670 ευρώ διαμορφώνεται ο πρώτος μισθός των νεοπροσλαμβανομένων στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που θα κάνουν χρήση του κινήτρου το οποίο εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να στηριχθούν οι άνεργοι νέοι από 18 έως 29 ετών, χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «πρώτο ένσημο» θα εφαρμοστεί από το 2022, δηλαδή θα ισχύσει για προσλήψεις από 1/1/2022. Για να λάβει ένας νέος την επιδότηση μισθού θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
– Να είναι ως 29 ετών.
– Να μην έχει ούτε ένα ένσημο.
– Να θέλει να απασχοληθεί σε θέση πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
Το νέο επίδομα πρώτης πρόσληψης για περίοδο 6 μηνών ανέρχεται στο ποσό των 600 ευρώ για τους εργοδότες και 600 ευρώ για τους νέους ανέργους που θα προσληφθούν από 1/1/2022. Το ποσό των 1.200 ευρώ αντιστοιχεί σε όλο το εξάμηνο και αφορά μόνο προσλήψεις πλήρους απασχόλησης.
Ετσι, για την περίοδο των 6 μηνών το 600άρι αντιστοιχεί σε 100 ευρώ κάθε μήνα για τον εργοδότη και 100 ευρώ για τον εργαζόμενο, πάντα για προσλήψεις πλήρους απασχόλησης. Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, δηλαδή 300 ευρώ για τον εργοδότη και 300 ευρώ για τον εργαζόμενο.
Latest News
Ανοιξε η πλατφόρμα για διακοπή εργασιών επιχειρήσεων ηλεκτρονικά
Αναλυτικά η διαδικασία και ο έλεγχος των εμπρόθεσμων δηλώσεων
Στο «μικροσκόπιο» του Ε.Β.Ε.Π. η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Αναγκαίες οι προσαρμογές εφαρμογής για επιχειρήσεις με επιχειρησιακές ιδιομορφίες
Νέοι τρόποι πληρωμών για τα χρέη στον ΕΦΚΑ αλλά με το... σταγονόμετρο η εισπραξιμότητα
Αμφίβολες οφειλές πάνω από 16,5 δισ. ευρώ καθώς προέρχονται από «ανύπαρκτους οφειλέτες» - Τα χρέη στον ΕΦΚΑ φτάνουν τα 45,5 δισ.
Στο ΣτΕ οι διπλές συντάξεις - Πότε αναμένεται η απόφαση
Το Ανώτατο Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του για τις διπλές συντάξεις
Κατώτατος μισθός μέσω εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων - Πρόταση ΓΣΕΕ προς Κεραμέως
Κατά τη ΓΣΕΕ, στο προτεινόμενο σύστημα αυτόματου καθορισμού του κατώτατου μισθού, δε λαμβάνονται υπόψη ούτε τα ελάχιστα κριτήρια της Οδηγίας της ΕΕ
Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα - Ποιες κοινωνικές ομάδες θα το λάβουν
Τι είπε για έκτακτο επίδομα και αυξήσεις συντάξεων ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου
Κατώτατος μισθός στα 1.100 ευρώ στη doValue Greece
Όσοι εργαζόμενοι στη doValue Greece αμείβονταν με μισθό χαμηλότερο των 1.100 ευρώ θα λάβουν τη διαφορά που προκύπτει
Ανοίγει η πλατφόρμα για το πόθεν έσχες – Αυτόματα η άντληση στοιχείων
Φέτος, η πλατφόρμα για το πόθεν έσχες θα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με προηγούμενα έτη
Τα 12 «κλειδιά» της διακοπής εργασιών για τους επαγγελματίες με λίγα «κλικ»
Ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων διακοπής εργασιών – Αυτόματα οι επαληθεύσεις – Η νέα διαδικασία και οι εξαιρέσεις
Σήμερα η απόφαση από το ΣτΕ για χορήγηση διπλής σύνταξης
Σήμερα κρίνεται αν μπορούν να χορηγούνται ή όχι δύο συντάξεις στον ίδιο πρώην εργαζόμενο - Tο επόμενο διάστημα η απόφαση