«Ανεβάζουμε την πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ για το 2021 στο 7,9% με ισχυρές επιδόσεις στο δεύτερο τρίμηνο» αναφέρει η UBS 

Η ανάκαμψη της οικονομίας προχώρησε πολύ πιο δυνατά από την αναμενόμενη στην Ελλάδα, αναφέρει σε έκθεσή της η UBS, επισημαίνοντας ότι το ΑΕΠ καταγράφει την ισχυρότερη πορεία των τελευταίων 20 ετών.

Η έκθεση τονίζει ότι το ΑΕΠ είχε ανακάμψει πλήρως από το πανδημικό σοκ μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Ως εκ τούτου αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους από 6,6% σε 7,9% το 2021. Για το 2022 «βλέπει» ανάπτυξη 6% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 5%.

Σύμφωνα με την UBS τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν μια συνεχή ανάκαμψη της δραστηριότητας στο τρίτο τρίμηνο. Τα δεδομένα κινητικότητας της Google δείχνουν ότι υπήρξε έντονη αύξηση της δραστηριότητας τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τη έκθεση αυτό αντανακλά κυρίως την εκρηκτική άνθιση της κατανάλωσης (είδη παντοπωλείου και λιανικής), αλλά και ταξίδια. Το επιχειρηματικό κλίμα αυξήθηκε στις 113 μονάδες τον Αύγουστο του 2021, φτάνοντας σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα από το 2000. Η ανάκαμψη του συναισθήματος αντικατοπτρίζει την αισιοδοξία στη βιομηχανία και τις κατασκευές.

Η αισιοδοξία στη βιομηχανία αντικατοπτρίζεται επίσης από το PMI κατασκευών, ο οποίος τον Αύγουστο ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Η UBS εκτιμά ότι η αισιόδοξη διάθεση στις κατασκευές θα πρέπει επίσης να συνδεθεί με την έναρξη των έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχουν εκταμιευτεί 4 δισ. ευρώ.

Ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 και κρατήσεις ταξιδιών για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δείχνουν επίσης μεγάλη ζήτηση που θα μπορούσε να ξεπεράσει τις προσδοκίες της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα θα επωφεληθεί έντονα από τις ροές RRF

Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να επωφεληθεί από την έναρξη των ροών του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Η Ελλάδα θα λάβει 18 δισ. ευρώ ως επιχορηγήσεις και 12 δισ. ευρώ σε δάνεια (10% του ΑΕΠ και 7% του ΑΕΠ αντίστοιχα).

Με βάση τον υπολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος, τα κονδύλια του RRF σε συνδυασμό με επιλεγμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (βελτίωση των αγορών προϊόντων, αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και αύξηση της παραγωγικότητας) θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα του ΑΕΠ κατά 30 ppt αθροιστικά το 2021-2026 έναντι της βασικής γραμμής και δημιουργία 180 χιλ. θέσεων εργασίας.

Σημαντική πτώση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2022

Σύμφωνα με την UBS, η Ελλάδα στοχεύει επίσημα σε δημοσιονομικό έλλειμμα -9,9% του ΑΕΠ φέτος, με πρωταρχικό στόχο ισορροπίας -7,2% του ΑΕΠ. Αυτό περιλαμβάνει έξοδα 20 δισ. ευρώ (11% του ΑΕΠ) των μέτρων σχετικά με την Covid-1. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί σημαντικά στο -2,9% του ΑΕΠ το 2022.
Για το δημόσιο χρέος αναμένει ότι θα μειωθεί από 205,6% του ΑΕΠ το 2020 σε 186% του ΑΕΠ έως το 2022.

Tράπεζες: Απομειώνουν το ρίσκο και είναι έτοιμες να δανείσουν

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι πολύ σημαντικές είναι και οι τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και άμεσες πωλήσεις χαρτοφυλακίων για την επιτάχυνση της μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό των τραπεζών φέτος. Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι ο συνολικός δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων του τομέα μειώνεται κατά περισσότερο από 11 ποσοστιαίες μονάδες μόνο το δεύτερο τρίμηνο φέτος και κατά σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019.

Με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε πορεία προς μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως το 2022 και με επαρκή πλέον ικανότητα δανεισμού, αναμένουμε ότι ο τομέας θα συμβάλει σημαντικά στη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης. Τα στρατηγικά σχέδια των τραπεζών εξαρτώνται από σημαντική καθαρή νέα δανειοδότηση, προκειμένου να επιτύχουν μεσοπρόθεσμα τους στόχους άνω του 10%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ασφαλιστήρια συμβόλαια: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για έρευνες καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Οικονομία |

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία