Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια συνεχής τάση ανόδου των τιμών σε όλον τον κόσμο. Χαρακτηριστική είναι η εξέλιξη του επιπέδου του πληθωρισμού σε μηνιαία βάση.
Όπως είναι εμφανές από το Διάγραμμα 1 από τον Ιανουάριο του 2021 και έπειτα παρατηρείται συνεχής άνοδος του επιπέδου των τιμών και στην Ελλάδα, με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 1,9% τον Αύγουστο.
Το διάγραμμα μετά τον Αύγουστο του 2021 συνεχίζει με τριμηνιαία στοιχεία παρουσιάζονται τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό όπως προκύπτουν από την Oxford Economics έως και το 2025. Είναι εμφανές ότι με βάση τις εκτιμήσεις αυτές ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να ξεπεράσει τον στόχο του 2% κατά τα επόμενα έτη.
Τον τελευταίο καιρό, παρακολουθούμε λόγω της εξέλιξης αυτής μια σειρά από δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τους κινδύνους που συνοδεύουν την αύξηση του πληθωρισμού και ότι πιθανότατα για το 2021 ο πληθωρισμός θα φτάσει στην Ελλάδα σε υψηλό δεκαετίας, κοντά στο 2,5%.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που παρατηρείται για την Ευρωζώνη με τον πληθωρισμό να κινείται μάλιστα σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά της Ελλάδας φτάνοντας τον Αύγουστο του 2021 το 3% (με βάση τις προσωρινές εκτιμήσεις της Eurostat).
Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη αρκετά πάνω από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για πληθωρισμό της τάξης του 2%, με την ΕΚΤ ωστόσο να παρουσιάζεται καθησυχαστική αναφέροντας ότι ο πληθωρισμός είναι αυξημένος λόγω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και των πρώτων υλών καθώς και των ελλείψεων εξαρτημάτων, όπως τα μικροτσίπ, που προκάλεσε η πανδημία και ότι από το επόμενο έτος θα πρέπει να αναμένεται και πάλι μείωσή του.
Ο Πίνακας 1 παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Oxford Economics, της Focus Economics και της Consensus Economics σχετικά με το αναμενόμενο ύψος του πληθωρισμού για το 2021 και το 2022 για την Ελλάδα.
Παρά την αύξηση των τελευταίων μηνών, είναι σαφές ότι η εικόνα που παρουσιάζεται από τους τρεις αξιόπιστους ως προς τις προβλέψεις τους οργανισμούς είναι αρκετά πιο αισιόδοξη για το ύψος του πληθωρισμού το 2021. Οι 2 από τους 3 οργανισμούς (Consensus Economics και Focus Economics) κάνουν λόγω για μηδενικό πληθωρισμό και η Oxford Economics για πληθωρισμό της τάξης του 0,6%, για το σύνολο του έτους.
* Παναγιώτης Ε. Πετράκης – Καθηγητής ΕΚΠΑ / Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
* Παντελής Χ. Κωστής (Ph.D.) – ΕΚΠΑ / Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Latest News
Ημέρα Εθελοντισμού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το ΟΠΑ επιβραβεύει 115 φοιτήτριες και φοιτητές για την προσφορά τους
Grant Thornton και Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας
Ο.Π.Α. και Grant Thornton υποδέχθηκαν τους μαθητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης
Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, αγκάθι η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Είναι κρίσιμη η ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη ζήτηση, θα σταθεροποιήσουν την αγορά εργασίας και θα στηρίξουν τη βιομηχανική παραγωγή
Το ΕΚΠΑ συζητά για το Στρατηγικό Σχέδιό του – Ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΚΠΑ για το Στρατηγικό Σχέδιο του ΕΚΠΑ
Τα τρία σενάρια για το παγκόσμιο ΑΕΠ μετά την εκλογή Τραμπ
Σύμφωνα με την Oxford Economics βραχυπρόθεσμα η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ υποδηλώνει την πιθανότητα δημοσιονομικών κινήτρων που θα δώσουν μικρή ώθηση στο ΑΕΠ
Οι 5 προτεραιότητες του νέου οργανισμού του ΟΠΑ
Ο νέος Οργανισμός του ΟΠΑ έρχεται να αντικαταστήσει τον παλαιότερο που ίσχυε από το 1996
Φορολογικές Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη: Η καθιέρωση μια νέας Στρατηγικής
Η Ελλάδα αποτελεί ένα νέο παράδειγμα στο οποίο μελετάται η σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και φορολογικής πολιτικής
Στην 62η θέση παγκοσμίως στην ερευνητική δραστηριότητα το ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ ανέβηκε 30 θέσεις στη διεθνή ερευνητική κατάταξη Πανεπιστημίων AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2024-2025
Τα αχνά σημάδια ανάκαμψης του δανεισμού – Οι εκτιμήσεις της Oxford Economics για τα επιτόκια
Αν η ΕΚΤ καθυστερήσει τον κύκλο χαλάρωσης η πιστωτική ανάπτυξη θα περιοριστεί, λέει η Oxford Economics