Πιστό στη συσσώρευση των τελευταίων ημερών έμεινε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αντέδρασε μεν μετά τη χθεσινή πτώση, αλλά όχι σε τέτοιο εύρος που να παραπέμπει σε αλλαγή του επιπέδου.
Ο γενικός δείκτης αν και προσέγγισε τις 910 μονάδες, τελικά έκλεισε στις 909,16 μονάδες, καθώς τα κέρδη του διαμορφώθηκαν στο 0,56%, όπως και ο τζίρος στα 52,8 εκατ. ευρώ.
Και αυτή η εικόνα ήρθε σε μια συνεδρίαση που η αγορά είχε το +2,85% του ΟΠΑΠ, αλλά και τα σημαντικά κέρδη του 2,78% της Εθνικής και του 2,08% της Alpha Bank. Αλλά είχε και το -1,07% του δεικτοβαρούς ΟΤΕ, με τη ΔΕΗ να αναδιπλώνεται στο -0,39% στο τέλος, από το -1% που κινήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.
Επιβεβαιώθηκε δηλαδή για ακόμη μία φορά η εναλλαγή των τίτλων στον «τροχό» της ανόδου και της πτώσης, με τους βραχυπρόθεσμους να έχουν αναλάβει την «αποστολή» της διακύμανσης χωρίς να διαρρήξουν το εύρος της συσσώρευσης.
Ξεκαθάρισμα τοπίου;
Η μέση εκτίμηση πάντως που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στην αγορά είναι ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας θα αρχίσει να αίρεται, καθώς θα έχει πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία θα δώσει και έναν οδηγό για τις προθέσεις της, ενώ θα έχουν διεξαχθεί και οι γερμανικές εκλογές. Επίσης, θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο με την παράλλαξη Δέλτα του Covid 19, με τις αγορές να γνωρίζουν περισσότερα για το επόμενο διάστημα.
Εάν υποχωρήσει αυτή η διεθνής αβεβαιότητα, που ανακόπτει κάθε προσπάθεια ανάληψης ρίσκου και στη μικρή, περιφερειακή αγορά, σαν το ελληνική χρηματιστήριο, το ΧΑ προφανώς θα αρχίσει να αποτυπώνει τις εκτιμήσεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος στην ελληνική οικονομία, όπως αυτές διατυπώνονται από τους ξένους αναλυτές, αλλά και από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε, πως «η ελληνική κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό έναν ρεαλιστικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, 5,9%».
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, εκτός από τους πρωταγωνιστές, θετική ήταν και η συμβολή των Βιοχάλκο, Coca Cola, Jumbo, Titan, με τις Eurobank και Μυτιληναίο να μένουν στα μετόπισθεν σήμερα.
Αντίθετα, η Πειραιώς, δεν κατάφερε να ακολουθήσει το θετικό κλίμα των άλλων τραπεζών, κλείνοντας με αρνητικό πρόσημο, όπως και η ΕΛΧΑ να συνεχίσει τη θετική της πορεία.
Latest News
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ - Οδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ έχει βάλει τις βάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ασκήσεις ισορροπίας σε μοιρασμένο ταμπλό για το ΧΑ
Η αγορά χρειάζεται να ισχυροποιήσει τις άμυνές της, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των 1.500 μονάδων
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης
Υποχώρησε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο - Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ [διαγράμματα]
Άγγιξε το 24,88% τον Δεκέμβριο του 2024 από 26,62% τον Νοέμβριο του 2024