![Doing Business – «Αδικαιολόγητες πιέσεις» από κορυφαία στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/the-world-bank-1.jpg)
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει να δημοσιεύει τις ετήσιες εκθέσεις «Doing Business» στις οποίες έκανε ανάλυση του επενδυτικού κλίματος κάθε χώρας, αφού από μια έρευνα διαπιστώθηκαν παρατυπίες και «αδικαιολόγητες πιέσεις» από κορυφαία στελέχη της, συμπεριλαμβανομένης της πρώην διευθύνουσας συμβούλου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ώστε να λάβει καλύτερη θέση στην κατάταξη η Κίνα, το 2017.
Στην ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη αφού από τον εσωτερικό έλεγχο που διενεργήθηκε εγείρονται «ζητήματα δεοντολογίας» όσον αφορά τη συμπεριφορά πρώην και νυν στελεχών της. Έρευνα για το θέμα έγινε και από τη νομική εταιρεία WilmerHale η οποία, στη δική της έκθεση, αναφέρει ότι ασκήθηκαν «άμεσες και έμμεσες πιέσεις» από υψηλόβαθμα στελέχη στο γραφείο του τότε προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Αμερικανού Τζιμ Γιονγκ Κιμ, προκειμένου να αλλάξει η μεθοδολογία της έκθεσης «Doing Business» για να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάταξη της Κίνας. Και πιθανότατα αυτό έγινε υπό τις οδηγίες του.
Τα πρόσωπα που ασκούσαν πιέσεις
Σύμφωνα με την αναφορά της WilmerHale, η Γκεοργκίεβα, η νυν γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος άσκησαν πιέσεις στους υπαλλήλους ώστε «να κάνουν συγκεκριμένες αλλαγές στα δεδομένα της Κίνας, σε μια περίοδο που η Παγκόσμια Τράπεζα επιζητούσε τη στήριξη του Πεκίνου για μια μεγάλη αύξηση του κεφαλαίου της.
Αφού έγιναν οι αλλαγές στη μεθοδολογία, η Κίνα βρέθηκε στην 78η θέση στην κατάταξη της έκθεσης «Doing Business 2018», δηλαδή κέρδισε επτά θέσεις σε σύγκριση με το αρχικό προσχέδιο της έκθεσης. Οι εκθέσεις «Doing Business» αποτιμούσαν το επενδυτικό περιβάλλον κάθε χώρας, για παράδειγμα πόσο εύκολο είναι να ιδρυθούν νεοφυείς επιχειρήσεις ή πόσο ικανοποιητικές είναι οι υποδομές.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/Georgieva-600x423.jpeg)
FILE PHOTO: World Bank Chief Executive Officer Kristalina Georgieva attends a session of the Gaidar Forum 2018 “Russia and the World: values and virtues” in Moscow, Russia January 17, 2018. REUTERS/Sergei Karpukhin/File Photo
«Διαφωνώ θεμελιωδώς με τα συμπεράσματα και τις ερμηνείες της έρευνας περί παρατυπιών στα δεδομένα σε ό,τι αφορά τον ρόλο μου στην έκθεση Doing Business του 2018» ανέφερε η Γκεοργκίεβα σε μια ανακοίνωσή της. Πρόσθεσε ότι συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να συζητήσει το ζήτημα.
Παρατυπίες και υπέρ Σαουδικής Αραβίας και Αζερμπαϊτζάν
Η WilmerHale διαπίστωσε παρατυπίες και στα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για να καθοριστεί η κατάταξη της Σαουδικής Αραβίας και του Αζερμπαϊτζάν στην έκθεση «Doing Business 2020» (δημοσιοποιήθηκε το 2019), αλλά δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι υψηλόβαθμοι ή μη υπάλληλοι της Παγκόσμιας Τράπεζας είχαν εμπλακεί σε αυτές τις αλλαγές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου