«Αυτό που μαθαίνουμε στην συγχρονισμένη κολύμβηση είναι ότι, αν ένα άτομο είναι εξαιρετικό, αυτό είναι υπέροχο, αλλά αν δεν υπάρχει συνεργασία, δεν θα έρθει το χρυσό μετάλλιο. Η συνεργασία ως ομάδα έχει πραγματικά τεράστια σημασία και το προσπάθησα και θα προσπαθήσω να το συνεχίσω». Με αυτά τα λόγια η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Bloomberg, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει συνεργασία της ΕΚΤ με τους Κεντρικούς Τραπεζίτες.
Η Ευρωπαία Τραπεζίτης, ήταν η ίδια στα νιάτα της αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης, και ο δημοσιογράφος David Rubenstein την ρώτησε αν για την άσκηση του ρόλου της στην ΕΚΤ, τής χρειάζονται οι δεξιότητες που απέκτησε ως κολυμβήτρια:
«Είναι αλήθεια ότι όταν ασκείτε τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας, πρέπει να έχετε το ίδιο είδος δεξιοτήτων; Έχετε όλους αυτούς τους κεντρικούς τραπεζίτες κάθε χώρας. Πρέπει να τους κάνετε να συνεργαστούν, οπότε πιστεύετε ότι οι συγχρονισμένες κολυμβητικές σας δεξιότητες σας βοηθούν πραγματικά ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;» ήταν η ερώτηση, στην οποία η κ. Λαγκάρντ απάντησε καταφατικά.
Ταχύτερη ανάκαμψη
Αναφερόμενη στην οικονομία, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η Ευρώπη ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό, τι ανέμεναν : «Ως αποτέλεσμα αυτού, αναβαθμίσαμε σημαντικά τις προβλέψεις μας. Η πρόβλεψή μας για φέτος είναι 5%, άρα είναι μια σημαντική αναβάθμιση, συν 4,6% το επόμενο έτος», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει σε επίπεδα πριν από την COVID-19 πριν από το τέλος του έτους, το 2021.
Σχετικά με τον εμβολιασμό, η κ.Λαγκάρντ αναφέρει ότι η Ευρώπη τα πήγε αρκετά καλά. «Έχουμε πάνω από το 70% του ενήλικου πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένος στη ζώνη του ευρώ, και ορισμένες χώρες τα καταφέρνουν πραγματικά καλύτερα από αυτό, με ποσοστά πάνω από 80%. Αυτό ήταν μια σημαντική ώθηση για την ανάπτυξη και βοήθησε τις κυβερνήσεις να μην επιστρέψουν στα αυστηρά μέτρα περιορισμού που είχαμε δει στο παρελθόν», είπε.
Οι αποφάσεις στην…κουζίνα
Ερωτηθείσα για το αν η ίδια εργάστηκε εξ αποστάσεως η κ. Λαγκάρντ ήταν αποκαλυπτική:
«Πέρασα αρκετές εβδομάδες κολλημένη στο διαμέρισμά μου στη Φρανκφούρτη κατά το πρώτο κύμα της COVID, και στην πραγματικότητα το πολύ μεγάλο πακέτο που συγκεντρώσαμε για σκοπούς νομισματικής πολιτικής σχεδιάστηκε γύρω από το τραπέζι της κουζίνας μου. Στη συνέχεια, όταν τα ταξίδια ήταν πιο ευέλικτα και μπορούσαμε να φύγουμε, τότε πήγα λίγο στο γραφείο, αλλά κυρίως, η προεπιλεγμένη λύση είναι εξ αποστάσεως, ακόμα, σήμερα – και πιθανώς μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Μετά θα δούμε».
Συνεχίζοντας τη συζήτηση για τις κρίσιμες αποφάσεις και τα φιλόδοξα μέτρα που φαίνεται να σχεδιάστηκαν μεταξύ τυρού και αχλαδιού, η κ. Λαγκάρντ, διατήρησε τη συζήτηση στο ίδιο κλίμα σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των «πακέτων»:
«Τhe proof of the pudding is in the eating» (σ.σ. έκφραση που δηλώνει ότι για να δοπιαστώσεις αν κάτι είναι καλό πρέπει να το δοκιμάσεις) είπε….
«Συνολικά, νομίζω ότι λειτούργησε καλά και σίγουρα ανταποκριθήκαμε, νομίζω, ταχύτερα και καλύτερα από ό, τι είχαμε το 2008 και στη συνέχεια το 2011 στην κρίση του ευρωπαϊκού χρέους».
Το δίλημμα ΔΝΤ ή ΕΚΤ
Το επόμενο ερώτημα έθεσε την κ. Λαγκάρντ προ ενός διλήμματος: σε ποια θέση (επικεφαλής ΔΝΤ ή επικεφαλής ΕΚΤ) ήταν πιο χαρούμενη;
«Είμαι εξαιρετικά προνομιούχα που είχα τον ρόλο που είχα ως επικεφαλής του ΔΝΤ. (…)Κάνω το ίδιο πράγμα με την ΕΚΤ.(…) Απολαμβάνω αυτό που κάνω. Είναι δύσκολο, ας το παραδεχτούμε, αλλά το απολαμβάνω» τόνισε.
Για τις ανισότητες των γυναικών
«Όταν ήσασταν επικεφαλής του ΔΝΤ, ήσασταν η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε αυτή τη θέση. Τώρα είστε η πρώτη γυναίκα που κατέχει τη θέση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. (…) Σε αυτό το σημείο της ζωής σας, νιώθετε διάκριση εναντίον σας ως γυναίκα; Πιστεύετε ότι οι διακρίσεις έχουν υποχωρήσει γενικά κατά των γυναικών στον επαγγελματικό χώρο εργασίας;»….
Και η απάντηση της κ. Λαγκάρντ:
«Νομίζω ότι οι διακρίσεις δεν έχουν υποχωρήσει (…) Γνωρίζω πάρα πολύ τις διακρίσεις σε βάρος πολλών γυναικών, πολλών νέων γυναικών σε όλα τα μέρη του κόσμου. Λυπάμαι που λέω, σκέφτομαι ιδιαίτερα τις Αφγανές γυναίκες αυτή τη στιγμή, οι οποίες σαφώς υποφέρουν από τον χειρότερο δυνατό εφιάλτη και οπισθοδρόμηση στην ιστορία τους και στη ζωή τους. Είναι συνεχής αγώνας λοιπόν. Θα πρέπει να είναι ένας συνεχής αγώνας για όλους μας για να βεβαιωθούμε ότι ο καθένας έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει το ταλέντο του και να αναπτύξει τη δραστηριότητά του με τον τρόπο που θέλει. Αυτό σίγουρα δεν ισχύει ακόμη. Όταν κάθομαι στο τραπέζι του Διοικητικού Συμβουλίου και κοιτάζω γύρω μου, 2 προς 23 δεν είναι πολύ καλή αναλογία, και στον οικονομικό κόσμο – δεν ξέρω αν θα το χαρακτηρίζατε διάκριση – αλλά σίγουρα υπάρχει ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών»
Λίγα λόγια για την Κριστίν Λαγκάρντ
Οι γονείς της ήταν καθηγητές πανεπιστημίου στις κλασικές σπουδές. Η Κριστίν Λαλουέτ, όπως ήταν το αρχικό επώνυμό της, ασχολήθηκε με τη συγχρονισμένη κολύμβηση καταφέρνοντας να μπει στην εθνική ομάδα της Γαλλίας και σε ηλικία μόλις 15 ετών να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο εθνικό πρωτάθλημα.
Το 1974 αποφοίτησε από το προπαρασκευαστικό σχολείο Holton-Arms School, στο Μέριλαντ, όπου είχε πάει με υποτροφία, και κατόπιν σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Παρί Ουέστ Ναντέρ λα Ντεφάνς στο Παρίσι, ειδικεύτηκε στο εργατικό δίκαιο, στο οποίο απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα (DESS), ενώ κατέχει μεταπτυχιακό στα Αγγλικά. Το 1981, ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος στο Παρίσι και γρήγορα έγινε μέλος του δικηγορικού γαλλικού γραφείου Baker & McKenzie, το οποίο αποτελεί ένα από τα κορυφαία δικηγορικά γραφεία παγκοσμίως. Ειδικεύτηκε σε ζητήματα αντιμονοπωλιακού και εργατικού δικαίου. Στην 25ετή της καριέρα ως δικηγόρος έφτασε το 1999 στην προεδρία της εταιρείας παραμένοντας στη θέση αυτή μέχρι το 2004.
Το 2006 το περιοδικό Forbes την κατέταξε στην 30η θέση ανάμεσα στις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο και τον επόμενο χρόνο ανέβηκε στην δωδέκατη θέση, στην τρίτη θέση στην Ευρώπη και στην δεύτερη θέση στην Γαλλία. Το περιοδικό Time το 2009 και το 2010 την συμπεριέλαβε στην ετήσια έκδοσή του με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο.
Στις 25 Μαΐου 2011 η Λαγκάρντ ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά της για την προεδρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) ως αντικαταστάτρια του Ντομινίκ Στρος-Καν που παραιτήθηκε μετά τις κατηγορίες εναντίον του για απόπειρα βιασμού μιας καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Την πλήρη στήριξή τους στην υποψηφιότητα της Λαγκάρντ εξέφρασαν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ρωσίας, της Κίνας και της Βραζιλίας.
Στις 28 Ιουνίου 2011 το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέλεξε τη Λαγκάρντ στην ηγεσία του οργανισμού. Ήταν και η επικρατέστερη υποψηφία, έχοντας αντίπαλο τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού, Αγκουστίν Κάρστενς. Η Λαγκάρντ ανέλαβε καθήκοντα στις 5 Ιουλίου και η θητεία της θα διαρκέσει πέντε χρόνια. Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ιδίως στην Ελλάδα είναι από τα ζητήματα που αντιμετώπισε από τις πρώτες ημέρες της θητείας της.
Από τη 1 Νοεμβρίου 2019 είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Έχει δύο παιδιά…
Latest News
Γιατί η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας γέρνει και πάλι προς τα αφεντικά
Με την αγορά εργασίας λιγότερο σφιχτή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εντολές επιστροφής στο γραφείο, μικρότερα μπόνους και όχι άλλες ημέρες ασθενείας για κατοικίδια
Μια νέα Berkshire Hathaway του Warren Buffett θέλει να «χτίσει» ο Bill Ackman
Πολλοί οπαδοί του Ackman περίμεναν εδώ και καιρό ότι είτε θα συγχωνεύσει το hedge fund του με την Howard Hughes ή απλώς θα το αποκτήσει
Ο νέος πονοκέφαλος στις αεροπορικές εταιρείες - Ψάχνουν και δεν βρίσκουν αεροπλάνα
Έρευνα της PwC αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ξεπερνά τη δυνατότητα των αερομεταφορέων να αυξήσουν τον στόλο τους
Τραμπ: Ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τη συλλογή δασμών
Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social
Jack Daniel's: Ο λόγος που απολύει 600 εργαζόμενους
Τα σχέδια για απολύσεις του παραγωγού ουίσκι έρχονται λίγες ημέρες μετα την «σύσταση» του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ ότι τα αλκοολούχα θα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση για τους κινδύνους καρκίνου
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
ΕΚΤ προς τράπεζες: Βελτιωθείτε στην διαχείριση γεωπολιτικών κινδύνων
Η ΕΚΤ καλεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους σε γεωπολιτικά σοκ
Χαμηλότερα από το αναμενόμενο ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού αυξήθηκε μόλις 0,2% τον Δεκέμβριο
Αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού - Η νέα στρατηγική της Starbucks
Η Starbucks δημιούργησε έναν «Κώδικα Δεοντολογίας Καφετέριας» και με την εφαρμογή του στις ΗΠΑ, αρχίζει η μεγάλη της μεταμόρφωση
Πίεση από παντού - Θα παρατείνει ο Μπάιντεν την προθεσμία απαγόρευσης του TikTok στις 19 Ιανουαρίου;
Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να παρατείνει την προθεσμία κατά 90 ημέρες - Το ενδεχόμενο που εξετάζεται μέχρι την ολοκλήρωση της ακρόασης