Bad Bank; Ποια Bad Bank;
Δεν υπάρχει καν ως σενάριο στο τραπέζι. Αξιωματούχοι στο Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν για αυτό τους συνομιλητές τους. Η Bad Bank δεν ήταν στα σχέδια τους παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα.
Το ΤΧΣ
Έφτασε η ώρα για να ξεκινήσει η διαδικασία της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις ελληνικές τράπεζες στις οποίες είχε και έχει συμμετοχή. Ο σχετικός νόμος θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τον ερχόμενο Νοέμβριο ή Δεκέμβριο και στη συνέχεια, τα πάντα εξαρτώνται από την εισήγηση του ανεξάρτητου συμβούλου που θα προσληφθεί για να φέρει εις πέρας την διαδικασία επαναφοράς στην κανονικότητα.
Τα μηνύματα της Φρανκφούρτης
Ο διοικητής της Τραπέζας της Ελλάδος, καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας επέστρεψε στην Αθήνα μετά από μια πολύ ενδιαφέρουσα – γεμάτη προβληματισμούς για το άμεσο μέλλον- συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η πρώτη συνεδρίαση της νέας σεζόν. Σε αυτή τη συνεδρίαση κυριάρχησε το ζήτημα των πληθωριστικών πιέσεων. Η συζήτηση που έγινε στο Δ.Σ ήταν πλούσια και εκφράστηκαν όλες οι δυνατές απόψεις και εκτιμήσεις. Ακόμη και τα πιο ακραία σενάρια για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Όλοι όσοι είχαν τις τελευταίες ώρες τη δυνατότητα να μιλήσουν με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κατέγραψαν τη σταθερή πεποίθησή του ότι το ενδεχόμενο να μειωθεί ο πληθωρισμός είναι πολύ ισχυρότερο εκείνου της περαιτέρω αύξησης και της διατήρησης σε υψηλά επίπεδα. Ο ίδιος μεταφέρει στους συνομιλητές του την εκτίμηση του ότι οι εσωτερικές αντιπληθωριστικές δυνάμεις είναι πολύ πιο ισχυρές για να αντιμετωπίσουν τα αυξητικά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή είναι μικρές ή ελεγχόμενες οι πιθανότητες να «περάσει» μέσα από τις πιέσεις των ισχυρών συνδικάτων στις σημαντικές οικονομίες της Ευρωζώνης οι αυξήσεις στο κόστος εργασίας.
Η ίδια πάνω κάτω εκτίμηση διατυπώνει στους συνομιλητές του και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που θεωρεί μετά και από μια συζήτηση που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde στη Μασσαλία ότι το σενάριο της απορρόφησης των πληθωριστικών πιέσεων και της επαναφοράς στη κανονικότητα είναι ισχυρότερο όλων των άλλων.
Με δύο λόγια, εκτός απροόπτου, το φαινόμενο των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων δεν θα αποκτήσει μονιμότερα χαρακτηριστικά αλλά θα περιοριστεί στη συγκυρία των απόνερων από τις συνέπειες της πανδημίας…
Δουλειές, δουλειές και πάλι δουλειές
Εκφράζει το στενό πυρήνα του Μαξίμου ο πολυγραφότατος υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Διαβάζω σε μια από τις τελευταίες αναρτήσεις του στο Linkedin: «Δουλειές, δουλειές, δουλειές και αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος
Μαζί με τον υψηλότερο του αναμενόμενου ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, έχουμε πλέον και ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση της ανεργίας. Το σημαντικότερο εδώ είναι ότι ο αριθμός των ανέργων συμπολιτών μας είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 χρόνων και αντίστοιχα ο αριθμός των απασχολούμενων ο υψηλότερος από το ξεκίνημα της κρίσης δημοσίου χρέους.
Η οικονομική πολιτική φοροελαφρύνσεων που εφαρμόζεται δημιουργεί νέες επενδύσεις, νέες δουλειές και νέα εισοδήματα που με τη σειρά τους αυξάνουν το ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα μειώνοντας το δημόσιο χρέος. Αυτή είναι η διαφορά από την πολιτική της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης που οδηγεί σε καχεκτική ανάπτυξη, στασιμότητα εισοδήματος και αναδιανομή μιζέριας».
Οι ΑΠΕ
Η δραστήρια Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας δεν έχασε την ευκαιρία και παρέπεμψε σε πρόσφατη παρέμβαση του Επιτρόπου Frans Timmermans. Ο τελευταίος, μίλησε για το πώς η επιτάχυνση της μετάβασης στις φθηνές ανανεώσιμες είναι η λύση για το κόστος του ρεύματος. Διαβάζω: «(…) Aν είχαμε την Πράσινη Συμφωνία GreenDeal 5 χρόνια νωρίτερα, δεν θα ήμασταν σε αυτή τη θέση, γιατί τότε θα είχαμε λιγότερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και το φυσικό αέριο. Είδαμε στην πορεία αυτής της κρίσης των τιμών της ενέργειας, ότι οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρέμειναν χαμηλές και σταθερές.
Έτσι, αντί να παραλύσουμε ή να επιβραδύνουμε τα πράγματα λόγω της αύξησης των τιμών τώρα στον τομέα της ενέργειας, θα πρέπει να επιταχύνουμε τα πράγματα στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έτσι ώστε οι προσιτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να είναι διαθέσιμες για όλους (…)».
Η Επένδυση
Το κομμάτι του real estate είναι αυτό που σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ξένων funds για την περίπτωση της Ελλάδας. Όποιο κι αν είναι το τελικό αντικείμενο της επένδυσης τους (ξενοδοχεία, logistics, νέες τεχνολογίες κλπ, κλπ), το πρώτο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρονται είναι τα ακίνητα σε όλες τις εκφάνσεις τους.
Το Ισραηλινό ζευγάρι
Το ζευγάρι των Leon Avigad και Nitzan Perry, ζευγάρι στη ζωή και στις επιχειρήσεις, φαίνεται ότι έχουν στρέψει για καλά την προσοχή και το ενδιαφέρον τους για ξενοδοχειακές μονάδες της Εύβοιας. Η αλυσίδα τους – η Brown Hotels- έχει καταφέρει να έχει υπό τον έλεγχο της δύο μονάδες – το Πέλαγος στη παραλία του Αγίου Μηνά αλλά και το ξενοδοχείο Grand Bleu Beach Resort στην Ερέτρια, ενώ «κτυπάει» και άλλο ένα, το Saint Minas Beach που είναι «μεσοτοιχία» με το Πέλαγος.
Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε χτες ο ισχυρός άνδρας του πολυεθνικού ξενοδοχειακού ομίλου Accor Sébastien Bazin. Ο πρόεδρος & CEO της Accor κατέφθασε στην Αθήνα με την ευκαιρία της τελετής των επισήμων εγκαινίων του νέου ξενοδοχείου ιδιοκτησίας της Λάμψα, του Athens Capital. Το τελευταίο θα λειτουργεί με τα χρώματα της Accor.
Όπως έγινε γνωστό ο επισκέπτης του Μαξίμου συζήτησε το ενδεχόμενο να «στηθεί» και να λειτουργήσει στην Αθήνα ένα εξειδικευμένο θεματικό κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού που ενδιαφέρεται για εργασία στο χώρο της φιλοξενίας. Η προοπτική αυτή βρίσκει θετικά διακείμενη την ελληνική κυβέρνηση.
Ο Νέος Ξενοδόχος
Το γνωρίζατε ότι η ολλανδική Reggeborgh (βασική μέτοχος, ως γνωστόν, του ομίλου Ελλάκτωρ), μπαίνει αθόρυβα (και) στον ξενοδοχειακό κλάδο; Σύμφωνα με συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές της αγοράς, μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί σε διάφορα ακίνητα στην Αθήνα, για τα οποία μάλιστα έχει φιλόδοξα σχέδια.
Η Προοπτική: Συγκεκριμένα, θέλει να μετατρέψει τα ακίνητα που θα αποκτήσει σε luxury hotels, με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Θα είναι 100% «έξυπνα» στη λειτουργία τους. Δεν προβλέπεται καν η ύπαρξη ρεσεψιόν.
Κατευθείαν από τη Μαδρίτη
Την Παρασκευή αναμένεται στην Αθήνα ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sánchez, για να συμμετάσχει στη «σύνοδο των 9» μεσογειακών χωρών. Ο νους του, ωστόσο, θα είναι πίσω στη χώρα του. Ο λόγος; Οι μεγάλες πορείες που είναι προγραμματισμένες εκείνη τη μέρα στην Ισπανία για τα… αυξημένα τιμολόγια του ρεύματος.
Τα Γιλέκα: Το ίδιο πρόβλημα θα απασχολεί και τον Γάλλο πρόεδρο Macron, εξαιτίας της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων», την ίδια μέρα.
Το Συμπέρασμα: Ο Ευρωπαϊκός Νότος έχει τα ίδια βάσανα…
Το Παράπονο
Ποιο είναι το παράπονο που εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του σε ξένο τηλεοπτικό δίκτυο, που θα προβληθεί προσεχώς, ως αφιέρωμα στην απερχόμενη Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel; Ότι δεν του «έδωσε» το ευρω-ομόλογο, όταν της το ζητούσε, ενώ άναψε πράσινο φως για την έκδοση του, σχεδόν αμέσως μετά την πτώση του από την εξουσία.
Το Παρελθόν: Μια ανάλογη εμπειρία διηγείται και ο προκάτοχος του, Αντώνης Σαμαράς. Δεν του έδωσε μια δόση, ενώ του την είχε υποσχεθεί. Και την έδωσε μετά στον διάδοχο του, Αλέξη Τσίπρα…
Latest News
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις