Η ελληνική χειροτεχνία και η συνεισφορά της στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, μέσα από ένα βιώσιμο και ήπιο αναπτυξιακό μοντέλο, ήταν το θέμα ημερίδας με τίτλο «Το μέλλον είναι χειροποίητο στην Ελλάδα» (FUTURE is handmade in Greece), που πραγματοποιήθηκε στις 14/9, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Την ημερίδα διοργάνωσαν τα υπουργεία Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης έδωσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πλατφόρμα Elevate Greece για τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), προκειμένου να τονίσει ότι «θέλουμε να δώσουμε χώρο στην ελληνική χειροτεχνία, ώστε να αναπτυχθεί ως κλάδος της οικονομίας, ακριβώς λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει, της πλούσιας παράδοσης που εκπροσωπεί αλλά και της καλλιτεχνικής διάστασης που ενέχει».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η ημερίδα και το εκθεσιακό περίπτερο στην 85η ΔΕΘ, αφιερωμένα στην Ελληνική Χειροτεχνία, σηματοδοτούν την έναρξη υλοποίησης του έργου σύγχρονου πολιτισμού συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατ. που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και προβλέπει την αναβίωση, στήριξη και ανάδειξη της Ελληνικής Χειροτεχνίας και τη σύνδεσή της με το σύγχρονο design».

Σύγχρονες τάσεις

Οι ομιλητές παρουσίασαν το τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, αλλά και οι σύγχρονες τάσεις που αναδεικνύονται διεθνώς και προσφέρουν ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας μέσω της ανάπτυξης ολοκληρωμένων αλυσίδων προστιθέμενης αξίας, από τη βιώσιμη και ηθική αξιοποίηση και επεξεργασία φυσικών πρώτων υλών έως τις εξαγωγές, οδηγώντας σε ουσιαστική πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση των τοπικών κοινωνιών.

Στις δυο ενότητες της ημερίδας συμμετείχαν με εισηγήσεις και παρουσιάσεις η δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Ομότ. Eρευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδρος της Επιτροπής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ελλάδα 2021, η Αγγελική Γιαννακίδου, πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, η ‘Αννα Οικονομίδου, Master Κεραμικής και στέλεχος της Διεύθυνση Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, γγ Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Νίκος Γκόλας, αργυροχρυσοχόος, αντιπρόεδρος του Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων και πρόεδρος του Συλλόγου Προβολής και Ανάδειξης της Τέχνης της Αργυροχοΐας, η Συραγώ Τσιάρα, ιστορικός της τέχνης και αν. διευθύντρια του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης , η Αρετή Λεοπούλου, ιστορικός της τέχνης και επιμελήτρια του MOMus, ο Γιάννης Ζιώγας, καθηγητής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και η Φωτεινή Καρυωτάκη, Εικαστικός – Textile designer .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ακίνητα: «Όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα μέχρι σήμερα θα προστατευτούν» – Διαβεβαιώσεις Ταγαρά και Μπακογιάννη
Ακίνητα |

Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση

Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες

ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία