«Είχα την ευκαιρία να αναπτύξω και να ξεδιπλώσω το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, για τη μετά κορωνοϊού εποχή, αλλά κυρίως να ακούσω προβληματισμούς», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που πραγματοποίησε με προέδρους και εκπροσώπους φορέων της πόλης, στα γραφεία διοίκησης της ΔΕΘ.
Σχολιάζοντας τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια είπε: «Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέσα σε πρωτόγνωρες απανωτές κρίσεις, ότι ξέρει να λαμβάνει γρήγορα έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα, έτσι ώστε να στηρίζει τις επιχειρήσεις και παράλληλα να ακολουθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική στην κατεύθυνση συνεχώς μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Κάτι που είναι το βασικό ζητούμενο για την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις».
Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συζήτησης που προηγήθηκε, σημείωσε ότι, «οι φορείς και στη σύσκεψη αλλά και στις εκδηλώσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Αποτυπώνουν μια κατάσταση στην οποία η ελληνική κυβέρνηση τους έχει ενισχύσει σημαντικά, έχει σταθεί δίπλα τους, έχει φτιάξει έναν δίχτυ ασφαλείας που εξακολουθεί να υφίσταται για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
«Προφανώς οι φορείς θα ζητήσουν και άλλες παρεμβάσεις πέρα από αυτές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός», διευκρίνισε ο υπουργός και σημείωσε πως, «εδώ είμαστε για να τις αξιολογήσουμε στο μέλλον ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχει η χώρα».
Στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μασούτης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης και ο πρόεδρος τους Εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης.
Παράθυρο για μεγαλύτερη ανάπτυξη
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε στο Helexpo Forum στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη για φέτος από το -μόλις λίγων ημερών- αναθεωρημένο 5,9%, τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει τις προβλέψεις διεθνών επενδυτικών οίκων για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έως και 8,5% ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε, πως «η ελληνική κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό έναν ρεαλιστικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, 5,9%» και «εκτιμούμε ότι αυτή είναι μία λογική προσέγγιση της πορείας της οικονομίας». Ωστόσο, πρόσθεσε: «Πράγματι υπάρχουν πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο οι οποίοι είναι ικανοποιητικοί. Θα αξιολογήσουμε τα στοιχεία στο μέλλον και ανάλογα θα τοποθετηθούμε».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, υπάρχει αύξηση των εξαγωγών και των εκτιμήσεων, το κλίμα έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, «έχουμε σημαντικότητη αύξηση των καταθέσεων, αρνητικό κόστος δανεισμού στις αγορές, ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού στις αγορές κεφαλαίου, μείωση της ανεργίας, αναβαθμίσεις από οίκους, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος της μεσαίας τάξης, ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 5% το 2021».
«Με πολύ ρεαλιστικούς, συντηρητικούς όρους, καλύπτουμε τα δύο τρίτα της απώλειας τουλάχιστον του 2020», σημείωσε, προσθέτοντας ότι έθεσε ως στόχο την επίτευξη διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης από το 2022, και υψηλής ανάκαμψης.
Επίσης, επιδιώκεται έξοδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας το 2022, επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 και επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας από το 2023.
Άκαιρο να μιλάμε για νέα μέτρα
Ερωτηθείς, εάν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα οικονομικής στήριξης, ή φοροελάφρυνσης, εφόσον η πορεία των οικονομικών δεικτών επιβεβαιώσει τις αισιόδοξες προβλέψεις των επενδυτικών οίκων, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Είμαστε Πέμπτη και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Σάββατο τα μέτρα. Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι το να μιλάμε για νέα μέτρα, όταν ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τα νέα μέτρα το Σάββατο είναι άκαιρο».
«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι το εξής: Όταν έχουμε και εργαζόμαστε για να έχουμε – πολιτεία και κοινωνία, κυβέρνηση και πολίτες – καλούς, υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης το συντομότερο δυνατόν, αυτοί θα αξιοποιηθούν ώστε ο δημοσιονομικός χώρος να κατευθυνθεί και πάλι στην κοινωνία. Το τι θα γίνει θα εξαρτηθεί από το όταν θα έχουμε ασφαλή οικονομικά στοιχεία για την πορεία της χώρας», διευκρίνισε ο κ.Σταϊκούρας.
Σε ό,τι αφορά το εξαγγελθέν από τον πρωθυπουργό μέτρο για το «πρώτο ένσημο» ο κ. Σταϊκούρας, επανέλαβε: «σωρρευτικά σε επίπεδο εξαμήνου είναι 1200 ευρώ, αφού είναι εκτός του μισθού», σημειώνοντας πως «ήταν σαφέστατη η τοποθέτηση στη διευκρίνιση των μέτρων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Επενδύσεις και κατανάλωση στηρίζουν την ανάπτυξη - Ο «χρησμός» της ΤτΕ
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναλύει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία
Όλα για τους φόρους και τα μέτρα στήριξης σε 16 ερωτήσεις - απαντήσεις
Ποιες είναι οι αλλαγές που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025 - Από τους μισθούς και τις συντάξεις, στην υγεία και την παιδεία
«Κόκκινο» το εμπορικό ισοζύγιο για 35 χρόνια - Τι φταίει [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurobank για το εμπορικό ισοζύγιο την περίοδο 1998 - 2023
Oι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση στο λιανεμπόριο - Στα 11,15 δισ. ο τζίρος των ΜμΕ [πίνακας]
Αύξηση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τόσο ετησίως όσο και από τρίμηνο σε τρίμηνο - Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις
Κτηματολόγιο: Κύκλωμα επιχείρησε να δηλώσει ακίνητα - φιλέτα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες
Τι λέει στον ΟΤ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης για το κύκλωμα που επεδίωξε να εξαπατήσει το Κτηματολόγιο
Στον Άρειο Πάγο ο Κυρανάκης - Μηνυτήρια αναφορά για απάτη στις κτηματογραφήσεις
Η διερεύνηση της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του θεσμού του Κτηματολογίου
«Όλα τα χαρτιά» της Ελλάδας ανοιχτά στο τραπέζι της Fitch
Τα σενάρια για την αξιολόγηση που θα δώσει σήμερα ο οίκος της Fitch για την Ελλάδα
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
ΕΤΕπ: Στήριξη στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Τι συζητήθηκε κατά την σημερινή επίσκεψη της Νάντια Καλβίνιο στη χώρα μας
Με την πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνιο συναντήθηκε ο Χατζηδάκης - Τι συζήτησαν
Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ακόμα την κ. Καλβίνιο για τη σύσταση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τις δυνατότητες συνεργασίας