Με μια λιτή τελετή στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς πραγματοποιήθηκε σήμερα η έναρξη του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας, την οποία κήρυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, παρουσία των υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη και Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΕ, κατά την τελετή, που κορυφώθηκε με τα αποκαλυπτήρια του συμπλέγματος γλυπτών «Κομφούκιος και Σωκράτης: μία Συνάντηση», μια δημιουργία του Δρ. Wu Weishan, διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας και το οποίο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα κοσμεί την Αρχαία Αγορά της Αθήνας, μαγνητοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε και ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Li Keqiang. Ο Κινέζος πρωθυπουργός, αφού εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια για τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Έτος, μίλησε για τη μακραίωνη ιστορία των δύο λαών που έχουν δημιουργήσει δυο εξαιρετικά πλούσιες πολιτισμικές κληρονομιές, ενώ αναφέρθηκε και στις επισκέψεις του στην Ελλάδα, όπως στην Κρήτη, όπου παραβρέθηκε στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. «Η γοητεία και ομορφιά του Μινωικού πολιτισμού μου έκαναν βαθιά εντύπωση», είπε ο Li Keqiang. Ο ίδιος επισήμανε επίσης τη γόνιμη συνεργασία των δυο λαών σε διάφορους τομείς, όπως στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «’Μία ζώνη, ένας δρόμος’ με εμβληματικό έργο την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά», η οποία όπως είπε «έχει αποδώσει καρπούς και οφέλη στις δύο χώρες και στους λαούς μας», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «ειδικά στο πλαίσιο της πανδημίας οι δυο πλευρές έσπευσαν να βοηθήσουν η μία την άλλη και ενωμένες καταπολεμούμε τις αντιξοότητες».
Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε «στη συνάντηση του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού», που, όπως είπε, «είναι και η ουσία του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας τον οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα. Αναδεικνύουμε το παρελθόν των δυο χωρών μας, διαμορφώνουμε από κοινού το παρόν, προετοιμάζουμε το μέλλον», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός, που αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το Έτος, όπως οι εκθέσεις «Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα ως τον Μέγα Αλέξανδρο», που θα περιοδεύσει σε τρία κινεζικά μουσεία, οι «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου», που θα παρουσιαστούν το 2022 στο Πεκίνο, «η Θάλασσα στην ελληνική τέχνη από την αρχαιότητα ως σήμερα», η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Σαγκάης από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο 2022, καθώς και μια έκθεση αφιερωμένη στον Δαίδαλο, που προγραμματίζεται για το 2022 στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, ενώ ανταποδοτικά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα μεταφερθεί η έκθεση «Μελωδική Θησαυροί: Τελετουργίες από τη ζωή στην αυλή της δυναστείας Qing».
Κατά την τελετή εγκαινιάστηκε επίσης η διαδικτυακή ψηφιακή έκθεση με τους πήλινους στρατιώτες από το μαυσωλείο του Τσιν Σι Χουάνγκ στον ιστότοπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μια καινοτόμο ψηφιακή περιήγηση από το περίφημο μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα, που θα δώσει την ευκαιρία στο διαδικτυακό κοινό για τους επόμενους έξι μήνες να γνωρίσει τους πήλινους στρατιώτες του αυτοκράτορα. Παράλληλα, όπως ανέφερε η υπουργός, προωθείται η γνωριμία του Κινεζικού λαού με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, όπως το φιλόδοξο μεταφραστικό πρόγραμμα ελληνικών λογοτεχνικών έργων στα κινεζικά. Επίσης, όπως είπε η Λίνα Μενδώνη, η Ελλάδα έχει παρουσία και στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου που διεξάγεται αυτές τις μέρες, αλλά είναι και η τιμώμενη χώρα στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Πεκίνου που ξεκινά σε λίγες μέρες και όπου θα παρουσιαστούν ελληνικές ταινίες πολύ δυναμικής και ανερχόμενης εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής. Εξάλλου, όπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε λίγες βδομάδες θα κάνει πρεμιέρα η πρώτη ελληνοκινεζική συμπαραγωγή σε συνέχεια της διακρατικής συμφωνίας του 2017 για την κινηματογραφική συνεργασία των δυο χωρών.
Από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στους στόχους του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας, που είναι «η εμβάθυνση των παραδοσιακά στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η επιβεβαίωση της φιλίας των δύο λαών, αλλά και η διεύρυνση της συνεργασίας τους μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Πεκίνο», τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό «προγραμματίζεται μια σειρά δράσεων που θα ενισχύσουν εκατέρωθεν την αναγνωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος των δύο χωρών, με ιδιαίτερη επικέντρωση στους τομείς του πολιτιστικού, του γαστρονομικού και του κινηματογραφικού τουρισμού».
Κατά την τελετή βιντεοσκοπημένες ομιλίες απηύθυναν επίσης ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Hu Heping, ο γενικός διευθυντής της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας, Li Qun, καθώς και ο Δρ Wu Weishan, στον οποίο απονεμήθηκε, δια εκπροσώπου του, τιμητική πλακέτα από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η τελετή ολοκληρώθηκε με συναυλία του φωνητικού συνόλου chórεs από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
To Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Κίνας
Κυρίες και κύριοι,
Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην τελετή έναρξης του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Κίνας. Και απευθύνω ξεχωριστό χαιρετισμό στους φίλους μας που ταξίδεψαν από την Κίνα.
Επείγουσες υποχρεώσεις με κράτησαν, δυστυχώς, μακριά σας σήμερα. Όμως το πρόγραμμα του Έτους είναι τόσο πλούσιο που σίγουρα θα έχω την ευκαιρία να παρευρεθώ σε κάποια από τις εκδηλώσεις του.
Τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία είχαμε συναποφασίσει με τον Πρόεδρο Xi Jinping, όταν επισκέφτηκε την Αθήνα τον Νοέμβριο του 2019. Η υγειονομική κρίση δυστυχώς την ανέβαλε. Δεν ακύρωσε, ωστόσο, τις προθέσεις μας.
Γι’ αυτό και σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία μας συμφωνήσαμε να μεταθέσουμε τις ημερομηνίες, αλλά να κρατήσουμε σταθερή την ίδια ζεστή διάθεση για αυτήν τη δημιουργική συνάντηση των λαών μας.
Ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός, άλλωστε, είναι δύο αιχμές των ελληνοκινεζικών σχέσεων, οι οποίες μάλιστα αλληλοτροφοδοτούνται. Γιατί το ιστορικό και καλλιτεχνικό μας παρελθόν αποτελεί σίγουρα κίνητρο για αμοιβαίες επισκέψεις στις δύο χώρες μας.
Κι αυτές, με τη σειρά τους, γίνονται διαβατήρια γνωριμίας του παρόντος στους δύο τόπους. Οικοδομώντας, έτσι, τους δεσμούς μας, ώστε αυτοί να επεκτείνονται δυναμικά και στο μέλλον.
Οι απαρχές των πολιτισμών Ελλάδας και Κίνας χάνονται μέσα στον χρόνο. Ανέκαθεν, όμως, πορεύθηκαν απομακρυσμένοι αλλά επικεντρωμένοι στις ίδιες οικουμενικές αξίες. Και αυτό αποτυπώνει, νομίζω, το εμβληματικό σύμπλεγμα γλυπτών «Κομφούκιος και Σωκράτης: μία Συνάντηση». Η δωρεά του Μουσείου Τέχνης της Κίνας που -στο πλαίσιο των εκδηλώσεων- θα κοσμεί την Αρχαία Αγορά της Αθήνας.
Είναι, πράγματι, ένα από τα σύμβολα του Έτους, καθώς αφορά δύο από τα μεγαλύτερα πνεύματα της ανθρώπινης ιστορίας. Τα οποία, αν και δεν συναντήθηκαν ποτέ, προσέγγισαν απαντήσεις σε ερωτήματα που εξακολουθούν να μας απασχολούν, δυόμισι χιλιετίες μετά. Και αυτόν τον διαρκή διάλογο πολιτισμού ανάμεσα στις δύο χώρες υπηρετούν και όλες οι συναντήσεις που θα διεξαχθούν.
Η διαδικτυακή έκθεση για τον «Στρατό από Τερακότα του Σιάν», που εγκαινιάζεται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η έκθεση «Έλληνες», που θα περιοδεύσει σε τρεις κινεζικές μητροπόλεις, όπως και δύο άλλες με θεματικές τη θάλασσα και την ομορφιά.
Επίσης, η παρουσία της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου. Και, φυσικά η πρώτη ελληνο-κινεζική κινηματογραφική συμπαραγωγή, που είναι πια γεγονός.
Φίλες και φίλοι,
Οι σημαντικές αυτές πολιτιστικές πρωτοβουλίες σίγουρα θα αποτελέσουν γέφυρες και για τη φυσική συνάντηση των λαών μας μετά την πανδημία. Γιατί όσο θα αναστηλώνεται η ασφάλεια για την υγεία, τόσο θα πληθαίνουν και τα ταξίδια.
Και όσο μία χώρα προκαλεί το ενδιαφέρον μιας άλλης, τόσο ελκυστικότερος προορισμός γίνεται. Γι΄ αυτό και στόχος της Ελλάδας είναι, του χρόνου, να υποδεχτεί τους περισσότερους Κινέζους φίλους από ποτέ.
Το 2022 αποτελεί, άλλωστε, ξεχωριστό ορόσημο για τους δεσμούς μας, καθώς συμπίπτει με τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Μισός αιώνας, δηλαδή, συνεργασίας που πρέπει να διευρυνθεί.
Με οδηγούς τα λόγια του Λάο Τσε: «ένα ταξίδι χιλιάδων μέτρων ξεκινά μ’ ένα απλό βήμα». Αλλά και τη ρήση του Σωκράτη: «το πολυτιμότερο απόκτημα είναι ο σταθερός φίλος».
Καλή αρχή, λοιπόν, και καλή επιτυχία στο Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Κίνας.
Χαιρετισμός Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στην Τελετή Έναρξης του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας
“Ο τουρισμός και ο πολιτισμός αποτελούν προνομιακό πεδίο συνεργασίας και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ λαών και πολιτισμών, πόσο μάλλον μεταξύ αυτών με μακραίωνη ιστορία.
Αυτοί ακριβώς είναι και οι στόχοι του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας: η εμβάθυνση των παραδοσιακά στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η επιβεβαίωση της φιλίας των δύο λαών, αλλά και η διεύρυνση της συνεργασίας τους μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Πεκίνο.
Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται μια σειρά δράσεων που θα ενισχύσουν εκατέρωθεν την αναγνωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος των δύο χωρών, με ιδιαίτερη επικέντρωση στους τομείς του πολιτιστικού, του γαστρονομικού και του κινηματογραφικού τουρισμού.
Στο Υπουργείο Τουρισμού επιδιώκουμε την εμβάθυνση της διμερούς τουριστικής συνεργασίας με την Κίνα, καθώς και την προώθηση δράσεων και πολιτικών που αναβαθμίζουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, συντελώντας, έτσι, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσω της ανάπτυξης των ειδικών μορφών τουρισμού (πολιτιστικός τουρισμός, γαμήλιος τουρισμός, τουρισμός υγείας και ευεξίας, κινηματογραφικός τουρισμός, κ.ά.) και της γνωριμίας των επισκεπτών από την Κίνα με νέους τόπους και σημεία ενδιαφέροντος ανά την επικράτεια.
Το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας συνιστά μια ευκαιρία για την περαιτέρω σύσφιξη και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των περιφερειών και επαρχιών των δύο χώρων, καθώς και των ταξιδιωτικών και τουριστικών τους ενώσεων, αλλά και για την ολοένα και μεγαλύτερη εξοικείωση της ταξιδιωτικής κοινότητας με το ευρύ χαρτοφυλάκιο των τουριστικών προϊόντων που διαθέτουν οι δύο σημαντικές για τον παγκόσμιο τουρισμό αγορές. Ζητήματα συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας και της καινοτομίας της τουριστικής προσφοράς και η ενίσχυση των δυνατοτήτων βιώσιμης τουριστικής διαχείρισης από τους παράγοντες του τουρισμού θα βρεθούν, επίσης, στο προσκήνιο.
Με τη βεβαιότητα ότι ο συνεχής διάλογος μεταξύ των πολιτισμών καθώς και της ταξιδιωτικής κοινότητας μπορεί να συντελέσει στην αποκατάσταση της τουριστικής δραστηριότητας και των ταξιδιωτικών ροών, εύχομαι το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας να αποτελέσει ένα εργαλείο συντονισμού και εμπλουτισμού αυτών των προσπαθειών, ευεργετικού για τη δυναμική του τουρισμού στην Ευρώπη και την Ασία.”
Latest News
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.
Η τελετή απονομής και οι νικητές στις Χρυσές Σφαίρες
Στο «Emilia Pérez» του γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, το οποίο απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών, απονεμήθηκε η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας
Έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Τσαρλς Ντίκενς – Σπάνια αντικείμενα
Μια έκθεση με σπάνια αντικείμενα που αξίζει να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στο Λονδίνο
Πέθανε ο ηθοποιός των «Star Wars» Άνγκους ΜακΊνες
Ο ηθοποιός Άνγκους ΜακΊνες πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Την είδηση επιβεβαίωσε με μια ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook η οικογένειά του.
Μαργαρίτης Σχοινάς: «Να επιστρέψουν τα Ελγίνεια»
Μιλώντας στη βρετανική Telegraph ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ζητεί να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Οι «δίδυμες» πόλεις Νόβα Γκόριτσα και Γκορίτσια
Για πρώτη φορά, ένα διασυνοριακό ζευγάρι πόλεων γίνεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, με αέρα από κεντροευρωπαϊκό μπαρόκ και σοσιαλιστική ουτοπία.
Οι 10 σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις εντός του 2024
Οι ανακαλύψεις αλλάζουν την Ιστορία, αποκαλύπτουν άγνωστα κεφάλαιά της και θέτουν νέα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.