Το καλοκαίρι στη Μύκονο καλά κρατεί καθώς και ο Σεπτέμβριος συνεχίζει περίπου όπως ο Αύγουστος, ενώ Έλληνες και ξένοι τουρίστες κάνουν αρκετές κρατήσεις στο νησί των ανέμων και για τον Οκτώβριο.
Ο πιο δημοφιλής προορισμός στη χώρα μαζί με τη Σαντορίνη «γιατρεύτηκε» πλήρως από την πανδημία και κατέγραψε φέτος μια επανάληψη του 2019, με μάλλον πιο «τσιμπημένες» όμως τις τιμές τόσο στα καταλύματα όσο και την εστίαση, προ όφελος των επιχειρήσεων των δυο κλάδων που ταλαιπωρήθηκαν, όπως και η υπόλοιπη χώρα από τον κορωνοϊό.
2021 όπως 2019
Πολλοί Ιταλοί που διατηρούν κάθε χρονιά τα πρωτεία στο νησί ως η πιο πολυπληθής «ξένη τουριστική φυλή», πολύ περισσότεροι Γάλλοι φέτος όπως και Γερμανοί και Ελβετοί απόλαυσαν τις χάρες του νησιού σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Fraport που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Μυκόνου.
Το 2021 ήταν για τη Μύκονο μία επανάληψη του 2019 σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού κ. Μαρία Κουσαθανά. Το μόνο μειονέκτημα που είχε η φετινή σεζόν είναι ότι ξεκίνησε αργά δηλαδή στις αρχές Ιουλίου. Κατά τα λοιπά δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει από την καλύτερη ιστορικά μέχρι τώρα σεζόν για την Μύκονο που ήταν το 2019, σύμφωνα με την πρόεδρο των ξενοδόχων.
Η σύγκριση που έχει αξία είναι μεταξύ των ετών 2021 και 2019 καθώς σε σύγκριση με το 2020 μια χαμένη χρονιά για τον ελληνικό και τον διεθνή τουρισμό, η Μύκονος έσπασε φέτος όλα τα κοντέρ.
Πληρότητες
Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία τον Αύγουστο έφτασαν σχεδόν το 100% ενώ και ο Σεπτέμβριος «τρέχει» πάρα πολύ καλά στα επίπεδα του 80% περίπου του αντίστοιχου μήνα του 2019 ενώ πολλές κρατήσεις στα επίπεδα του 60-70% σε σύγκριση με το 2019 υπάρχουν και για τον Οκτώβριο. Γενικότερα καταγράφεται μια αισιοδοξία ότι η κίνηση θα ανέβει καθώς λειτουργεί πολύ το last minute εκτός εάν αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο η εικόνα της πανδημίας τόσο στο εσωτερικό όσο και πανευρωπαϊκά, λέει η κα. Κουσαθανά.
Αεροπορικές αφίξεις
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport στη Μύκονο οι διεθνείς αφίξεις – αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο του νησιού ανήλθαν φέτος στις 256.488 ενώ τον Αύγουστο του 2019 ήταν 257.795 που σημαίνει ότι καταγράφηκε μια μείωση κατά μόλις 0,5%.
Μόνο οι αφίξεις από το εξωτερικό φέτος τον Αύγουστο (αναφερόμαστε σε απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό) ήταν πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport στις 116.855 έναντι 121.071 καταγράφοντας μια μικρή μείωση κατά 3,4%.
Ιταλική πρωτιά
Μπορεί στο σύνολο των αφίξεων να καταγράφονται κάποιες μεταβολές όμως αυτό που παραμένει σταθερό είναι το ποια είναι η εθνικότητα που προτιμά τη Μύκονο, τουλάχιστον με βάση τις απευθείας διεθνείς πτήσεις. Έτσι τόσο τον Αύγουστο του 2019 όσο και φέτος πρώτοι σε αφίξεις ήταν οι Ιταλοί (34.223 έναντι 53.032 το 2019). Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν φέτος οι Γάλλοι με 24.730 αφίξεις όταν τον ίδιο μήνα του 2019 ήταν στην τρίτη θέση με 15.873. Δεύτεροι τον Αύγουστο του 2019 ήταν οι Βρετανοί με 19.465 αφίξεις ενώ φέτος βρέθηκαν την τρίτη θέση με 13.829 αφίξεις.
Ακολούθησαν Γερμανοί και Ελβετοί με 10.557 και 7.223 αφίξεις αντιστοίχως, πολλοί περισσότεροι από ότι το 2019 (5.190 Γερμανοί και 5.100 Ελβετοί). Πάντως όπως μας πληροφόρησε η κα. Κουσαθανά φέτος καταγράφηκε επίσης μια άνοδος τις αφίξεις Αμερικανών τουριστών όπως και από τη Μέση Ανατολή.
Latest News
Θεοδωρικάκος για ακύρωση Turkaegean: Η κυβέρνηση διαχρονικά προασπίζει το εθνικό συμφέρον
«Θεωρώ ότι η απόφαση είναι ισχυρή και ό,τι έχουμε να κάνουμε σε νομικό επίπεδο, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Οικογένεια Χατζηλαζάρου: Μετά το «Τιτάνια» στήνουν νέα πεντάστερη μονάδα στη Ρόδο
Η οικογένεια Χατζηλαζάρου προχωρά σε νέα επένδυση 60 εκατ. ευρώ στο νησί της Ρόδου – Τα οικονομικά μεγέθη και η απόκτηση του «Τιτάνια» στην Αθήνα
«Ριζικό λίφτινγκ» στις μαρίνες με επενδύσεις 180 εκατ. - Στα σκαριά πάνω από 40 project
Αναβαθμίζονται οι μαρίνες της χώρας και μαζί το τουριστικό προϊόν - Ποια projects εγκρίθηκαν, ποια απορρίφθηκαν
Πώς θα κινηθεί ο ελληνικός τουρισμός το 2025 - Τι αποκαλύπτουν τέσσερις μελέτες
Τουρισμός: Η Ελλάδα συνεχίζει να ανταγωνίζεται χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Κροατία
Γιατί οι τουρίστες συρρέουν στο… τοξικότερο νησί στον κόσμο
Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί περίπου 177 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τόκιο
Προσθέτει «αστέρια» στις μονάδες του στην Ελλάδα ο Όμιλος Λούη
Τι σχεδιάζει ο όμιλος Λούη για τις τουριστικές επενδύσεις του στην Ελλάδα - Τι έδειξε το Ταμείο για την περσινή χρονιά
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος
Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού
Nέα ρεκόρ στον τουρισμό καταγράφει η Ελλάδα - Τι αναφέρει η Handelsblatt
Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η κίνηση στα αεροδρόμια από την οποία επωφελείται και η γερμανική Fraport
Ορεινοί προορισμοί: Ξενοδοχεία vs Airbnb – Ποιοι κέρδισαν στις γιορτές
Άσπρη μέρα είδαν οι ορεινοί προορισμοί στις εορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων – Πώς τα Airbnb έκλεψαν… κίνηση από τα ξενοδοχεία