Ανακαλεί η Γαλλία τους πρέσβεις της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ, την οποία μεταδίδει το Reuters.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, μάλιστα, η Γαλλία υποστηρίζει πως έλαβε αυτή την πρωτοφανή απόφαση, λόγω της σοβαρότητας της ανακοίνωσης ΗΠΑ – Αυστραλίας στις 15 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 15 του μήνα, ανακοίνωσαν νέα συμμαχία εθνικής ασφάλειας οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον σε μια προσπάθεια, όπως ανέφεραν, να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια ισχύς της Κίνας.
Ωστόσο, εξαιτίας της συμφωνίας, η Αυστραλία θα πρέπει να ακυρώσει, σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο, τη γιγαντιαία παραγγελία συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους προς όλες τις κατευθύνσεις με στόχο την οικοδόμηση ενός μετώπου ενάντια στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, ανακοίνωσαν με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μια ευρεία εταιρική σχέση ασφάλειας στη ζώνη του Ινδικού – Ειρηνικού.
H Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την ανάπτυξη οκτώ πυρηνικών υποβρυχίων. «Η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία αυτού του (νέου συμφώνου που φέρει την ονομασία) AUKUS θα είναι η παράδοση ενός στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Βρετανό, Μπόρις Τζόνσον, και τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διοργάνωσε την τηλεδιάσκεψη αυτή.
Μετά από αυτή την ανακοίνωση, η οποία θα φέρει τις ΗΠΑ να μοιράζονται ιδιαίτερα ευαίσθητη τεχνολογία, η Αυστραλία θα πρέπει να ακυρώσει μια γιγαντιαία παραγγελία συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας επιβεβαίωσε την ακύρωση της γιγαντιαίας σύμβασης που σύναψε η χώρα του το 2016 με τη Γαλλία για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων, προτιμώντας την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία. «Η απόφαση που λάβαμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κατηγορίας Attack και να το ακολουθήσουμε άλλο δρόμο δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή ανάγκης» δήλωσε ο Μόρισον, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την αγορά αμερικανικών πυραύλων Tomahawk.
Δεν είναι βέβαιο ότι το Παρίσι θα παρηγορηθεί από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Μπάιντεν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν «να συνεργαστούν στενά με τη Γαλλία» σε αυτή την πολύ μεγάλης σημασίας στρατηγική ζώνη. Το Παρίσι «είναι ένας βασικός εταίρος» των ΗΠΑ, είπε ο αμερικανός πρόεδρος.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ θα συνδεθούν ακόμη στενότερα, γεγονός που αντικατοπτρίζει το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος με αυτή τη συμφωνία καταγράφει μια διπλωματική επιτυχία στη στρατηγική του για αποφυγή διεθνούς απομόνωσης της Βρετανίας μετά το Brexit.
Latest News
Οι πολίτες της ΕΕ καλούνται να στοκάρουν προμήθειες για περίπτωση κρίσης
Τι συστήνει στους Ευρωπαίους η έκθεση των 165 σελίδων για την πολιτική και στρατιωτική ετοιμότητα της ΕΕ
Αλλάζουν όλα στο κληρονομικό δίκαιο για ακίνητα, κινητά και άυλη περιουσία
Τι προβλέπει η ιστορικής σημασίας νομοθετική μεταρρύθμιση για το κληρονομικό δίκαιο
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον αγώνα Γαλλία - Ισραήλ
Με φρούριο θα μοιάζει το γήπεδο που θα φιλοξενήσει τον αγώνα Γαλλία – Ισραήλ με τις αρχές της χώρας να έχουν κινητοποιήσει χιλιάδες αστυνομικούς
Συζητείται και νέο ραντεβού Γεραπετρίτη - Φιντάν
Η επόμενη μέρα του ελληνοτουρκικού διαλόγου - Για Φεβρουάριο ή Μάρτιο μετατίθεται η επόμενη συνάντηση κορυφής στην Αγκυρα - Προς νέα συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν
Συναγερμός για έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες
Βροχερός θα είναι ο καιρός σε αρκετές περιοχές της χώρας - Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα τα πάει καλά με τον Τραμπ – Πονοκέφαλος οι σχέσεις με ΕΕ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι «στρατηγικού χαρακτήρα που επισφραγίζονται από σειρά συμφωνιών» - «Ωστόσο, οι σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ είναι κάτι διαφορετικό», είπε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Ελλάδα
Για ποιο λόγο ο Τραμπ δεν συμπεριέλαβε τον Πομπέο στη νέα του κυβέρνηση;
Τι μπορεί να έκανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ώστε να προκαλεί «αποστροφή» στον επόμενο πρόεδρο ΗΠΑ
Μακρόν – Στάρμερ: «Τρέχουν» να ενισχύσουν την Ουκρανία πριν αναλάβει καθήκοντα ο Τραμπ
Ο Μακρόν προσκάλεσε τον Κιρ Στάρμερ στις εκδηλώσεις μνήμης για την «Ημέρα Ανακωχής» και η διπλωματία πήρε «φωτιά»
Στα «χαμηλά» η Ελλάδα στους δείκτες ευημερίας - Η έκθεση του ΟΟΣΑ
Η Ελλάδα έχει από τις χειρότερες επιδόσεις σε μισθολογικά θέματα, με τον τρίτο χειρότερο μισθό ανάμεσα στις 35 χώρες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ