
Επιπλέον 100 τρισ. δολάρια απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανισότητας, της αδικίας και της κλιματικής αλλαγής .
Αυτό αναφέρει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι οι στόχοι θα χαθούν, εκτός εάν το 10% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής κατευθύνεται προς αυτούς κάθε χρόνο έως το 2030.
Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών θέτουν στόχους για τα πάντα, από το περιβάλλον έως την υγεία και την ισότητα και έχουν την υποστήριξη όλων των κρατών μελών, ωστόσο η παροχή χρηματοδότησης από κυβερνήσεις, επενδυτές, τράπεζες και εταιρείες για την επίτευξή τους συνεχίζει να υστερεί.
Εχοντας δεχθεί πλήγμα από την πανδημίας του κορωνοϊού, το ετήσιο έλλειμμα ανέρχεται πλέον σε 10 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, έδειξε η έκθεση -ορόσημο των Ηνωμένων Εθνών και της Πρωτοβουλίας Force for Good, με την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας, που κοινοποιήθηκε στο Reuters.
«Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Περισσότερο από ποτέ, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλιστεί ότι αυτή η κρίση είναι η αρχή μιας νέας οικονομίας για βιώσιμη ανάπτυξη με ευημερία για όλους », δήλωσε η Chantal Line Carpentier, επικεφαλής της διάσκεψης του ΟΗΕ για το εμπόριο και την ανάπτυξη στο Γραφείο της Νέας Υόρκης.
Σημειώνεται επίσης, ότι αν προσθέσουμε το κόστος χρηματοδότησης της παγκόσμιας μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη η συνολική χρηματοδότηση έως το 2050 ανέρχεται σε 200-220 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ΣΒΑ είναι ένας παγκόσμιος κατάλογος «υποχρεώσεων» που αντιμετωπίζει θέματα όπως ο πόλεμος, η πείνα, η υποβάθμιση της γης, η ισότητα των φύλων και το κλίμα.
Ενώ περισσότεροι από 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν βγει από την ακραία φτώχεια από το 1990, η αποτυχία να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για τους ΣΒΑ ενέχει κίνδυνο πυροδότησης συγκρούσεων και κρίσεων.
Μετά από μια αργή εκκίνηση, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική βιομηχανία έχει αρχίσει να κάνει περισσότερα, με 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια που δεσμεύονται για το 2030 και ένα ρεκόρ 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Ωστόσο, υπάρχουν ανισορροπίες στον τρόπο επένδυσης των χρημάτων, αναφέρει η έκθεση.
Ενώ οι στόχοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αντιπροσώπευαν το 20% του κενού χρηματοδότησης, το θέμα ήταν τώρα να προσελκύει το 44% του δεσμευμένου κεφαλαίου, αναφέρει η έκθεση. Αντίθετα, οι ανθρώπινοι, οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι αποτελούσαν περισσότερο από το ήμισυ του κενού χρηματοδότησης, αλλά έπαιρναν μόλις το 32% της τρέχουσας χρηματοδότησης.
Μεταξύ άλλων κορυφαίων χρηματοπιστωτικών εταιρειών που εμπλέκονται στην πρωτοβουλία περιλαμβάνονται οι BlackRock, JPMorgan, Bridgewater Associates και Schroders, αναφέρεται στην έκθεση.


Latest News

Τραγωδία στη Βόρεια Μακεδονία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από φωτιά σε νυκτερινό κέντρο
Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας κατέθεσε αίτημα για να μεταφερθούν τραυματίες από την πόλη Κότσανη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Σαρωτικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί από τον Τραμπ -Καταργεί τις βίζες για δεκάδες χώρες
Το σημείωμα του Ντόναλντ Τραμπ απαριθμεί συνολικά 41 χώρες χωρισμένες σε τρεις ξεχωριστές ομάδες.

Διαταγή Τραμπ για επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη - «Ο χρόνος σας τελείωσε»
Για τουλάχιστον εννιά νεκρούς αμάχους κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας των Χούθι – Μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ και προς το Ιράν

Ζελένσκι: Ο Πούτιν λέει ψέματα για την «περίπλοκη εκεχειρία»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της Βρετανίας

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δεν βρήκε αποδείξεις για περικύκλωση Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει την παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ, ενώ δεσμεύτηκε ότι, αν το κάνουν, θα τους χαρίσει τη ζωή.

Βρετανία: Τι είπε στην τηλεδιάσκεψη 26 ηγετών για την Ουκρανία, o Κιρ Στάρμερ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σχοινοβατεί ανάμεσα στον ιστορικό υπερατλαντικό σύμμαχο και το φιλο-ουκρανικό πνεύμα που κυριαρχεί μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Φιντάν: Αν προσφέρουμε στην ασφάλεια της Ευρώπης θα ζητήσουμε ανταλλάγματα
«Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας τομέας που πρέπει να επανεξετάζεται καθημερινά», είπε ο Χακάν Φιντάν

Τραμπ: Απειλές σε πολιτικούς, εισαγγελείς και δημοσιογράφους σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αντιπάλους του με φυλάκιση σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Η Βρετανία καλεί σε άσκηση οικονομικής πίεσης στη Ρωσια
Λίγες ώρες πριν απο μια διαδικτυακή σύσκεψη με άλλους ηγέτες ο πρωθυπουργος της Βρετανίας ζητά να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση