Περαιτέρω διεύρυνση της κυριαρχίας του Βλαντιμίρ Πούτιν και αντίστοιχη αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης, προβλέπουν οι διεθνείς αναλυτές αναφορικά με το αποτέλεσμα των τριήμερων εκλογών, που ξεκίνησαν σήμερα, για την ανανέωση των μελών της Δούμα.

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «εμφατική νίκη» των δυνάμεων του κυβερνώντος κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας. Αυτό σημαίνει πως το Κρεμλίνο θα πετύχει το στόχο του που είναι η διατήρηση μιας συνταγματικής πλειοψηφίας που θα συνεχίσει να στηρίζει τις προεδρικές επιλογές και θα κρατά σε καταστολή τις αντιπολιτευόμενες φωνές. Έτσι, δεν αναμένονται ούτε ριζικές αλλαγές σε επίπεδο προσώπων στη νέα κυβέρνηση, πόσο μάλλον στρατηγικής.

Θυμίζουμε πως περίπου 108 εκατ. ψηφοφόρων προσέρχονται από σήμερα μέχρι και την Κυριακή στις κάλπες για την ανανέωση των 450 μελών της Κάτω Βουλής, με την εκλογική διαδικασία να έχει επεκταθεί στις τρεις ημέρες λόγω της πανδημίας. Τα μέλη της Δούμα έχουν πενταετή θητεία.

«Η Ενωμένη Ρωσία συγκεντρώνει περίπου 30% στις δημοσκοπήσεις, ένα ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το 2016. Ωστόσο, παρά την πτώση της απήχησης της διατηρεί άνετο προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστικών της δυνάμεων. Περιμένουμε λοιπόν το κόμμα και τις φιλικές προς το Κρεμλίνο δυνάμεις να διατηρήσουν τη μεγάλη πλειοψηφία στη νέα Δούμα» σχολίασε χαρακτηριστικά σε σημείωμα της η αναλύτρια του Economist Intelligence Unit, Άντελαϊν Βαν Χούτε.

Την ίδια άποψη υιοθετεί και ο Λίαμ Πιτς της Capital Economics προσθέτοντας πως δεδομένης της ευάλωτης κατάστασης της οικονομίας η κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, θα προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις, πιθανότατα με σκλήρυνση των προστατευτικών μέτρων στην οικονομία.

Ουδείς αναλυτής, πάντως, αναμένει διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία δεδομένης της  περιορισμένης ελευθερίας του Τύπου αλλά και των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται η αντιπολίτευση και δη, ο φυλακισμένος Αλεξέι Ναβάλνι και οι υποστηρικτές του. Εξάλλου, παρά τη φυλάκιση του ίδιου του Ναβάλνι, οι αρχές συνεχίζουν να «κυνηγούν» το κίνημα του και τους υποστηρικτές του.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον περασμένο Ιούνιο τρεις πολιτικοί σύνδεσμοι που είχαν στενές σχέσεις με τον Ναβάλνι κρίθηκαν ως παράνομοι και «εξτρεμιστικοί», με αποτέλεσμα τα μέλη τους να βρίσκονται αντιμέτωπα με διώξεις και ποινές φυλάκισης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα