
Για να μετριαστεί η αρνητική επίδραση της κλιματικής αλλαγής, η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να αφιερώσει τουλάχιστον το 50% των χρηματοδοτήσεων στην προσαρμογή των κρατών και δη, των αναπτυσσόμενων κρατών σε νέα δεδομένα και πρότυπα, επεσήμανε σε σημερινή ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες κάνοντας λόγο για ένα υπέρογκο συνολικό κόστος προσαρμογής σε νέα περιβαλλοντολογικά πρότυπα, ειδικά για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
«Οι αναπτυσσόμενες χώρες έλαβαν μόλις 16,8 δισ. δολάρια το 2018, όταν τα έξοδα (πράσινης) προσαρμογής έφτασαν συγκριτικά περίπου τα 70 δισ. δολάρια. Θα πρέπει λοιπόν να δεσμεύσουμε τουλάχιστον το 50% των χρηματοδοτήσεων κλιματικής αλλαγής στην προσαρμογή» σχολίασε ο κ. Γκουτιέρες, εξηγώντας πως το κόστος της κλιματικής προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες υπολογίζεται να εκτιναχθεί έως και στα 300 δισ. δολάρια το χρόνο μέχρι το 2030.
Ο κ. Γκουτιέρες, κατά την τοποθέτηση του στη διαδικτυακή συνεδρίαση του Major Economies Forum on Energy and Climate, υποστήριξε επίσης ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν πράττει όσα μπορεί για τη δραστική μείωση των ρύπων άνθρακα. «Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα καταστροφικό μονοπάτι που οδεύει στην υπερθέρμανση (του πλανήτη) κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου. Χρειαζόμαστε μείωση των εκπομπών κατά 45% μέχρι το 2030 για να επιτύχουμε μηδενισμό του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα».
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, τα τωρινά στοιχεία παραπέμπουν σε μια αύξηση των εκπομπών κατά 16% το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2010. Αυτό απαιτεί νέα μέτρα και εντατικοποίηση των προσπαθειών, αλλιώς οι στόχοι δεν πρόκειται να επιτευχθούν. Μάλιστα, για τον ίδιο λόγο ο κύριος Γκουτιέρες προειδοποίησε πως και η επικείμενη Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα, που θα διεξαχθεί 31 Οκτωβρίου με 12 Νοεμβρίου στη Γλασκόβη, κινδυνεύει με αποτυχία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κλάδος παραγωγής άνθρακα. «Εάν όλες οι σχεδιαζόμενες μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα παραμείνουν λειτουργικές, δεν θα πάμε μόνο σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 μονάδα, αλλά πολύ πάνω από τις 2 μονάδες Κελσίου. Οπότε οι στόχοι της Συνθήκης του Παρισιού θα τιναχθούν στον αέρα» τόνισε ο κ. Γκουτιέρες, επισημαίνοντας πως απαιτούνται συνεργασίες και συμπαράσταση μεταξύ των κρατών που εξαρτώνται ακόμη από τις λιγνιτικές μονάδες και τις χώρες που έχουν την οικονομική και τεχνική δυνατότητα να υποστηρίξουν την μετάβαση τους».


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων