Τα Δάνεια
Η πρώτη επιχειρησιακή συμφωνία με ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα «έκλεισε». Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και αφορά την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – μια συμφωνία που μεταφράζεται σε δάνεια της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Ενώ πολύ γρήγορα θα «κλείσει» και μια δεύτερη συμφωνία με διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα – αυτή τη φορά με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).
Τι θα απομένει; Η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για εμπορικές τράπεζες. Αυτά τα δύο ορόσημα εξασφαλίζουν και την καταβολή της δόσης των 2.121.256. 487 ευρώ (από το σκέλος της δανειακής στήριξης).
______________________________________
Η Συμφωνία με τις Τράπεζες
Πιθανότατα, στην πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις τράπεζες για συνεργασία για την παροχή επιχειρηματικών δανείων για ιδιωτικές επενδύσεις (με ενιαία και εξ αρχής καθορισμένα και συμφωνηθέντα κριτήρια επιλογής επενδύσεων) θα ανταποκριθούν εκτός των ελληνικών και ξένες τράπεζες. Τουλάχιστον, το ζήτημα παραμένει ανοικτό. Το παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.
Το Πακέτο Νο2
Το επόμενο πακέτο εγκεκριμένων έργων αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μαθαίνω πως τα περισσότερα εξ αυτών – και αυτό δεν θα είναι έκπληξη- θα σχετίζονται περισσότερο με τον δεύτερο ιδρυτικό πυλώνα του Ταμείου. Με λίγα λόγια, θα πρόκειται για έργα που έχουν να κάνουν με την Ανθεκτικότητα και πιο συγκεκριμένα, με έργα που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης.
____________________________________
Τύπου V
Δεν χρειάζονται άλλα σχόλια. Διαβάζω σε paper της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας: «Ανάκαμψη τύπου V, με τις επενδύσεις και τα επιχειρηματικά κέρδη το 2ο τρίμηνο να υπερβαίνουν τις επιδόσεις του 2019, οδηγώντας σε ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησής μας για το ρυθμό ανάπτυξης το 2021 στο 7,5%».
___________________________________
Η Προκαταβολή
Παλιά θα λέγαμε ότι «δίνει και σώζει». Τώρα, λέμε πως «κάνει τη διαφορά». Ο λόγος για την προκαταβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Διαβάζω από τα στοιχεία που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού: «Ειδικότερα, τον Αύγουστο 2021 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 7.713 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 3.085 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο εξαιτίας κυρίως της είσπραξης της προκαταβολής ποσού 2.310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί το μήνα Σεπτέμβριο 2021 όπως, προαναφέρθηκε, καθώς και των αυξημένων εσόδων του ΠΔΕ».
Οι Βάσεις
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εξετάζει την πρόταση για παραχώρηση καταδρομικών πλοίων Ticonderoga (και LCS) σε συμμάχους χώρες. Πρόκειται για τον τύπο πλοίων που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ως ανταποδοτικά οφέλη, για την επέκταση της συμφωνίας των βάσεων.
H Διαπραγμάτευση: Η σχετική διαπραγμάτευση βρίσκεται στην τελική φάση της. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, 14 Οκτωβρίου, θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ, για να την υπογράψει.
Η Παρατήρηση: Τα Ticonderoga, πάντως, κυρίως λόγω μεγέθους, είχαν κριθεί δύσχρηστα αρχικά από στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Θα αυξήσουν ωστόσο τη δύναμη πυρός.
______________________________________
Η Αμοιβή
Είχατε την ευκαιρία να απολαύσετε Γιόνας Κάουφμαν στο Ηρώδειο; Ο ίδιος πάντως είχε την δυνατότητα να τραγουδήσει 15 αποσπάσματα από γνωστές άριες και να αμειφθεί – σύμφωνα με όσα λέγονται στην αγορά του θεάματος ακροάματος – με το ποσό των 100.000 ευρώ για δυο ώρες παράστασης. Καθόλου άσχημα, αν ισχύει… Εννοείται ότι η αμοιβή του λυρικού καλλιτέχνη βάρυνε τον χορηγό της παράστασης.
______________________________________
Στο Βερολίνο
Στη Γερμανία ετοιμάζονται να στήσουν κάλπες σε παγγερμανικό επίπεδο. Σύμφωνα με ένα σενάριο που «κυκλοφορεί» στο Βερολίνο, υπάρχει ενδεχόμενο ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης να απαιτήσει διάστημα έως και έξι μηνών!
Οι Πιθανότητες: Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο; Με βάση τους υφιστάμενους κομματικούς συσχετισμούς, αρκετά. Τα πάντα, ωστόσο, είναι θέμα μετεκλογικής διαπραγμάτευσης.
Η Προσδοκία: Η υπόλοιπη Ευρώπη δεν ξέρει τι να «ευχηθεί», εν προκειμένω.
_____________________________________
Ο Διορισμός
Νέος πρέσβης των ΗΠΑ και στην Άγκυρα. Πρόκειται για βασικό πολέμιο της θητείας του Donald Trump και ένθερμο υποστηρικτή του νυν προέδρου Joe Biden. Λογικό, θα πει κανείς.
Το Ερώτημα: Και στην Αθήνα; Το όνομα του ομογενή επιχειρηματία George Tsounis, «παίζει» στη πολιτική και διπλωματική σκακιέρα αλλά «καπνός» ακόμη δεν υπάρχει. Θα υπάρξει; Ουδείς γνωρίζει. Οπότε όλα είναι πιθανά.
___________________________________
Η Πώληση
Το διάβασα και εγώ σε δημοσίευμα εφημερίδας (συγκεκριμένα, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»): «Η “βίλα Μαργαρίτα”, ιδιοκτησία της Μαργαρίτας Παπανδρέου, στην Κορινθία, πωλείται. Έναντι του ποσού των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ. Τουλάχιστον, αυτή είναι η αρχική τιμή».
___________________________________
Οι Συναντήσεις
Μια από τις δυο «οφειλόμενες» συναντήσεις του πρωθυπουργού, που προέκυψαν ως υποχρέωση από τον τελευταίο ανασχηματισμό, έγινε. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα είπε με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζομάνη (ένα από τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης). Μαθαίνω ότι αναζητείται φόρμουλα αξιοποίησή του. Σε κάθε περίπτωση, εκκρεμεί η πιο δύσκολη από τις συναντήσεις. Αυτή με τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, μετά την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, δεν έχει μιλήσει δημοσίως.
___________________________________
Η Έρευνα
Δεν είναι συνηθισμένο ένας φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (του Δευτέρου Βαθμού) να ζητά και να λαμβάνει υπηρεσίες από ένα ερευνητικό φορέα (δημοσίου συμφέροντος) που έχει τη βάση του στην πόλη – πρωτεύουσα της Περιφέρειας. Ο λόγος για την προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Κρήτης με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠΕ).
Θα πείτε ότι η Περιφέρεια της Μεγαλονήσου αλλά και το ΙΤΕ είναι μια εξαίρεση του κανόνα από πολλές απόψεις και ίσως, δεν έχετε άδικο. Το σίγουρο είναι ότι η Περιφέρεια – αλλά και οι Περιφέρειες και Δήμοι- αγοράζουν υπηρεσίες και αυτό είναι ένα αισιόδοξο κομμάτι.
Με άλλα λόγια, η έρευνα κοστίζει και πρέπει να πληρώνεται ακόμη και στο τόπο που παράγεται… Άλλωστε, και αυτός είναι ένας τρόπος υποστήριξης για να μπορούν τα ερευνητικά κέντρα και τα εξειδικευμένα εργαστήρια τους να έχουν καλοπληρωμένους νέους επιστήμονες- συνήθως νέα παιδιά που έχουν σχέση με τις σχολές του τοπικού Πανεπιστημίου και με τον τόπο κατοικίας τους.
Η Σύμβαση: Πάντως, η σύμβαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αφορά την επιστημονική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στην παρακολούθηση και τον έλεγχο δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια, νοτιοδυτικά του νησιού.
Πιο συγκεκριμένα, η προγραμματική σύμβαση που έχει προϋπολογισμό 100.000 ευρώ, αφορά στην παρακολούθηση, τον έλεγχο και την περιβαλλοντική θωράκιση της Κρήτης εν όψει των αναμενόμενων πάσης φύσεως δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χωρική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης, στα πλαίσια των Συμβάσεων για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» που υπεγράφησαν τον Ιούνιο του 2019.
Από τις δηλώσεις που διάβασα με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης συγκράτησα τα λόγια του προέδρου του ΙΤΕ καθηγητή Νεκτάριου Ταβερναράκη: «Το ΙΤΕ-ΙΠΕ θα λειτουργήσει ως σύμβουλος της Περιφέρειας σε ό,τι αφορά θέματα προστασίας του περιβάλλοντος από έρευνες στον τομέα των υδρογονανθράκων, και θα ενημερώνει έγκαιρα την Περιφέρεια σε ό,τι αφορά πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Έτσι η Περιφέρεια εγκαίρως θα μπορεί να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και του ευρύτερου οικοσυστήματος, που είναι σημαντικά και για άλλους τομείς της οικονομίας του νησιού, όπως ο τουρισμός και ο αγροδιατροφικός τομέας».
___________________________________
Στη Σαντορίνη
Μικροί, μεγάλοι εν δράσει – ο ξενοδοχειακός τομέας φαίνεται πως χωρά τους πάντες, ανεξαρτήτως προτέρου επιχειρηματικού βίου.
Μια σκέψη που ήρθε να με κεντρίσει διαβάζοντας την είδηση ότι το Radisson Blu Zaffron Resort που βρίσκεται στο Καμάρι της Σαντορίνης ανήκει στα συμφέροντα του Ομίλου Φάις , από τους παλαιούς γνώριμους της ιστορικής Σοφοκλέους. Η διαχείριση της μονάδας – υψηλών προδιαγραφών- ανατέθηκε στην Radisson, μια διεθνών οριζόντων εταιρεία που ξεκίνησε τη διαδρομή της στον ξενοδοχειακό κλάδο το 1960.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»