![Τι δείχνουν δύο έρευνες για το «brain gain» των Ελλήνων της κρίσης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/airport-1822133_1920.jpg)
Την περίοδο 2008-2017 περίπου 500.000 Έλληνες νέοι και ικανοί άνθρωποι, δηλαδή το 4,6% του συνολικού της πληθυσμού, έφυγαν από τη χώρα για να αναζήτηση καλύτερης τύχης στο εξωτερικό. Προέρχονταν από το πιο παραγωγικό κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας με το 51,4% να αφορά στην «κρίσιμη» ηλικιακή κατηγορία 25-44, ενώ σχεδόν στο 70% ήταν απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης.
Στο κατά πόσο οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για τον επαναπατρισμό τους προσπαθούν να σκιαγραφήσουν δύο έρευνες της πρωτοβουλίας BrainReGain.
Η πρώτη, αφορά στους Έλληνες εργαζόμενους στο εξωτερικό με στόχο τον εντοπισμό της επιθυμίας επαναπατρισμού αλλά και των επιφυλάξεων που εμποδίζουν την επιστροφή τους. Αν και όπως φαίνεται, θα ήθελαν να επιστρέψουν για εργασία στην Ελλάδα επιθυμούν ωστόσο να εργάζονται για εταιρεία του εξωτερικού με τηλεργασία.
Ειδικότερα με τα συμπεράσματα της πρώτης έρευνας:
1. Το 60% των Ελλήνων επιθυμεί να επιστρέψει από αρκετά (34%) έως πάρα πολύ (26%).
2. Η επιθυμία επιστροφής είχε μεγαλώσει τα τελευταία 1-2 χρόνια.
3. Το 31% επιθυμεί να επιστρέψει μέσα σε ένα χρόνο. Αντίθετα το 24% με τη συνταξιοδότηση.
4. Το 72% θα δεχτούν μείωση μισθού από 10% έως 30+%.
5. Πόλο έλξης αποτελούν κυρίως η τηλεργασία αλλά και οι μεγάλες
πολυεθνικές εταιρείες, η ίδρυση δικής τους εταιρείας και δευτερευόντως οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες και ο δημόσιος τομέας.
6. Είναι προφανής η έλλειψη ενημέρωσης των τεκτενόμενων στη χώρα, στην επιχειρηματική κοινότητα, στον κλάδο τους. Γιατί η απόφαση για επαναπατρισμό είναι δύσκολη, χρονοβόρα, απαιτεί στοιχειώδεις εξασφαλίσεις.
Η δεύτερη, αφορά στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα με στόχο τον εντοπισμό της προδιάθεσης τους να προσλάβουν Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό.
Τα συμπεράσματα
Τα συμπεράσματα της δεύτερης έρευνας έχουν ως εξης:
1. Συντριπτικό ποσοστό των επιχειρήσεων (83%) προβλέπει προσλήψεις στους επόμενους 12 μήνες.
2. Το ενδιαφέρον για πρόσληψη Ελλήνων του εξωτερικού έχει αυξηθεί κατά 33% τα τελευταία 2 χρόνια.
3. Ποσοστό 73% των επιχειρήσεων ενδιαφέρεται να προσλάβει Έλληνες εργαζόμενους στο εξωτερικό από αρκετά έως πολύ μεγάλο βαθμό.
4. 51% των επιχειρήσεων είναι διατεθειμένο να προσφέρει ειδικά και πολλαπλά κίνητρα για προσέλκυση Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό.
5. Αντίθετα, το 49% δεν είναι διατεθειμένο να προσφέρει ιδιαίτερα κίνητρα σε σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Χατζηδάκης: Τα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση του Χρηματιστηρίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/hatzidakis-600x398.jpeg)
Χατζηδάκης: Τα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση του Χρηματιστηρίου
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσιάζει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
![Ληξιπρόθεσμα χρέη: Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ofeiles-1-600x352.jpg)
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
![ΚΕΦΙΜ: Στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/xrimata3-2-600x473.jpg)
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
![Ακίνητα: Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_anakainizo1-600x352.png)
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
![Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_greek_economy55-768x450-2-1-600x352.png)
Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»
Οι δαπάνες των νοικοκυριών υστερούν σε σχέση με αυτό που θα περιμέναμε να δούμε, επισημαίνει η Wood
![Βιομηχανική παραγωγή: Άλμα 5,8% τον Δεκέμβριο του 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/biom-600x375-1.jpg)
Αλμα 5,8% στην βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ποιος κλάδος καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σύμφωνα με τα στοιχεία
![EY Ελλάδος: Συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/opa3-600x400.jpg)
Συνεργασία της EY Ελλάδος και του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ
Οι δύο οργανισμοί, μέσω του πενταετούς μνημονίου συνεργασίας, εκφράζουν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την ήδη εκτεταμένη συνεργασία τους, καθώς και να συντονίσουν τη δράση τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος,
![ManpowerGroup: Οι παγκόσμιες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της απασχόλησης το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/ergazomenoi-1-600x400.jpg)
ManpowerGroup: Οι παγκόσμιες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της απασχόλησης το 2025
Ποιες τάσεις διαμορφώνουν τον κόσμο της απασχόλησης
![Ενοίκια: Στα ύψη οι τιμές – Οι πέντε πιο ακριβές περιοχές [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia242-600x352.png)
Με «σπασμένα φρένα» οι τιμές στα ενοίκια - Οι πέντε περιοχές - «φωτιά» [πίνακες]
Κατακόρυφα έχουν ανέβει οι τιμές στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου