Τους προγραμματικούς άξονες μιας διαφορετικής πορείας για τη χώρα θα περιγράψει στην αποψινή του ομιλία στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας ως αιχμή της κριτικής του κατά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη τα εργασιακά και ευρύτερα την λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας.
Ρύθμιση ιδιωτικού χρέους και νέος πτωχευτικός
Πέραν από την κριτική στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη στη λογική ότι «έχουμε μία κυβέρνηση που έχει κριθεί ανίκανη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει για την ανάγκη μιας διαφορετικής πορείας της χώρας και θα προσπαθήσει να πείσει ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι εγγύηση για αυτή την διαφορετική από τη σημερινή πορεία.
Σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ραχοκοκκαλιά αυτής της διαφορετικής πορείας έχει στον πηρύνα της την οικονομία και συγκεκριμένα τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία.
Όπως εξηγεί ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στο περίπτερο του Οικονομικού Ταχυδρόμου στην 85η ΔΕΘ, η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους είναι πρόταση-κλειδί που αφορά χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς να ευθύνονται για την εξωγενή κατάσταση που δημιούργησε χρέη. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής και σε αυτό το πλαίσιο μιας διαφορετικής ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «κουμπώνει η ανάγκη για διαφορετικό πτωχευτικό νόμο, όχι αυτόν που έφερε η κυβέρνηση».
Βαλκανικού τύπου η αγορά εργασίας στην Ελλάδα σήμερα
Ο δεύτερος άξονας των δεσμεύσεων που θα αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας αφορά άμεσα στο εργατικό και ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ και την κατάργηση βασικών διατάξεων που βρίσκονται στον πηρύνα του νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά.
Στις προτάσεις που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας αναμένεται να είναι η πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών και κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα το εφαρμόσουν.
Περιγράφοντας τη λογική των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τις εργασιακές σχέσεις και την αγορά εργασίας ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι η αύξηση του βασικού μισθού είναι κατεξοχήν εργαλείο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και επισημαίνοντας ότι το πεδίο των εργασιακών σχέσεων συνιστά βασική διαφορά των αντιλήψεων των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, τόνισε ότι σήμερα «η Ελλάδα έχει μια βαλκανικού τύπου αγορά εργασίας».
Στην Ευρώπη ο μέσος όρος κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις είναι στο 60%, στην Ελλάδα είναι στο 14% και μ’ αυτά που γίνονται τώρα θα πέσει κι άλλο, εξήγησε ο κ. Ηλιόπουλος θέτοντας το ερώτημα αν «μπορούμε να ανταγωνιστούμε μόνο στη βάση της κακοπληρωμένης εργασίας;» και πρόσθεσε ότι «το κάναμε το 2012 και απέτυχε, όταν μειώθηκε σε ένα βράδυ κατά 23% ο κατώτατος μισθός και θεσπίστηκε ο υποκατώτατος μισθός. Είχαμε τη χειρότερη ύφεση και τη χειρότερη ανεργία. Όταν το 2018 καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός και αυξήθηκε ο κατώτατος κατά 11%, η ανεργία συνέχισε να μειώνεται και τα ασφαλιστικά έσοδα αυξήθηκαν ενώ αυξήθηκε και η κατανάλωση.
Νομοθετική παρέμβαση και σήμα στην αγορά
Μάλιστα και με αφορμή την υπόθεση της efood ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο διανομέας δεν θα είναι αυτοαπασχολούμενος και αυτό θα λυθεί νομοθετικά» σημειώνοντας ότι παρά το κενό που υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια με τους εργαζόμενους σε τέτοιου τύπου πλατφόρμες, εντούτοις η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο Χατζηδάκη και συγκεκριμένα με το άρθρο 69 αναφέρεται για πρώτη φορά στην εργατική νομοθεσία ο διανομέας ως αυταπασχολούμενος.
Ειδικότερα δε στο αν μπορεί να ρυθμιστεί νομοθετικά η αγορά εργασίας, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «η αγορά δουλεύει με σήματα. Ένα στοιχείο είναι ο νόμος και ένα δεύτερο στοιχείο είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Όταν στέλνεις το σήμα στους επιχειρηματίες ότι σε συμφέρει να πληρώσεις ένα πρόστιμο από το να πληρώσεις υπερωρίες αυτό θα συμβεί» θυμίζοντας την περίπτωση μεγαλης τράπεζας που παραβίαζε το καθεστώς της υπερωριακής εργασίας.
«Το 2017 μεγάλη συστημική τράπεζα αναγκάστηκε να πληρώσει 1,6 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο για παράνομες υπερωρίες. Ήταν περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι που δουλεύανε μη δηλωμένα όταν πήγε να ελέγξει η Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτό το πρόστιμο σήμερα με τη ΝΔ θα ήταν 109 χιλιάδες. Ήταν το πρώτο πράγμα που άλλαξε ο κ. Βρούτσης όταν ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.
Πάντως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό αναμένεται να το επισημάνει εμφατικά και ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνουν ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις υπέρ των εργαζομένων, γενικότερα ένας διαφανές πλαίσιο κανόνων της αγοράς εργασίας «συμφέρει τους σοβαρούς επιχειρηματίες» και την υγιή επιχειρηματικότητα.
Ισχυρά δημόσια εργαλεία
Το τρίτο στοιχείο της ραχοκοκαλιάς της προγραμματικής πρότασης που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ είναι «τα ισχυρά δημόσια εργαλεία» σε υγεία, παιδεία, ενέργεια κλπ.
«Αν μας έδειξε ένα πράγμα η πανδημία είναι ότι χρειαζόμαστε ισχυρά δημόσια εργαλεία, είτε μιλάμε για το σύστημα υγείας, είτε μιλάμε για την ενέργεια λόγω και της ακρίβειας. Έχει πεθάνει η λογική της αυτορύθμισης της αγοράς που δήθεν θα λύσει τα προβλήματά της».
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κάνει αναφορά για μια άλλη τιμολογιακή πολιτική και παρέμβαση στην αγορά ενέργειας μέσω της ΔΕΗ, καθώς εκτός όλων των άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα δουν τα τιμολόγια του ρεύματος να εκτινάσσονται.
Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ όπως τουλάχιστον προκύπτει και από τα λεγόμενα του κ. Ηλιόπουλου στο περίπτερο του Οικονομικού Ταχυδρόμου στη ΔΕΘ, θεωρούν ότι υπάρχει καρτέλ των εταιρειών στο χώρο της ενέργειας που επιδεινώνει το πρόβλημα των ανατιμήσεων στο ρεύμα.
Latest News
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Ελλάδα και Κύπρος στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής
Ενώ η Τουρκία διευρύνει την περιφερειακή της επιρροή, η διπλωματική κινητικότητα Αθήνας και Λευκωσίας καλείται να καλύψει τα κενά. Η Τριμερής του Καΐρου ήταν μόνο η αρχή. Στο Ριάντ ο Μητσοτάκης την Δευτέρα.
Καιρός: Ποια έκτακτα μέτρα εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Αναλυτικά τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου που συνεδρίασε για την κακοκαιρία – Πού θα κλείσουν σχολεία – Σε ποιες περιοχές είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες
Αυστρία: Ένας ακροδεξιός στο κατώφλι της καγκελαρίας
Νέος πονοκέφαλος στην Ευρώπη - Ποιος είναι, τι πρεσβεύει ο Χέρμπερτ Κικλ ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ) στην Αυστρία
Κοντογεώργης: Να διατηρήσουμε έναν ρυθμό ανάπτυξης που βοηθά και την οικονομία και τους πολίτες
Ο Θανάσης Κοντογεώργης τονίζει ακόμα ότι «ο πληθωρισμός σιγά σιγά υποχωρεί. Τα εισοδήματα θα παραμείνουν και θα συνεχίσουν να αυξάνονται»
Πολεμικό Ναυτικό: Βίντεο με την αεροδιακομιδή ασθενούς από φορτηγό πλοίο με ελικόπτερο
Η επιχείρηση για την αεροδιακομιδή του ασθενή πραγματοποιήθηκε στα 80 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας
Η πρώτη ανασκόπηση Μητσοτάκη για το 2025 - Τι αναφέρει για τη φορολογία
Στην πρώτη του εβδομαδιαία ανασκόπηση για το 2025, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαρίθμησε τις κυβερνητικές προτεραιότητες για τη νέα χρονιά.
Τι σκέφτονται οι κάτοικοι της Γροιλανδίας για την εξαγορά τους; - Η ανάλυση του Economist
Στη Γροιλανδία αναφέρουν ότι η παγκόσμια προσοχή της τελευταίας εβδομάδας επανέφερε το ζήτημα της ανεξαρτησίας στο προσκήνιο
Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας;
Εάν ένα τέλος σημαίνει μία συμφωνία για ειρήνη διαρκείας, η απάντηση είναι όχι, λένε πολλοί αναλυτές - Τι θέλει ο Πούτιν
Ισχυρές καταιγίδες προ των πυλών – Πού θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις
Αλλάζει από σήμερα το σκηνικό του καιρού, καθώς αναμένονται βροχές και καταιγίδες, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε συγκεκριμένες περιοχές