«Να ξεκινήσουν οι φοιτητές να φτιάχνουν τις δικές τους εταιρείες και να βγάλουν την ενέργειά τους στην αγορά» κάλεσε ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Σερρών Νίκος Θεοδωράκης, ο οποίος έχει ιδρύσει την βραβευμένη εταιρεία SeamX.
Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωράκης, η SeamX είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης αθλητικών γεγονότων, που περιλαμβάνει ισχυρά εργαλεία και εφαρμογές τα οποία βοηθούν τους διοργανωτές να κεφαλαιοποιήσουν την αξία της διοργάνωσής τους. Πρόκειται για μια πλατφόρμα βασισμένη σε πολυετή πανεπιστημιακή έρευνα σε θέματα διαχείρισης αθλητικών γεγονότων και εμπειρία από Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα.
Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στο εργαστήριο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας τονίζοντας ότι σκοπός του είναι να πείσει τους φοιτητές να επενδύσουν στις ιδέες τους.
Ο Βύρων Χρυσοβέργης, εκπρόσωπος του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΑΠΘ, παρουσίασε την δραστηριότητα του γραφείου επισημαίνοντας πως πρόκειται για το σημείο επαφής μεταξύ της αναδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας και της αγοράς. Στο πεδίο του Γραφείου είναι και οι πατέντες, οι ερευνητικές ομάδες φοιτητών και η υποστήριξή τους στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Λειτουργεί από το 2012 και έχει επιτύχει έως σήμερα την ίδρυση 11 τεχνοβλαστών (spin offs).
Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσοβέργης, οι εταιρίες τεχνοβλαστοί (spin-offs) είναι νέες επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την εκμετάλλευση της γνώσης που παράγεται σε ερευνητικά εργαστήρια, από άτομα υψηλού επιπέδου επιστημονικής και τεχνικής εκπαίδευσης ή και από ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, με την συνδρομή ιδιωτικών κεφαλαίων και χρηματοδοτικών οργανισμών.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοβέργη, η πλειοψηφία των spin off προέρχεται από τις πολυτεχνικές σχολές και την πληροφορική, αλλά τελευταία αναπτύσσει και ο ιατρικός κλάδος τεχνοβλαστούς.
Αναφερόμενος στο θέμα της πατέντας, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι είναι ένα θέμα ταμπού στην Ελλάδα και δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνει μια start-up καλή πορεία στην αγορά. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε έρευνα του ΜΙΤ, ότι μόνο 3% των τεχνοβλαστών αναπτύσσεται με βάση κάποια πατέντα της .
Ο κ. Χρυσοβέργης αποτιμώντας την πορεία των start-up και των spin offs είπε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια αναπτύσσονται σημαντικά στη χώρα μας, η οποία είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον τομέα αυτό σε όλο τον κόσμο. Και είναι ένας από τους δρόμους, με τους οποίους μπορούμε να ανακόψουμε το brain drain. O κ. Θεοδωράκης, από τη μεριά του, τόνισε πως έχουν γίνει άλματα όντως τα τελευταία χρόνια αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμα, ενώ ζήτησε από την Πολιτεία πόρους. «Γνώση και χρόνο έχουμε», είπε χαρακτηριστικά, «πόρους και οικονομική στήριξη θέλουμε για να αναπτύξουμε τα κέντρα επιχειρηματικότητας μέσα στα πανεπιστήμια και να αμφυσήσουμε το επιχειρηματικό πνεύμα»
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ