Οι εργαζόμενοι αποτελούν θεμέλιο λίθο της αγοράς και τα τελευταία νομοσχέδια μόνο καλά δεν ήταν, σχολίασε ο Χάρης Κυπριανίδης μιλώντας στο περίπτερο του Οικονομικού Ταχυδρόμου στη ΔΕΘ.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο τελευταίο νομοσχέδιο, το καλοκαίρι, επισημαίνοντας πως περιλάμβανε μεν κάποιες προτάσεις των σωματείων, όμως αναφορικά με τις συμβάσεις εργασίας, το ωράριο, τη χορήγηση των αδειών ήταν δυσμενές. Συγκεκριμένα, μίλησε για «θηλιά στο λαιμό του εργαζομένου» δεδομένου πως δίδεται το δικαίωμα στον εργοδότη να επιβάλει τα «θέλω του», χωρίς ο εργαζόμενος να μπορεί να διαπραγματευτεί. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και άρα της αγοραστικής τους δύναμης.
Ο κύριος Κυπριανίδης αρνήθηκε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης πως τα ίδια πρότυπα ακολουθούνται και στην Ευρώπη, εξηγώντας πως στην Ευρώπη ο εργοδότης δεν μπορεί ανεξέλεγκτα να διευθετήσει το ωράριο του εργαζομένου, ο οποίος αν δεν δεχτεί απειλείται ακόμη και με απόλυση. «Τώρα δεν υπάρχει ούτε συμφωνία ούτε πλαίσιο» τόνισε χαρακτηριστικά και αυτό δεν ωφελεί ούτε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ουσιαστικά είναι κομμάτι των εργαζομένων. Το ποιος ωφελείται θα πρέπει να αναζητηθεί στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μεγάλα συμφέροντα.
Στο ερώτημα του τι θα πρέπει να αλλάξει σε σχέση με το νέο πλαίσιο, ο κύριος Κυπριανίδης ήταν σαφής: Ζήτησε επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε δε, να είναι στα 809 ευρώ. «Η αύξηση που δόθηκε, δεν δόθηκε ποτέ» σχολίασε, κάνοντας λόγο και για το κύμα ακρίβειας που έρχεται επιδεινώνοντας τις συνθήκες για τους εργαζομένους και καταναλωτές.
Εξάλλου, όπως τόνισε, το νούμερο ένα κόστος για την επιχείρηση δεν είναι το μισθολογικό, αλλά η φορολόγηση. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έφερε ως παράδειγμα το πόσο φτωχή είναι η Μακεδονία και τα κουφάρια των άδειων κτιρίων που συνθέτουν πλέον τη βιομηχανική ζώνη της Σίνδου, καθώς πολλές επιχειρήσεις μεταφέρονται σε άλλες χώρες, κυρίως λόγω της υψηλής φορολόγησης.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην πρόκληση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, με τον κύριο Κυπριανίδη να αναφέρεται στην ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων στη νέα εποχή. «Ο εργαζόμενος, δυστυχώς, μένει συνέχεια πίσω στις γνώσεις του» παραδέχτηκε, εξηγώντας πως στη χώρα μας τα προγράμματα και σεμινάρια εκπαίδευσης δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό, κενό στην υγεία και ασφάλεια αλλά και στην εκπαίδευση στη νέα τεχνολογία.
Αναφορικά με το ρόλο του ΣΕΠΕ, που ήταν ένα ακόμη επίμαχο σημείο του πρόσφατου νομοσχεδίου για τα εργασιακά που τα σωματεία θα ήθελαν να έχει σβηστεί, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης υποστήριξε πως το θέμα δεν είναι, αν το ΣΕΠΕ θα είναι ανεξάρτητη αρχή, το ποια θα είναι η μορφή του, αλλά το γεγονός πως είναι υποστελεχωμένο. «Αν θέλουμε να ακολουθούμε ευρωπαϊκές πρακτικές θα πρέπει να υπάρχει ο έλεγχος και ο φόβος προς τον εργοδότη πως θα ελεγχθεί» σχολίασε εκφράζοντας δυστυχώς την εκτίμηση πως η μαύρη εργασία διογκώνεται και αφού δεν υπάρχει έλεγχος θα συνεχίσει να ευδοκιμεί.
Μάλιστα, ο κύριος Κυπριανίδης έκανε τη θλιβερή πρόβλεψη πως με τις εκτιμήσεις για τα λουκέτα να είναι πολύ υψηλές, «η ανεργία θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί», κάτι που επιβεβαιώνει την ανάγκη που υπάρχει η κυβέρνηση να στηρίξει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.
Στο ερώτημα τι περιμένετε από τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την αποψινή ομιλία του, ο κύριος Κυπριανίδης ήταν σαφής: «δεν περιμένω να μου πει» τόνισε, εξηγώντας πάντως πως η αντιπολίτευση, όπως και η κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσουν τους εργαζομένους.
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Νωρίτερα οι συντάξεις Φεβρουαρίου - Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
e-ΕΦΚΑ: Η «Θάλεια» απαντά στα ερωτήματα των ασφαλισμένων
Η «Θάλεια», η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2024, είναι ένα ψηφιακό avatar, που δημιούργησε ο e-ΕΦΚΑ