Νέα ψήφο εμπιστοσύνη κέρδισε χθες η ελληνική οικονομία, καθώς ο οίκος DBRS προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε ΒΒ, με θετικές προοπτικές.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα ο οίκος Scope Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BB+ από ΒΒ.
Αμέσως μετά ακολούθησε ο οίκος Wood που προχώρησε σε νέα θετική αναθεώρηση για αύξηση του ΑΕΠ στο 6,5%.
Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι αναλυτές και επενδυτικοί οίκοι φαίνεται πως πείθονται από το ελληνικό αναπτυξιακό αφήγημα, διαβλέποντας δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας.
Οικονομολόγοι ξένων τραπεζών εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε έναν ανοδικό κύκλο ισχυρής ανάπτυξης, την ώρα που το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αναμένεται να κινητοποιήσει επενδυτικούς πόρους 59 δισ. ευρώ τα επόμενα έξι χρόνια και συνολικά 100 δισ. ευρώ μαζί με το ΕΣΠΑ, όσο δηλαδή και το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της 10ετούς κρίσης χρέους.
Έκρηξη στο ΑΕΠ
Σημειώνεται ότι πολύ ισχυρή ανάπτυξη, της τάξης του 16,2%, καταγράφηκε στην οικονομία το β’ τρίμηνο εφέτος, ωθούμενη τόσο από την κατανάλωση όσο και από τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις εξαγωγές.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποκάλυψαν διψήφια μεταβολή από 12% έως 22,6% για κατανάλωση, επενδύσεις και εξαγωγές το β’ τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η επέκταση του ΑΕΠ είναι 3,4% και οι τριμηνιαίες μεταβολές στην κατανάλωση 0,2%, στις επενδύσεις 4,3%, στις εξαγωγές 2,9% και στις εισαγωγές 5%.
Διαβάστε επίσης: Ανάλυση – Γιατί το ΑΕΠ συνεχίζει να εκπλήσσει!
Η επίδοση κατατάσσει τη χώρα μας ψηλά στην κατάταξη της ευρωζώνης.
Οι οικονομίες της ευρωζώνης επανήλθαν δυναμικά σε τροχιά ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, με τις ισχυρότερες επιδόσεις να καταγράφονται, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στην Ισπανία (19,8%), τη Γαλλία (18,7%), την Ιταλία (17,3%) και την Πορτογαλία (15,5%), όταν Τσεχία (7,8%), Λιθουανία (8,6%) και Γερμανία (9,2%) κατέγραψαν τις «ασθενέστερες» μεταβολές.