Τη σημασία σύνδεσης των πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής έρευνας με την αγορά και την πραγματική οικονομία ανέδειξαν μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο στη ΔΕΘ ο Ανδρέας Συμεωνίδης, αν. καθηγητής στο ΑΠΘ, εμπνευστής του τεχνοβλαστού Cyclopt και ο Αντώνης Ηλίας, συντονιστής OK! Thess, partner TECS Capital Fund, το πρώτο Capital Fund που επενδύει σε τεχνολογία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και η πρώτη του επένδυση είναι η Cyclopt.
Αναφερόμενος στο Cyclopt, ο κ. Συμεωνίδης και στη σύνδεση με την αγορά, είπε χαρακτηριστικά: «Σκεφτήκαμε ότι αυτό που κάνουμε θα μπορούσε να έχει προστιθέμενη αξία. Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να βγούμε και να δούμε εάν αυτό που κάνουμε όντως έχει προστιθέμενη αξία και αν κάποιος θα πλήρωνε για να αγοράσει αυτό που κάνουμε». Πλέον, επεσήμανε, «έχουμε πελάτες που δίνουν ένα έσοδο επαναλαμβανόμενο».
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Συμεωνίδης, «το πανεπιστήμιο ήταν για χρόνια κλεισμένο στον εαυτό του. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει εξωστρέφεια. Όταν δημιουργηθεί η αντίληψη ότι η έρευνα πρέπει να γίενται προϊόν θα δούμε πολύ περισσότερα. Να μπορέσει η έρευνα να είναι εφαρμοσμένη και να πάει στην πράξη. Αυτό γίνεται και θα γίνεται πολύ περισσότερο στο μέλλον».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα στοχεύει σε όλους τους άξονες που υποστηρίζονται από τα προγράμματα-πλαίσια που βγαίνουν όλα τα τελευταία χρόνια. Ειδικά την τελευταία εικοσαετία που το πανεπιστήμιο έχει αρχίσει να κυνηγάει περισσότερο ανταγωνιστιά προγράμματα, η έρευνα κινείται σε όλους τους μεγάλους τομείς, όπως η ιατρική, η γεωπονία, ο χώρος των αυτόνομων συστημάτων, η αγροδιατροφή κ.ά.
Από την πλευρά του ο κ. Ηλίας υπογράμμισε ότι «η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τα πράγματα που πρόκειται να γίνουν είναι μπροστά. Είμαστε στο ξεκίνημα της διαδρομής. Η έρευνα σιγά-σιγά αλλάζει ως προς το πώς τοποθετείται στο δίπολο πρόβλημα-λύση. Πολλές φορές έλειψε αυτό ως μέρος της ερευνητικής δραστηριότητας. Πλέον το πρόβλημα τίθεται στο επίκεντρο».
Ο ίδιος, σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε με έμφαση στην αξία της γνώσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχει πάρει την απόφαση να ενισχύσει στρατηγικά τον τομέα της τεχνολογίας και αυτό σημαίνει ότι δίνονται κίνητρα. Νομίζω ότι πέρα από τα χρήματα σημασία έχει και η αξία. Άρα ο πρώτος κύκλος ανθρώπων που έχει αρχίσει να δημιουργεί μέσα από επιτυχίες που έγιναν γνωστές στο εξωτερικό θα δώσει αξία στο οικοσύστημα που δημιουργείται. Εμείς επιχειρούμε στην οικονομία της γνώσης. Άρα η γνώση είναι προτεραιότητα».
Latest News
Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοι και γιατί σχεδιάζουν επενδύσεις σε ΑΙ αντί προσλήψεις προσωπικού
Νέα δημοσκόπηση λέει ότι το 51% των ηγετικών στελεχών επιχειρήσεων στοχεύουν να ανακατευθύνουν τις επενδύσεις φέτος στην τεχνητή νοημοσύνη
Οι κίνδυνοι στα smartphones από τα κακόβουλα NFC tags - Τι λέει η Kaspersky
«Η τεχνολογία NFC είναι εξαιρετικά πρακτική, αλλά μπορεί να αποτελέσει φορέα κακόβουλων δραστηριοτήτων», προειδοποιεί ο επικεφαλής ερευνητής ασφάλειας στην Kaspersky
Η ΕΕ επαναξιολογεί τις έρευνες σε Apple, Google και Meta
Σύμφωνα με το νόμο για τις ψηφιακές αγορές, οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν έρευνες τον περασμένο Μάρτιο για τις big tech Apple, Google και Meta
Στα χέρια του Μασκ και το TikTok; - Πώς θα παίξει τη «χρυσή μετοχή» το Πεκίνο
Οι δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτιμηθούν σε περίπου 40 έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια
Facebook: Το ψεύτικο «μήνυμα απενεργοποίησης λογαριασμού» – Τι πρέπει να κάνετε
Έρχεται μήνυμα από φίλους για απενεργοποίηση λογαριασμού του Facebook
Νέο μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροτσίπ και τεχνολογίας ΑΙ
Στόχος των νέων περιορισμών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στην τεχνητή νοημοσύνη
Meta και Amazon «κόβουν» τα προγράμματα συμπερίληψης – Νέα συνάντηση Τραμπ και Ζάκερμπεργκ
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ συνεχίζει την επίθεση φιλίας στον Τραμπ καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ισχυροποίηση των συντηρητικών φωνών.
Οι Κινέζοι ανταγωνιστές «ροκανίζουν» το μερίδιο αγοράς των iPhone της Apple - Ο ρόλος της AI
Το iPhone υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 18% του μεριδίου αγοράς το 2024
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»