Είπε πολλά και διάφορα ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της φετινής ΔΕΘ.
Αρκετά ενδιαφέροντα που αξίζει κανείς να σταθεί και να τα συζητήσει, χωρίς διάθεση απαξίωσης.
Αρκετά από αυτά θα μπορούσαν να γίνουν και την εποχή της προηγούμενης διακυβέρνησής του. Δεν έγιναν, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση για το γιατί.
Το ζήτημα για τον ίδιο είναι όμως πώς αυτά που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου στη ΔΕΘ θα περάσουν στην κοινωνία και θα του δώσουν πολιτικούς πόντους και κυρίως πώς θα μεταφραστούν σε εκλογική δυναμική.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έριξε «γέφυρες» στη μεσαία τάξη που τόσο πολύ πλήρωσε το «μάρμαρο» της μνημονιακής κρίσης.
Μίλησε για μια «Νέα Αρχή» με ένα μεγάλο πλέγμα προτάσεων για όλο το φάσμα της διακυβέρνησης με έμφαση στο νέο κράτος με δομές διαφορετικές από αυτά που είδαμε και βλέπουμε επί των ημερών του επιτελικού κράτους του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.
Το μεγάλο στοίχημα για τον Αλ. Τσίπρα είναι με οδηγό και το νέο προγραμματικό πλαίσιο που εξειδίκευσε από τη ΔΕΘ να κερδίσει στρώματα της κοινωνίας που του έχουν γυρίσει την πλάτη.
Δύσκολο στοίχημα που για να το κερδίσει ο Αλ. Τσίπρας θέλει πολλή δουλειά σε πολλά επίπεδα και με αξιόμαχα και ικανά στελέχη.
Και το βασικό είναι να πείσει αρκετά κοινωνικά στρώματα, κυρίως από το λεγόμενο κεντρώο χώρο, ότι έχει μάθει από τα λάθη της προηγούμενης διακυβέρνησής του που έχει αρκετά μελανά σημεία και ότι το σχέδιο που προτείνει είναι ρεαλιστικό.
Παρά τις σημαντικές ρωγμές στο κυβερνητικό σκάφος, ο δρόμος του είναι ανηφορικός και επενδύει στην απλή αναλογική.
Το ξέρει καλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και για να σηκωθεί ο ήλιος πάνω από την Ελλάδα, όπως έκλεισε την ομιλία του, θέλει δουλειά πολλή θα συμπληρώσει κανείς.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα