Σταθερότητα αναμένεται να επιλέξουν οι ψηφοφόροι του Καναδά που προσέρχονται στις κάλπες αύριο, στο πλαίσιο της πρόωρης κάλπης που προκήρυξε ο νυν πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μετά την κριτική που δέχτηκε για τη διαχείριση της πανδημίας και σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, την οποία έχασε στις εκλογές του 2019.

Ωστόσο, το ρίσκο του φιλελεύθερου Τριντό δεν φαίνεται πως απέδωσε τα προσδωκόμενα. Ο 49χρονος ηγέτης διατηρεί μεν το προβάδισμα έναντι των συντηρητικών του Έριν Ο’ Τούλ, όμως τα δύο μεγάλα κόμματα αντιμετωπίζουν μια αμφίρροπη μάχη, στο πλαίσιο της οποίας κανένα τους δεν φαίνεται ικανό να αποσπάσει την πολυπόθητη πλειοψηφία στη Βουλή.

Τόσο οι Φιλελεύθεροι όσο και οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν γύρω στο 32% των ψήφων, με ένα μικρό προβάδισμα των πρώτων, αλλά σίγουρα πολύ μακριά από το 38% που διασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ακολουθεί το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) περίπου δέκα μονάδες χαμηλότερα.

Κοινώς αν ο βασικός στόχος του Τριντό, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της χώρας το 2015, ήταν να μετατρέψει τη κυβέρνηση μειοψηφίας που διέθετε σε κυβέρνηση πλειοψηφίας, το αποτέλεσμα δεν φαίνεται να δικαιώνει. Παρά και το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες έχει ανεβάσει στροφές στην προεκλογική του εκστρατεία οργώνοντας κυριολεκτικά τη χώρα. Μόνο σήμερα, κατά την τελευταία ημέρα αγώνα, υπολογίζεται ότι θα διανύσει 4.500 χιλιόμετρα, ταξιδεύοντας από τη μία άκρη της χώρας, στην άλλη.

«Μπορούμε να μιλάμε σαφώς για το τέλος της Τριντομανίας» σχολίασε κυνικά ένας πολιτικός αναλυτής.

Από την άλλη πλευρά ούτε οι Συντηρητικοί πέτυχαν το στόχο τους, ήτοι να εκμεταλλευτούν την αποδυνάμωση του Τριντό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να του επιτεθούν για την άσκοπη –όπως πολύς κόσμος θεωρεί- πρόωρη κάλπη που έστησε. Στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας είχαν καταφέρει να περάσουν μπροστά, όμως γρήγορα το προβάδισμα τους εξανεμίστηκε.

Αν τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν και οι Φιλελεύθεροι κόψουν πρώτοι το νήμα με μικρή διαφορά, αλλά δίχως πλειοψηφία στα 338 ομοσπονδιακά έδρανα, θα πρέπει και πάλι να βασιστούν στην κοινοβουλευτική στήριξη του κεντροαριστερού NDP, το οποίο απαιτεί αύξηση των κρατικών δαπανών και δραστικότερες κινήσεις στο μέτωπο του περιβάλλοντος και της εξωτερικής πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Δολοφονία Ισμαήλ Χανίγια: Ρίχνοντας κηροζίνη στη «φωτιά» της Μέση Ανατολής
Επικαιρότητα |

Δολοφονία Ισμαήλ Χανίγια: Ρίχνοντας κηροζίνη στη «φωτιά» της Μέση Ανατολής

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και δη εντός του εδάφους του Ιράν, ως νέος «κρίκος» στην αλυσιδωτή, άγνωστης έκβασης κλιμάκωση και αναδιάταξη στη Μέση Ανατολή

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πόσα χρήματα παίρνουν οι αθλητές που κερδίζουν μετάλλιο
Business of Sport |

Πόσα χρήματα παίρνουν οι αθλητές που κερδίζουν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού [πίνακας]

Παρά το γεγονός ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δίνει χρηματικά έπαθλα για την κατάκτηση μεταλλίων, αρκετές χώρες ανταμείβουν τους αθλητές τους με διάφορα μπόνους