
Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας βελτιώθηκε κατά την εβδομάδα έως την 12η Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 100,8 μονάδες από τις 99,3 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Ο υποδείκτης με τη μεγαλύτερη μείωση ήταν αυτός της αγοράς εργασίας καθώς βελτιώθηκε κατά 1,2 μονάδες. Σημαντική ήταν και η βελτίωση στον υποδείκτη της υγείας κυρίως λόγω της μείωσης των κρουσμάτων, της βελτίωσης του δείκτη θετικότητας και της αυστηρότητας των μέτρων για την πανδημία, παρόλο που ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε. Ταυτόχρονα, ελαφριά μείωση παρατηρήθηκε στον υποδείκτη της κινητικότητας και σε αυτήν της ζήτησης / κατανάλωσης.
Για την Ευρωζώνη για την οποία οι υπολογισμοί της Oxford Economics παρουσιάζουν καθυστέρηση, παρατηρήθηκε βελτίωση κατά την τελευταία εβδομάδα, καθώς ο δείκτης ανάκαμψης έφτασε στις 86,3 μονάδες κατά την εβδομάδα έως τις 29 Αυγούστου, από τις 85,7 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Μάλιστα πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει λάβει ο δείκτης από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα. Η αύξηση του δείκτη προήλθε κυρίως από τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες παραμένουν ισχυρές για αγαθά και υπηρεσίες. Επιπλέον, η κινητικότητα συνέχισε να παρουσιάζει ανοδική τάση, παρά το τέλος της θερινής περιόδου. Η αγορά εργασίας παραμένει επίσης ανθεκτική, με τις ανακοινώσεις θέσεων εργασίας και τις αναζητήσεις απασχόλησης να παρουσιάζουν σταθερή αύξηση στο τέλος του καλοκαιριού, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν τις προσλήψεις, ενισχυμένες από τη σταθερή ζήτηση.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας από αυτό πριν την έναρξη της πανδημίας. Ταυτόχρονα η μεγάλη ανάκαμψη που συνόδευσε το άνοιγμα των οικονομιών μετά την πανδημία έχει πλέον παρέλθει. Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και το υψηλό κόστος μεταφοράς εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον βιομηχανικό τομέα, διατηρώντας τον σε επίπεδα παραγωγής χαμηλότερα από αυτά πριν την πανδημία. Και ενώ η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία έχει παρουσιάσει βήματα βελτίωσης (λόγω της μείωσης των κρουσμάτων), η παραλλαγή Δέλτα εξακολουθεί να απειλεί με ένα διαρκή αρνητικό κίνδυνο τους χειμερινούς μήνες που έρχονται.

Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024
Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες διάφορους οργανισμούς που αναθεωρήσαν σημαντικά τις εκτιμήσεις τους για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2021.
Την αρχή έκανε ο Οίκος Moodys που ανακοίνωσε ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται να επιστρέφει σε επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας προ της πανδημίας, κατατάσσοντάς τη ανάμεσα σε επτά χώρες της Ευρωζώνης που ανακάμπτουν πλήρως σε επίπεδο πραγματικού ΑΕΠ. Έτσι με βάση το διεθνή οίκο αξιολόγησης η μεγέθυνση στο τέλος του έτους αναμένεται να φτάσει στο 8,2%. Στη συνέχεια, η UBS αναθεώρησε την εκτίμησή της για το 2021 σε 7,8% από 5,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της. Επίσης, η Capital Economics αναθεώρησε την εκτίμησή της για το 2021 σε 8,5% από 8% που ήταν η πρόβλεψή της τον Ιούλιο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε την εκτίμησή της για το 2021 σε 7,5% από 5,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, και η Oxford Economics αναθεώρησε την εκτίμησή της για το ρυθμό μεγέθυνση του 2021 από 6% σε 8,2%.
Παρακάτω παρουσιάζονται δύο διαφορετικά σενάρια [δεν λαμβάνονται υπόψη οι εκτιμήσεις της Focus Economics, της Consensus Economics και της Fitch καθότι αναμένονται οι νέες τους εκτιμήσεις που πιθανότατα θα είναι επίσης αναθεωρημένες] για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, τα οποία πραγματοποιούνται με χρήση του μοντέλου Global Economic Model της Oxford Economics. Στο πρώτο σενάριο που παρουσιάζεται στον Πίνακα 1 γίνεται η υπόθεση ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2021 θα είναι της τάξης του 6,01%.
Στο δεύτερο σενάριο που παρουσιάζεται στον Πίνακα 2 γίνεται η υπόθεση ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2021 θα είναι της τάξης του 8,2%. Και στις δύο περιπτώσεις οι εκτιμήσεις εκτείνονται έως το 2024. Πιθανότατα η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας να βρίσκεται κάπου μεταξύ των δύο αυτών σεναρίων, και έτσι οι δύο πίνακες που ακολουθούν μπορούν να μας προσφέρουν μια ικανοποιητική εικόνα του μέλλοντος.


Πανδημία και Οικονομία
* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.
Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ


Latest News

Δασμοί και αβεβαιότητα φέρνουν ύφεση – Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Όταν οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν τι να περιμένουν από το διεθνές περιβάλλον, είναι λιγότερο πιθανό να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις ή να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος

ΟΤ Delphi Economic Forum X-Γεράσιμος Σιάσος: Το ΕΚΠΑ καταθέτει αίτηση για παράρτημα στην Κύπρο
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, μιλώντας στο πλαίσιο του ΟΤ Delphi Economic Forum X, δήλωσε ότι «το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς είναι ήδη παρόντα στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών»

Γ. Σιάσος: Τα δημόσια πανεπιστήμια διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και θα παραμείνουν στην κορυφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, που αποτελούν την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος

Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 και 2026 - Νέες προβλέψεις από 25 οίκους
Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι προβλέψεις της Focus Economics κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η Netcompany με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το μνημόνιο υπέγραψε από τη Netcompany, o κ. Αλέξανδρος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος Netcompany-Intrasoft, και από το ΟΠΑ, ο Πρύτανης και Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Βασδέκης

ΕΤΕπ: Δάνειο 95 εκατ. ευρώ για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συγχρηματοδοτεί με δάνειο ύψους €95 εκατ. την κατασκευή και λειτουργία φοιτητικών εστιών και νέων ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

PODCAST Economics & Business TALKS | Η στρατηγική μάρκετινγκ στα χρόνια των Social Media και του AI
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας κ. Σέργιο Δημητριάδη. Στη συζήτησή μας, συμμετέχει, και ο Γιώργος Γκριτζάλας συνιδρυτής διαφημιστικής εταιρείας και σύμβουλος στρατηγικής μάρκετινγκ.

Ήπιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το 2025-2028 - Πρωτιά για την Ελλάδα
Για την Ευρωζώνη, η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια αγορά ακινήτων που δεν καταρρέει αλλά ούτε και προσφέρει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση

O πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος στο MEGA για την ιστορία και τις επιτυχίες του Πανεπιστημίου Αθηνών
O Πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» στο MEGA και την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ανέδειξε την πορεία του πρώτου και μεγαλύτερου Πανεπιστημίου στη χώρα τους σχεδόν δύο αιώνες λειτουργίας του