Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας βελτιώθηκε κατά την εβδομάδα έως την 12η Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 100,8 μονάδες από τις 99,3 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Ο υποδείκτης με τη μεγαλύτερη μείωση ήταν αυτός της αγοράς εργασίας καθώς βελτιώθηκε κατά 1,2 μονάδες. Σημαντική ήταν και η βελτίωση στον υποδείκτη της υγείας κυρίως λόγω της μείωσης των κρουσμάτων, της βελτίωσης του δείκτη θετικότητας και της αυστηρότητας των μέτρων για την πανδημία, παρόλο που ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε. Ταυτόχρονα, ελαφριά μείωση παρατηρήθηκε στον υποδείκτη της κινητικότητας και σε αυτήν της ζήτησης / κατανάλωσης.
Για την Ευρωζώνη για την οποία οι υπολογισμοί της Oxford Economics παρουσιάζουν καθυστέρηση, παρατηρήθηκε βελτίωση κατά την τελευταία εβδομάδα, καθώς ο δείκτης ανάκαμψης έφτασε στις 86,3 μονάδες κατά την εβδομάδα έως τις 29 Αυγούστου, από τις 85,7 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Μάλιστα πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει λάβει ο δείκτης από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα. Η αύξηση του δείκτη προήλθε κυρίως από τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες παραμένουν ισχυρές για αγαθά και υπηρεσίες. Επιπλέον, η κινητικότητα συνέχισε να παρουσιάζει ανοδική τάση, παρά το τέλος της θερινής περιόδου. Η αγορά εργασίας παραμένει επίσης ανθεκτική, με τις ανακοινώσεις θέσεων εργασίας και τις αναζητήσεις απασχόλησης να παρουσιάζουν σταθερή αύξηση στο τέλος του καλοκαιριού, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν τις προσλήψεις, ενισχυμένες από τη σταθερή ζήτηση.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας από αυτό πριν την έναρξη της πανδημίας. Ταυτόχρονα η μεγάλη ανάκαμψη που συνόδευσε το άνοιγμα των οικονομιών μετά την πανδημία έχει πλέον παρέλθει. Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και το υψηλό κόστος μεταφοράς εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον βιομηχανικό τομέα, διατηρώντας τον σε επίπεδα παραγωγής χαμηλότερα από αυτά πριν την πανδημία. Και ενώ η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία έχει παρουσιάσει βήματα βελτίωσης (λόγω της μείωσης των κρουσμάτων), η παραλλαγή Δέλτα εξακολουθεί να απειλεί με ένα διαρκή αρνητικό κίνδυνο τους χειμερινούς μήνες που έρχονται.
Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024
Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες διάφορους οργανισμούς που αναθεωρήσαν σημαντικά τις εκτιμήσεις τους για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2021.
Την αρχή έκανε ο Οίκος Moodys που ανακοίνωσε ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται να επιστρέφει σε επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας προ της πανδημίας, κατατάσσοντάς τη ανάμεσα σε επτά χώρες της Ευρωζώνης που ανακάμπτουν πλήρως σε επίπεδο πραγματικού ΑΕΠ. Έτσι με βάση το διεθνή οίκο αξιολόγησης η μεγέθυνση στο τέλος του έτους αναμένεται να φτάσει στο 8,2%. Στη συνέχεια, η UBS αναθεώρησε την εκτίμησή της για το 2021 σε 7,8% από 5,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της. Επίσης, η Capital Economics αναθεώρησε την εκτίμησή της για το 2021 σε 8,5% από 8% που ήταν η πρόβλεψή της τον Ιούλιο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε την εκτίμησή της για το 2021 σε 7,5% από 5,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, και η Oxford Economics αναθεώρησε την εκτίμησή της για το ρυθμό μεγέθυνση του 2021 από 6% σε 8,2%.
Παρακάτω παρουσιάζονται δύο διαφορετικά σενάρια [δεν λαμβάνονται υπόψη οι εκτιμήσεις της Focus Economics, της Consensus Economics και της Fitch καθότι αναμένονται οι νέες τους εκτιμήσεις που πιθανότατα θα είναι επίσης αναθεωρημένες] για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, τα οποία πραγματοποιούνται με χρήση του μοντέλου Global Economic Model της Oxford Economics. Στο πρώτο σενάριο που παρουσιάζεται στον Πίνακα 1 γίνεται η υπόθεση ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2021 θα είναι της τάξης του 6,01%.
Στο δεύτερο σενάριο που παρουσιάζεται στον Πίνακα 2 γίνεται η υπόθεση ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2021 θα είναι της τάξης του 8,2%. Και στις δύο περιπτώσεις οι εκτιμήσεις εκτείνονται έως το 2024. Πιθανότατα η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας να βρίσκεται κάπου μεταξύ των δύο αυτών σεναρίων, και έτσι οι δύο πίνακες που ακολουθούν μπορούν να μας προσφέρουν μια ικανοποιητική εικόνα του μέλλοντος.
Πανδημία και Οικονομία
* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.
Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ
Latest News
Οι 5 προτεραιότητες του νέου οργανισμού του ΟΠΑ
Ο νέος Οργανισμός του ΟΠΑ έρχεται να αντικαταστήσει τον παλαιότερο που ίσχυε από το 1996
Φορολογικές Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη: Η καθιέρωση μια νέας Στρατηγικής
Η Ελλάδα αποτελεί ένα νέο παράδειγμα στο οποίο μελετάται η σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και φορολογικής πολιτικής
Στην 62η θέση παγκοσμίως στην ερευνητική δραστηριότητα το ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ ανέβηκε 30 θέσεις στη διεθνή ερευνητική κατάταξη Πανεπιστημίων AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2024-2025
Τα αχνά σημάδια ανάκαμψης του δανεισμού – Οι εκτιμήσεις της Oxford Economics για τα επιτόκια
Αν η ΕΚΤ καθυστερήσει τον κύκλο χαλάρωσης η πιστωτική ανάπτυξη θα περιοριστεί, λέει η Oxford Economics
Με «ΑΡΙΣΤΑ» σε όλα τα Κριτήρια Αξιολόγησης πιστοποιήθηκε το ΕΚΠΑ
Για πρώτη φορά το ΕΚΠΑ πιστοποιήθηκε με «Άριστα» σε όλα τα κριτήρια που συνιστούν το πλαίσιο αξιολόγησης
Πού θα είναι το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός το 2025-2026; - 22 οίκοι προβλέπουν την ελληνική οικονομία
Τις εκτιμήσεις οργανισμών, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία το 2026 παρουσιάζει για πρώτη φορά η Focus Economics
Με 114 εταιρείες και περισσότερους από 800 φοιτητές οι Ημέρες Καριέρας του ΟΠΑ
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία τις Ημέρες Καριέρας 2024 - Τι δηλώνει στον ΟΤ ο πρύτανης
Γιώργος Μπάλτας: Πώς το διαδίκτυο και τα social media επηρεάζουν τις τιμές στην αγορά
Ο Γιώργος Μπάλτας είναι καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Warwick της Αγγλίας.
Ορόσημο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Έναρξη Διατμηματικών Μαθημάτων Κινεζικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού
Τα μαθήματα διοργανώνονται από το Ελληνικό Κέντρο Σινολογίας, σε σύμπραξη με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Tα δύο σημάδια της οικονομικής στασιμότητας στην Ευρωζώνη
Σύμφωνα με την Oxford Economics ο ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης παρέμεινε άτονος