Με την απόφαση Α 1217/17.9.2021 (ΦΕΚ Β’ 4316/17-9-2021) που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έγινε καθορισμός της διαδικασίας χορήγησης των απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα ακίνητα που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας από την 1η Μαΐου 2021 έως και τη 2α Σεπτεμβρίου 2021.
Πιο συγκεκριμένα:
Πώς χορηγούνται οι απαλλαγές
Η χορήγηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7Β του άρθρου 3 του ν. 4223/2013, πραγματοποιείται κεντρικά από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με την πρώτη κεντρική εκκαθάριση των δηλώσεων ΕΝΦΙΑ, εφόσον οι οικείες αιτήσεις, οι οποίες προβλέπονται στην από 13 Αυγούστου 2021 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4824/2021, έχουν υποβληθεί μέχρι και την 21η Σεπτεμβρίου 2021.
Προσοχή: Για αιτήσεις οι οποίες θα υποβληθούν από την 22α Σεπτεμβρίου μέχρι και την 15η Οκτωβρίου 2021, η χορήγηση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ πραγματοποιείται κεντρικά από τη ΓΔΗΛΕΔ, μέχρι και την 30ή Οκτωβρίου 2021.
Δικαιολογητικά
Για τα ακίνητα που επλήγησαν από πυρκαγιές, για τα οποία έχουν χορηγηθεί στοιχεία από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η χορήγηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ πραγματοποιείται κεντρικά από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με την πρώτη κεντρική εκκαθάριση των δηλώσεων ΕΝΦΙΑ χωρίς την ανάγκη υποβολής αίτησης από τους πληγέντες.
Αν δεν χορηγηθεί η μείωση αυτόματα
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν χορηγηθούν οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις της παρ. 7Β του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 απαλλαγές με τις κεντρικές εκκαθαρίσεις, αυτές χορηγούνται με την υποβολή αίτησης στον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με το συνημμένο στην Α.1272/2019 (Β’ 2936) απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ υπόδειγμα 1Α, συνοδευόμενο από:
α) Δελτίο Επανελέγχου ή Έκθεση Αυτοψίας, ή Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που εκδίδεται έως τις 28-2-2022, για κτίριο το οποίο έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο ή ακατάλληλο για χρήση.
β) Βεβαίωση καταστροφής του αρμόδιου Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΕΕ) των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίες εκδίδονται έως τις 28-02-2022, για αγροτεμάχια.
Αλωνιάτης Απόστολος
Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.
Latest News
Το έτος των πολλαπλών προκλήσεων
Η κυβέρνηση, βρισκόμενη περίπου στο μέσο της δεύτερης θητείας της και έχοντας ισχυρή πολιτική δύναμη, έχει κάθε λόγο να θέλει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις
Προοπτικές της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας
Το πρόβλημα τόσο της παγκόσμιας όσο και της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας είναι οι υποτονικές μεσοχρόνιες αναπτυξιακές προοπτικές
Οι 7 εβδομάδες των χειμερινών εκπτώσεων θα περιορίσουν την ακρίβεια
Όλα δείχνουν πως οι χειμερινές εκπτώσεις, παρά την οικονομική κόπωση των εορτών, θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες εμπόρων και καταναλωτών
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Θ’ Μέρος)
Τι δείχνουν ότι τα στοιχεία των Τύπων Παραστατικών
Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Το έντυπο απόδοσης και οι διαδικασίες της επιστροφής του
Η απόδοση και οι διαδικασίες επιστροφής του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής
Τo πιο κρίσιμο ρίσκο
Σε ναυτική γλώσσα, πηγαίνουμε να συναντήσουμε το μέλλον μας μέσα από μια «τυφλή πορεία»
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο μεταβλητότητας το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο μεταίχμιο μετάβασης και πάλι σε μια περίοδο ομαλότητας
Νουριέλ Ρουμπινί: Το καλό, το κακό και η αβεβαιότητα της οικονομίας Τραμπ
Συνολικά, οι καλές ιδέες πρέπει να αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις των κακών
Οι προσδοκίες για το Bitcoin παραμένουν υψηλές και για το 2025
Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα πρωταγωνίστησε το 2024. Και αναμένεται να συνεχίσει έτσι.
Στεγαστική κρίση και γενεές Υ και Ζ στην Ελλάδα
Για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης απαιτείται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και νέα εργαλεία παρέμβασης στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής