
Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων έχουν γίνει ένα σημαντικό εργαλείο για τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα των τιμών κοντά στο μηδενικό κατώτατο όριο.
Αυτό αναφέρει η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στο Ετήσιο Συνέδριο της Latvijas Banka με θέμα «Βιώσιμη Οικονομία σε Καιρούς Αλλαγής»
Η κ. Σνάμπελ αναφέρει ότι η εμπειρία την τελευταία δεκαετία έχει δώσει πολλές πληροφορίες για το πώς ακριβώς οι αγορές περιουσιακών στοιχείων επηρεάζουν τις χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες, το τελευταίο παράδειγμα είναι η απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19).
Υπάρχει πλέον ευρεία συναίνεση ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μπορούν να υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό με τρεις κύριους τρόπους
Πρώτον, μέσω του καναλιού σταθεροποίησης της αγοράς , μέσω του οποίου οι αγορές περιουσιακών στοιχείων παρέχουν ρευστότητα όταν υπάρχουν μεγάλες εξάρσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές
Δεύτερον, μέσω του καναλιού εξισορρόπησης χαρτοφυλακίου , με το οποίο οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μειώνουν το συνολικό ποσό του κινδύνου διάρκειας που πρέπει να κατέχουν οι επενδυτές που είναι ευαίσθητοι στις τιμές, προκαλώντας στροφή σε άλλα, πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία της οικονομίας και υποστηρίζοντας έτσι την αξία τους
Τρίτον, μέσω του καναλιού σηματοδότησης , με το οποίο οι αγορές περιουσιακών στοιχείων σηματοδοτούν την πρόθεση των κεντρικών τραπεζών να διατηρήσουν χαμηλότερα τα επιτόκια πολιτικής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με την κ. Σνάμπελ, το πρόγραμμα αγορών έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP) απέτρεψε την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος όταν το σοκ της πανδημίας έπληξε τις οικονομίες μας και οι προοπτικές ήταν αβέβαιες.
«Λίγο πριν ξεκινήσει το Διοικητικό Συμβούλιο το PEPP τον Μάρτιο του 2020, οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν παγώσει υπό το βάρος της αυξανόμενης αβεβαιότητας (…) Τα εταιρικά ομόλογα εξαπλώθηκαν και οι χρηματιστηριακές αγορές κατέρρευσαν με πρωτοφανή ρυθμό» τονίζει.
Καθώς η σκόνη του αρχικού σοκ απομακρύνθηκε, ο σκοπός του PEPP μετατοπίστηκε από τη σταθεροποίηση της αγοράς στην εξασφάλιση κατάλληλης στάσης νομισματικής πολιτικής. Τον Ιούνιο του 2020, οι προβλέψεις της ΕΚΤ εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα ήταν πολύ κάτω από τον στόχο μεσοπρόθεσμα και αισθητά κάτω από το επίπεδο πριν από την πανδημία.
Σε εκείνο το σημείο, η αναπροσαρμογή χαρτοφυλακίου έγινε το κύριο κανάλι μετάδοσης των αγορών περιουσιακών μας στοιχείων. Παρόλο που μπορούσαμε να μειώσουμε τις μηνιαίες επείγουσες παρεμβάσεις μας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 κατά 45% σε σύγκριση με την αιχμή τους υπό το φως των πιο ήρεμων χρηματοπιστωτικών αγορών, η εξαιρετικά μεγάλη παροχή δημόσιας και ιδιωτικής διάρκειας ως απάντηση στην πανδημία ήταν μια επαναλαμβανόμενη πηγή ανοδικής πίεσης αποδόσεις ομολόγων που δεν θα ήταν συνεπείς με τη δέσμευσή μας να αντιμετωπίσουμε την επίδραση της πανδημίας στην τροχιά του πληθωρισμού.
Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι η δεκαετής απόδοση του ΑΕΠ των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών της ζώνης του ευρώ θα ήταν πάνω από 50 μονάδες βάσης υψηλότερη ως απάντηση στην αύξηση του δημόσιου χρέους (διαφάνεια 5, αριστερό διάγραμμα).
Υπό αυτές τις συνθήκες, τα αποτελέσματα σηματοδότησης των αγορών περιουσιακών στοιχείων εξακολουθούν να είναι σχετικά μικρά, διότι η αγορά αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον στόχο για σημαντικό χρονικό διάστημα ούτως ή άλλως.
Οι χαμηλότερες αποδόσεις, με τη σειρά τους, στηρίζουν την οικονομία σε μια εποχή που-από μακροοικονομική σκοπιά-η ανάληψη κινδύνου είναι πολύ χαμηλή και όχι πολύ υψηλή. Οι επιδράσεις αναπροσαρμογής χαρτοφυλακίου συμβάλλουν στη μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου ιδίων κεφαλαίων και ενισχύουν τον τραπεζικό δανεισμό όταν η συνολική ζήτηση έχει υποστεί σοβαρή πτώση.
Καταλήγοντας η κ. Σνάμπελ αναφέρει ότι «η πανδημία έδειξε ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων είναι ένα απαραίτητο μέσο νομισματικής πολιτικής σε περιόδους στρες της αγοράς και οικονομικής ύφεσης, όταν τα περιθώρια μείωσης των επιτοκίων έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό».
Και προσθέτει ότι αφού ηρεμήσαμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων βοήθησαν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στην ενίσχυση της οικονομίας και των προοπτικών πληθωρισμού.
«Καθώς οι οικονομικές συνθήκες αρχίζουν να ομαλοποιούνται και οι προοπτικές του πληθωρισμού βελτιώνονται, υπάρχει μια σταδιακή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι αγορές περιουσιακών στοιχείων ωφελούν την οικονομία καθώς το κανάλι αναπροσαρμογής χαρτοφυλακίου ανοίγει το δρόμο για το κανάλι σηματοδότησης. Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μπορούν να χρησιμεύσουν όλο και περισσότερο ως μια ισχυρή συσκευή δέσμευσης, ενισχύοντας την καθοδήγηση και μειώνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής».
«Δεδομένης της υπολειπόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την πανδημία και τις προοπτικές της οικονομίας και του πληθωρισμού, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων – τόσο στο πλαίσιο του PEPP όσο και του APP – θα παραμείνουν κρίσιμες στο μέλλον, ανοίγοντας το δρόμο για την έξοδο από την πανδημία και προς την επίτευξη του στόχου μας για τον πληθωρισμό».


Latest News

Πώς οι δαπάνες της Γερμανίας αυξάνουν το κόστος δανεισμού σε όλη την ευρωζώνη
Οι επενδυτές προειδοποιούν ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ολόκληρη την ευρωζώνη να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες

Πληθωρισμό 3,5% και κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ «βλέπει» η Goldman Sachs
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος από τους δασμούς της 2ας Απριλίου είναι μεγαλύτερος από ό,τι πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά είχαν υποθέσει προηγουμένως, επισημαίνει η Goldman Sachs

Αν «υπαναχωρήσει» θα έχει μεγάλα προβλήματα - Η απειλή Τραμπ στον Ζελένσκι για σπάνιες γαίες
«Προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κι αν το κάνει θα έχει μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα», δηλώνει ο Τραμπ για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Switch 2
Η Nintendo στοιχηματίζει στη μετατόπιση της παραγωγής παιχνιδομηχανών από την Κίνα στο Βιετνάμ για να αμτιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς

Οδηγοί των Uber – Lyft στην Καλιφόρνια διεκδικούν απλήρωτους μισθούς
Οι οδηγοί των Uber και Lyft πραγματοποίησαν διαδηλώσεις από το Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Ντιέγκο εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Με την εκλογή Τραμπ, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν αναθαρρέψει
Οι αυταρχικοί ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν πάρει θάρρος από τις πράξεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ανεβαίνει στην Ευρώπη, ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή
Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που αρνούνται να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα λόγω των πολιτικλων του προέδρου Τραμπ

Επιστροφή σε... δοκιμασμένες συνταγές για τη Volvo - Eνας βετεράνος στο τιμόνι
Ο Hakan Samuelsson, 74 ετών, θα διαδεχθεί τον Jim Rowan στο τιμόνι της Volvo Cars, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας