
Οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν αδιάκοπα στην Ευρώπη, αλλά η Ρωσία, ο πρώτος τροφοδότης της ηπείρου, δεν ανοίγει την κάνουλα. Στόχος της, να εδραιώσει την θέση της ως αναπόφευκτου εταίρου. Από εβδομάδα σε εβδομάδα τα ρεκόρ καταρρίπτονται, και με την έλευση του χειμώνα, οι καταναλωτές θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Αιτία για την εκτόξευση των τιμών είναι ένα σύνολο παραγόντων: η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, εντάσεις στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη, αλλά και εργασίες και μία πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο σε ρωσικές υποδομές που φρέναραν την προσφορά.
«Οι τιμές στην Ευρώπη έχουν ήδη σπάσει όλα τα δυνατά ρεκόρ. Και ίσως στο προσεχές μέλλον και αυτά τα ρεκόρ θα σπάσουν με την σειρά τους», έλεγε την Παρασκευή ενθουσιασμένος ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.
Ανατιμήσεις για τους Ευρωπαίους, όχι για τους Ρώσους
Την περασμένη Τετάρτη, οι τιμές έφθασαν τα 79,31 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε ιστορικό επίπεδο στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς (TTF), αφού αυξήθηκαν κατά 30% στην αρχή της εβδομάδας.
Και το κερασάκι στην τούρτα! Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αυτή η εκτόξευση των τιμών για την Ευρώπη δεν θα έχει καμία επίπτωση στην τιμή καταναλωτή στην Ρωσία.
Κοντολογίς, η Μόσχα απολαμβάνει τον θρίαμβό της. Διότι η Ρωσία αποφεύγει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες αποστολής επιπλέον ποσοτήτων μέσω της Ουκρανίας, γεγονός που συμβάλλει επίσης στην άνοδο των τιμών.
Το μήνυμα της Μόσχας είναι ξεκάθαρο: η αύξηση των εξαγωγών προς την Ευρώπη θα περάσει μέσα από τον επίμαχο αγωγό Nord Stream 2 προς την Γερμανία. Η κατασκευή μόλις ολοκληρώθηκε έπειτα από αμερικανογερμανική συμφωνία, ώστε να αποφευχθούν οι επώδυνες οικονομικές κυρώσεις.
Ο Nord Stream 2
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έναρξη λειτουργίας το συντομότερο δυνατόν του Nord Stream 2 θα εξισορροπήσει τις παραμέτρους που διαμορφώνουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου την περασμένη εβδομάδα.
Το σύνθημα για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, ωστόσο, θα πρέπει ακόμη να δοθεί από την γερμανική ρυθμιστική αρχή, την ώρα που πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης για πολιτικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Μαριντσένκο του οίκου Fitch, η Ρωσία θέλει «να δείξει ότι η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με μία συρρικνωμένη αγορά φυσικού αερίου χωρίς τον Nord Stream 2» και, κατά συνέπεια, θα έχει να αντιμετωπίσει αυξημένες τιμές.
Η έναρξη λειτουργίας του νέου αγωγού δεν αναμένεται πριν από τις αρχές του 2022 και ο δρόμος δεν είναι χωρίς εμπόδια.
Η γερμανική ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να ζητήσει την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει και τέσσερις μήνες, και θα πρέπει να προσμετρήσει την γνώμη της Κομισιόν.
«Ο Nord Stream 2 δεν είναι ένα σχέδιο κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος», σχολίασε στο AFP εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διασφαλίσει ότι ο Nord Stream 2 λειτουργεί κατά τρόπο διαφανή, χωρίς καθεστώς διακρίσεων και σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκαιο», πρόσθεσε.
Εκτός των φόβων για την αυξημένη ενεργειακή εξάρτηση από την Μόσχα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες τονίζουν ότι ο αγωγός αποτελεί προδοσία των συμφερόντων ενός συμμάχου, της Ουκρανίας. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε άλλωστε τον Nord Stream 2 «επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο του Κρεμλίνου».
Η Γερμανία διαβεβαιώνει ότι έχει διαπραγματευθεί τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες, ενώ η Αγγελα Μέρκελ, που αποχωρεί, επικέντρωσε στο μήνυμα αυτό κατά τις αποχαιρετιστήριες επισκέψεις της στην Μόσχα και το Κίεβο. Χωρίς να πείσει τους επικριτές της.
Ορισμένοι πολέμιοι της Ρωσίας στην Ευρώπη προχωρούν στην επίθεση.
Σαράντα ευρωβουλευτές -προερχόμενοι κυρίως από την ανατολική Ευρώπη- ζητούν με επιστολή τους από την Κομισιόν έρευνα για την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου. Καταγγέλλουν την «άρνηση της Gazprom να ανταποκριθεί στα αιτήματα των ευρωπαίων καταναλωτών», βλέποντας σε αυτό «χειραγώγηση της αγοράς».
Η Gazprom έδωσε την διαβεβαίωση ότι «εκπληρώνει στο ακέραιο της υποχρεώσεις της και προσπαθεί να ικανοποιήσει τα επιπλέον αιτήματα».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Το Επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας έχασε 40 δισ. δολ. από τις επενδύσεις σε μετοχές τεχνολογίας
Το αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επενδυτικό ταμείο έχει μεγάλες επενδύσεις στις λεγόμενες Big tech

Η Nokia εξετάζει επέκταση της παραγωγής στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τους δασμούς
Εάν υπάρχουν ευκαιρίες για ενίσχυση [της αμερικανικής παραγωγής], είναι ένα από τα πράγματα που θα εξετάσω, είπε ο CEO της Nokia

Ολι Ρεν: Η ΕΚΤ πρέπει να είναι ευέλικτη - Να μην αποκλείει μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων
Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Ολι Ρεν, μίλησε στο περιθώριο της εαρινής συνεδρίασης του ΔΝΤ

Αύξηση πωλήσεων κατά 3% για τη Unilever στο ά τρίμηνο - Επιβεβαιώνεται το guidance
Η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3%, οι όγκοι κατά 1,3% και οι τιμές κατά 1,7%

Nestlé: Αύξηση 2,8% των πωλήσεων το α' τρίμηνο - Ο ρόλος των Kit-Kat και Nescafe
Παρόλο που η Nestlé αύξησε τις τιμές της Kit-Kat και του Nescafe, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν καλύτερα από τα προβλεπόμενα

Πώς η Adidas διπλασίασε τα κέρδη της παρά τις εμπορικές εντάσεις
Τα λειτουργικά κέρδη της Adidas διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο στα 610 εκατ. ευρώ, από 336 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι

Έσοδα ρεκόρ 1,19 δισ. στο α' τρίμηνο από τις συναλλαγές μετοχών για την BNP Paribas
Ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas Ζαν Λορέν Μποναφέ έχει μπροστά του ετήσια γενική συνέλευση τον Μάιο, οπότε οι επενδυτές θα αποφασίσουν για την παραμονή του

Revolut: Κέρδη πάνω από 1 δισ. δολάρια το 2024 - Ανάπτυξη ρεκόρ και ευρεία προσφορά προϊόντων
Το οικονομικό ορόσημο φτάνει καθώς η Revolut προετοιμάζει μια μετάβαση για να γίνει μια πλήρως λειτουργική τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Τραμπ ετοιμάζει εξαιρέσεις από τους δασμούς για την αυτοκινητοβιομηχανία
Οι αμερικανικές εταιρείες αυτοκινήτων πίεσαν τις τελευταίες εβδομάδες για περαιτέρω εξαιρέσεις, προειδοποιώντας ότι οι δασμοί Τραμπ θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στον κλάδο

Αυτό είναι το πιο «ακριβό» αεροδρόμιο του κόσμου
«Είναι εκμετάλλευση. Εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των ανθρώπων που απλώς θέλουν να φάνε ή να πιούνε», λένε οι ταξιδιώτες για τις τιμές στο αεροδρόμιο