Από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» για στηρίξει τις ενεργειακές εταιρείες της χώρας που αγωνίζονται για να επιβιώσουν από το τσουνάμι των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου που τις σαρώνει.
Το BBC θεωρεί ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου πρόκειται εντός των επόμενων ημερών να εγγυηθεί για τη δανειοδότηση των ενεργειακών επιχειρήσεων από τις τράπεζες.
Η εκτίναξη των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου έφερε τις βρετανικές εταιρείες ενέργειας σε θέση να μη μπορούν να τηρήσουν τις συμβατικές υποσχέσεις προς τους πελάτες τους και ως εκ τούτου να έχουν σταματήσει να επιζητούν την αύξηση του πελατολογίου τους. Ήδη πέντε μικρές εταιρείες του κλάδου έχουν χρεοκοπήσει από τις αρχές Αυγούστου στη Βρετανία ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, άλλες τέσσερις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
«Πρέπει να δράσουμε το συντομότερο για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τις προμήθειες που θέλουμε και ότι δεν θα αφήσουμε τις εταιρείες από τις οποίες εξαρτώμαστε να καταρρεύσουν. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά η κατάσταση θα βελτιωθεί όταν η αγορά ξεκινήσει να τα βγάζει πέρα μόνη της, καθώς η παγκόσμια οικονομία ξαναστέκεται στα πόδια της», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ από τη Νέα Υόρκη ο Τζόνσον, προσθέτοντας ότι έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη στις βρετανικές εφοδιαστικές αλυσίδες».
Η κορυφή του παγόβουνου
Το Σάββατο ο βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας Κουαζί Κουαρτένγκ είχε γίνει αποδέκτης αγωνιωδών εκκλήσεων από μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, καθώς «τέσσερις ακόμα προμηθευτές ενδέχεται να καταρρεύσουν τις επόμενες 10 ημέρες λόγω των επιπέδων-ρεκόρ στα οποία έφθασαν οι τιμές του αερίου και της ενέργειας», όπως σημειώνουν οι «Financial Times». Η εφημερίδα τονίζει ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων προμηθευτών ενέργειας της χώρας φοβούνται ότι οι πέντε εταιρείες που ανέστειλαν τη λειτουργία τους – σ’ αυτές περιλαμβάνεται και η People’s Energy and Utility Point με πελάτες 570.000 οικιακούς καταναλωτές – δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου.
«Περαιτέρω πτωχεύσεις τις επόμενες 7 με 10 ημέρες θα φέρουν 1 εκατ. καταναλωτές στην ανάγκη να μεταφερθούν σε νέους παρόχους», γράφουν οι «FT». Και η ανησυχία είναι, όπως εξηγεί η εφημερίδα, ότι οι προμηθευτές που θα αναλάβουν τους καταναλωτές που πτώχευσε η εταιρεία τους θα πρέπει να τηρήσουν τις υπεσχημένες από τις πτωχευμένες εταιρείες τιμές ενέργειας. Υποχρέωση που θα επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους και ως εκ τούτου θα αποδυναμώσει και τους μεγαλύτερους «παίκτες» στον βρετανικό ενεργειακό κλάδο.
Κρίσιμες διαβουλεύσεις
Η ειδικευμένη σε εταιρείες του κλάδου εταιρεία συμβούλων Baringa θεωρεί ότι «λιγότεροι από 10 προμηθευτές ενέργειας θα βγάλουν τον επερχόμενο χειμώνα». Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου στη Βρετανία δραστηριοποιούνταν 49 εγχώριοι προμηθευτές, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής Ofgem. Ο Κουαρτένγκ συζήτησε την Κυριακή την κατάσταση με στελέχη της ρυθμιστικής αρχής και σήμερα θα συμμετάσχει σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους της ενεργειακής βιομηχανίας «για να σχεδιάσουν ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση».
Ο Κουαρτένγκ ήταν πάντως καθησυχαστικός χθες το βράδυ, λέγοντας ότι «η Βρετανία έχει ένα διαφοροποιημένο δίκτυο προμήθειας αερίου, με δυνατότητα να καλύψει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση και ως εκ τούτου δεν προβλέπονται έκτακτα προβλήματα το χειμώνα αυτό». Ο βρετανός υπουργός πρόσθεσε ότι, «η έκθεσή μας, ωστόσο, στις μεγάλες διακυμάνσεις των διεθνών τιμών αερίου υπογραμμίζει τη σημασία να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό, εγχώριο ενεργειακό τομέα ανανεώσιμης ενέργειας ώστε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα».
Η Βρετανία είναι βέβαια μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα, καθώς εκμεταλλεύεται πλούσια κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα. Τα κοιτάσματα αυτά δεν αρκούν, βέβαια, για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση και επιπλέον η κλιματική αλλαγή υπαγορεύει και στην κυβέρνηση του Λονδίνου να περιορίσει την χρήση ορυκτών καυσίμων.
«Άφαντη η κυβέρνηση»
Οι «FT» σημειώνουν ότι «το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να επιλέξει τη λύση των δανείων με κρατική υποστήριξη για να βοηθήσει τις εταιρείες του κλάδου να ξεπεράσουν την κρίση, αλλά υπάρχουν και άλλες λύσεις στο τραπέζι, όπως ειναι η μείωση ή η άρση κάποιων χρεώσεων στους λογαριασμούς των καταναλωτών». Το BBC τα ξημερώματα της Δευτέρας επιβεβαίωσε ότι η πλάστιγγα γέρνει προς τη λύση των εγγυημένων δανείων.
Διευθυντικό στέλεχος μιας εκ των μεγαλυτέρων ενεργειακών εταιρειών της Βρετανίας προειδοποίησε ότι η αγορά φοβάται ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας αγγίζει και τους μεγάλους ομίλους του κλάδου και ότι αναρωτιέται «αν θα πρέπει οι όμιλοι αυτοί να αποδείξουν ότι είναι πολύ μεγάλοι για να καταρρεύσουν», αναφέρει η εφημερίδα.
Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα ο σκιώδης υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «είναι άφαντη». Το στέλεχος των Εργατικών έκανε λόγο για «δομική χρεοκοπία του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού των κυβερνήσεων κατά την τελευταία δεκαετία, που κατέστησε τη χώρα ευάλωτη από ενεργειακής απόψεως, με τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να πληρώνουν το τίμημα της πολιτικής αυτής».
Το ψύχος και οι Ρώσοι
«Οι τιμές του φυσικού αερίου στη Βρετανία και στην Ευρώπη έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι αγορές φοβούνται ότι ολόκληρη η ήπειρος μπαίνει στην περίοδο του χειμώνα με ιστορικά χαμηλά ενεργειακά διαθέσιμα λόγω του παρατεταμένα ψυχρού περυσινού χειμώνα», γράφουν οι «FT». Εν τω μεταξύ, η μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία και τα προβλήματα συντήρησης των βρετανικών εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, εμπόδισαν την αναπλήρωση των αποθεμάτων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, οι «FT» αναφέρουν επίσης ως αιτίες της ενεργειακής κρίσης τους ασθενείς ανέμους που δεν βοήθησαν στη συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από την παραγωγή των ανεμογεννητριών. Σημειώνουν τέλος και τη φωτιά που ξέσπασε στο βασικό υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από στη Βρετανία από τη Γαλλία την περασμένη Τετάρτη. «Υπάρχουν πολλές πηγές που τροφοδοτούν τις ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας το χειμώνα», διαπιστώνει η εφημερίδα.
Latest News
Τι συμβαίνει με τις start up της Silicon Valey - Ποιο project μπαίνει στο συρτάρι
Τεράστιες πρόσφατες συμφωνίες συγκέντρωσης κεφαλαίων για Databricks, SpaceX και OpenAI καθυστερούν περαιτέρω την ανάγκη για ντεμπούτο στο χρηματιστήριο
ΔΝΤ για Τραμπ : Η απρόβλεπτη πολιτική του αυξάνει το κόστος δανεισμού παγκοσμίως
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Γκεοργκίεβα προειδοποιεί ότι οι απειλές του για τους δασμούς αυξάνουν την οικονομική αβεβαιότητα
Πόσοι κρύβουν χρήματα από τους συντρόφους τους
Οι δικηγόροι λένε ότι μυστικοί λογαριασμοί έρχονται συχνά στο φως κατά τη διάρκεια αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια
Ρεκόρ για την Tesco - Έζησε τα... καλύτερα Χριστούγεννα όλων των εποχών
Πώς έφτασε η Tesco να ελέγχει πλέον το 28,5% της βρετανικής αγοράς - Οι εκτιμήσεις για το 2025
Πόλος έλξης των Αμερικανών η Ισπανία - Τι γίνεται με τη χρυσή βίζα
Τον Απρίλιο τελειώνει το πρόγραμμα golden visa στην Ισπανία και οι Αμερικανοί σπεύδουν να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους
Ποιοι θέλουν να εξαγοράσουν το Tik Tok - Μήπως όμως δεν... πωλείται;
Ο Κέβιν Ο' Λίρι του ριάλιτι «Shark Tank» και ο δισεκατομμυριούχος Φραν ΜακΚορτ θέλουν να αγοράσουν την TikTok στις ΗΠΑ
ΕΕ: Καμπανάκι για την οικονομία – Επιβεβαιώνεται η έκθεση Ντράγκι
Τι αναφέρει έκθεση που περιγράφει τις μελλοντικές προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ
Μία μόνο μείωση των επιτοκίων από την Fed βλέπουν οι traders για το 2025
Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που ενισχύουν την εκτίμηση για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από την Fed
Mega deal 16,4 δισ. δολ στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ - Η Constellation Energy αποκτά την Calpine
Για την Constellation Energy, με τον συνυπολογισμό του χρέους, η συναλλαγή αποτιμά την Calpine στα 26,6 δισ. δολάρια.
ESG: Γιατί δικαστής στο Τέξας έβγαλε παράνομες τις επενδύσεις για συνταξιοδοτικά προγράμματα
Η αγωγή των πιλότων έναντι της American Airlines και τις επενδύσεις με κριτήρια ESG