
Πόλεμος σε δύο μέτωπα, με φόντο την έκρηξη του ενεργειακού κόστους, είναι σε εξέλιξη στην αγορά ηλεκτρισμού.
Το πρώτο μέτωπο αφορά στην επικείμενη παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τη διαφάνεια στους λογαριασμούς ρεύματος (ρήτρα αναπροσαρμογής, πάγιο, σταθερό τιμολόγιο). Η πλειονότητα των παικτών της αγοράς φέρεται να έχει αντιδράσει στις προτάσεις της ΡΑΕ επικαλούμενη θέματα ανταγωνισμού. Μένει βέβαια να φανεί και από τις τοποθετήσεις των παρόχων στη δημόσια διαβούλευση, οι οποίες εκτός απροόπτου θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, και αφετέρου από τις αποφάσεις που θα λάβει τελικά η Αρχή. Αποφάσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να κλειδώσουν εντός του επόμενου μήνα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.
Οι επιλογές της ΡΑΕ, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να καθορίσουν εν πολλοίς και την τύχη της προμήθειας. Είναι πολύ πιθανό, λένε αναλυτές, ότι θα επιταχύνουν την αναδιάταξη του χάρτη. Οι μικροί της αγοράς ήδη πιέζονται εξαιτίας της έκρηξης του ενεργειακού κόστους αφού δεν διαθέτουν δική τους ηλεκτροπαραγωγή για να αντισταθμίσουν τις πιέσεις από την αύξηση πάνω από 150% των τιμών χονδρεμπορικής.
Οι πιέσεις από τις αποφάσεις της Αρχής θα αφορούν στην κατάργηση των παγίων, τον προσδιορισμό των ορίων της ενεργοποίησης της ρήτρας αναπροσαρμογής και της καθιέρωσης σταθερών τιμολογίων ως εναλλακτική επιλογή για τους πελάτες τους.
Οι εκπτώσεις
Το δεύτερο μέτωπο του πολέμου για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχει να κάνει με την επιλογή της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τη ΔΕΗ ως μοχλό πίεσης στην αγορά για τη χορήγηση επιπλέον εκπτώσεων στα τιμολόγια.
Στελέχη της προμήθειας και ιδίως από τους μικρούς της λιανικής εξέφρασαν στην πρόσφατη συνάντηση τους με τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα την ενόχληση τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για ευθεία παρέμβαση στην αγορά.
Οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι της αγοράς κρατούν στάση αναμονής και δεν έχουν πάρει επισήμως θέση.
Όπως και η ΔΕΗ δεν αποσαφηνίζει το χρόνο ανακοίνωσης των επιπλέον εκπτώσεων, οι οποίες σε συνδυασμό με την κρατική επιδότηση θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων για τους πελάτες της δημόσιας επιχείρησης. Ταυτόχρονα το ύψος των εκπτώσεων επίσης δεν είναι γνωστό από την ίδια την εταιρία παρά μόνο από την ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ.
Πηγές θέλουν τους ανεξάρτητους καθετοποιημένους ομίλους να έχουν κάνει ήδη τα πλάνα τους για την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουν ώστε κι εκείνοι με τη σειρά τους σε συνδυασμό με την επιδότηση της πολιτείας να ανακουφίσουν τους δικούς τους πελάτες.
Οι μεγάλοι αντίπαλοι στην παραγωγή και προμήθεια (ΔΕΗ και ιδιωτικές εταιρίες) κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά ως προς το χρόνο εκδήλωσης των προωθητικών τους ενεργειών. Και οι όποιες κινήσεις από τα αντίπαλα στρατόπεδα θα έχουν ως στόχο τη διεκδίκηση των πελατών της λεγόμενης κι ως κατηγορίας «καταναλωτές με γεμάτα πορτοφόλια».


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου