Αυξάνεται το ποσό που θα διατεθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι πόροι, που είχαν προγραμματιστεί αρχικώς, από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων ήταν στα 150 εκ. ευρώ και επρόκειτο να διατεθούν για την επιδότηση κατά 9 ευρώ των λογαριασμών μηνιαίας κατανάλωσης 300 kWh. Για την ακρίβεια το ποσό ενίσχυσης αφορά τις πρώτες 300 kWh που καταναλώνει κάθε μήνα κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση στη χαμηλή τάση. Η ενίσχυση αφορά τις καταναλώσεις της περιόδου Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., τα συνολικά έσοδα που θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την ενίσχυση των λογαριασμών ρεύματος έναντι των αυξήσεων, θα αυξηθούν στα 180 με 200 εκ. ευρώ. Και αυτό προκειμένου να καλυφθούν και οι καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου. Άρα ένα νοικοκυριό θα επιδοτηθεί με 36 ευρώ στο τετράμηνο.
Σχετική διάταξη για τη σύσταση του ΤΕΜ αναμένεται να κατατεθεί τις προσεχείς μέρες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα αφορά στην ενεργειακή απόδοση. Οι πόροι του Ταμείου δεν πρόκειται να κατευθυνθούν μόνο για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος αλλά και για δράσεις που έχουν να κάνουν με την ανακούφιση του συνολικού κόστους της ενεργειακής μετάβασης προς την κλιματικά ουδέτερη εποχή.
Η βιομηχανία
Την ίδια στιγμή και όπως αναφέρουν πληροφορίες του Ο.Τ., ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε την περασμένη Πέμπτη με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ συζήτησε μέτρα για την ενίσχυση της βιομηχανίας έναντι των αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος.
Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα. Με τον τρόπο αυτό η ενεργοβόρος βιομηχανία θα ενισχύεται για τις ώρες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες μη αιχμής του συστήματος.
Πηγές θέλουν ο κ. Σκρέκας να ζήτησε την παράταση μέχρι την έγκριση των άλλων μέτρων που στοχεύουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους βιομηχανιών και ηλεκτροπαραγωγών. Πρόκειται για το demand response και τη στρατηγική εφεδρεία.
Εκτιμήσεις αναλυτών, θεωρούν δύσκολες τις συζητήσεις και την ικανοποίηση του αιτήματος της ελληνικής πλευράς, αφήνοντας όμως ένα παράθυρο αισιοδοξίας.
Latest News
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων