
Για τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας φούσκας στα πράσινα και ευρύτερα ESG (Environment, Social, Governance) assets προειδοποιεί η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), καθώς η ισχυρή πίεση για την πάταξη του φαινομένου του θερμοκηπίου και την αντιμετώπιση ζητημάτων ρατσισμού και κοινωνικών ανισοτήτων έχει προκαλέσει έκρηξη των επενδύσεων ESG, τα τελευταία χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό πως εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διόγκωση των ESG assets σε ύψος που αγγίζει τα 35 τρισ. δολάρια και πλέον αναλογούν σε πάνω από το ένα τρίτο των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται οι διεθνείς τράπεζες και τα επενδυτικά funds.
«Υπάρχουν σημάδια πως οι αποδόσεις των ESG assets έχουν τεντωθεί στο έπακρο» προειδοποίησε η λεγόμενη κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, στο πλαίσιο της τελευταίας τριμηνιαίας έκθεσης της. Μάλιστα, ο επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος της BIS, Κλαούντιο Μπόριο, σε δηλώσεις του δεν δίστασε να μιλήσει για το ρίσκο «μιας πράσινης φούσκας». Και είναι κάτι που οι αρχές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν και να έχουν υπόψη τους, αν λάβουμε υπόψη τα παραδείγματα του παρελθόντος από την έκρηξη των μετοχών σιδηροδρόμου στο 1800 έως το «μπουμ» των μετοχών του ιντερνετικού κλάδου στις αρχές του 2000.
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η μετοχή της εταιρείας ηλεκτροκίνησης Tesla που πέρυσι κατέγραψε ένα ράλι της τάξεως του 750% και για το σύνολο της δεκαετίας παρουσιάζει άνοδο κατά το εκπληκτικό 16.000%!
Το θετικό, πάντως, που πρέπει να καθησυχάζει τις ρυθμιστικές αρχές είναι το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης αφορά τις χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες έχουν μικρότερο συστημικό αντίκτυπο στον πυρήνα των οικονομιών. Πραγματικά, οι επενδύσεις σε ESG ομόλογα εκτιμάται πως δεν ξεπερνούν το 1% των συνολικών χαρτοφυλακίων ομολόγων που διαθέτουν τόσο οι ευρωπαϊκές τράπεζες όσο και οι αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Πάντως, η έκθεση της BIS αναφέρεται και στο ρίσκο από την αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως, η οποία τροφοδοτείται από την εκτίναξη του ενεργειακού και εργασιακού κόστους, καθώς οι οικονομίες διεθνώς ανοίγουν και πάλι μετά τα lockdown της πανδημίας. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών συμφωνεί με την εκτίμηση πολλών κεντρικών τραπεζών ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι παροδική, αν και παραδέχτηκε πως η εικόνα ακόμη είναι συγκεχυμένη και πως οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί τελικά να διατηρηθούν για μεγαλύτερο από το αρχικά αναμενόμενο διάστημα.


Latest News

Ερχεται το τέλος του ESG; - Οι μεγάλες εταιρείες, οι στόχοι βιωσιμότητας και τα μπόνους στελεχών
Η υποχώρηση από τους κλιματικούς στόχους του ESG στις αμοιβές στελεχών αντανακλά και κάποιες ανησυχίες των επενδυτών

Καθυστερεί τους κλιματικούς στόχους η UBS - Μελετά αποχώρηση από την Net-Zero Banking Alliance
Η ελβετική τράπεζα μεταθέτει τον καθαρό μηδενικό στόχο από το 2025 έως το 2035, επικαλούμενη «διεύρυνση εταιρικού χαρτοφυλακίου ακινήτων»

Οι τράπεζες εγκαταλείπουν τους «πράσινους» στόχους
Οι τράπεζες υποβαθμίζουν τους κορυφαίους στόχους βιωσιμότητας που είχαν θέσει

Με βελτιωμένη επίδοση η ΔΕΗ στον δείκτη ATHEX ESG του ΧΑ
Νέα βαθμολογία 91% στο «ESG Transparency Score» για τη ΔΕΗ - Επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει ο Όμιλος σε ζητήματα ESG