Η ισχύς εν τη ενώσει μπροστά από το φωτισμένο Πολιτιστικό Κέντρο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το πρωτότυπο και άκρως καινοτομικό εγχείρημα του Οικονομικού Ταχυδρόμου ot.gr  – με τις πολύωρες live μεταδόσεις προγράμματος από το ανοικτό studio στο περίπτερο του στη καρδιά της ΔΕΘ μέσω των διαθέσιμων ψηφιακών πλατφορμών- στέφθηκε με επιτυχία. «Δεν βλογάμε τα γένια μας» αλλά αυτό αποδεικνύουν τόσο η ανταπόκριση όσο και τα ίδια αδιαμφισβήτητα νούμερα των επιδόσεων. Συνεχίζουμε…

Επόμενο βήμα, το Startup Now Forum στην Ελευσίνα. Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος ot.gr είναι στρατηγικός εταίρος της διοργάνωσης StarupNow Forum που οργανώνεται από την Mantis Business Innovation (δημιουργό αλλά και διαχειριστή της πλατφόρμας Elevate Greece του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων) στις 5-6 Οκτωβρίου 2021.


Το soft power

Η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9) ήταν μια καλή ευκαιρία για την Αθήνα να αναδείξει την αξία μιας πολιτικής soft power που αντικαθιστά σταδιακά την παραδοσιακή διπλωματία αλλά και την «ισχύ των όπλων», παραχωρώντας τη θέση της σε εργαλεία και μέσα που διαμορφώνουν μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στον χώρο των διεθνών σχέσεων εμπλέκοντας άμεσα και την Κοινωνία των Πολιτών με τα πιο ενεργά, μάχιμα και προβεβλημένα μέλη της. Καλές και χρήσιμες εν προκειμένω είναι οι φρεγάτες αλλά μην ξεχνάμε και την επιρροή και την επίδραση των social media στο μαγικό κόσμο των εκπλήξεων που ζούμε.


Η Οικονομική Διάσταση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους εκείνους τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες που αντιλαμβάνονται πολύ καλά την οικονομική διάσταση που έχει στις μέρες μας η κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, η κατανόηση και η αποδοχή των νέων δεδομένων του επιτρέπει να μετασχηματίζει ιδέες και προτάσεις σε πολιτικές (policies) προς εφαρμογή.

Σε άρθρο του στην Ισπανική εφημερίδα El País με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9), που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Επιτακτική είναι, επίσης, η ευθυγράμμιση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην κατεύθυνση της κλιματικής προσαρμογής και της κλιματικής ουδετερότητας. Και εδώ πρέπει να υπάρξουν καινοτόμα σχήματα συνεργασίας για την εφαρμογή τολμηρών ιδεών».

Με άλλα λόγια, η κλιματική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με «τσάι και συμπάθεια», εκδήλωση ευαισθησιών και παράταιρους ακτιβισμούς αλλά με επενδύσεις, επενδύσεις και πάλι επενδύσεις. Αν ανατρέξει κανείς στο σχέδιο Ελλάδα 2.0 θα μπορέσει να βρει και να διαβάσει χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιας μορφής και κατεύθυνσης επενδύσεις.

Στην El Pais: Αλλά, ας επιστρέψουμε στο άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην El Pais. Ένα μικρό απόσπασμα: «Στην Ελλάδα καταγράφηκαν, ήδη, θερμοκρασίες ρεκόρ που μαζί την πολύμηνη ξηρασία, την μετέτρεψαν σε πυριτιδαποθήκη. Το ίδιο συνέβη και σε πολλές χώρες. Άλλες έχασαν ζωές και δάση από πυρκαγιές. Ενώ άλλες θρήνησαν θύματα, υποδομές και περιουσίες από τις βροχές. Η κλιματική κρίση, συνεπώς, δεν είναι πλέον μια αφηρημένη έννοια. Αποβιβάστηκε στις όμορφες ακτές μας. Αποτελεί μία ορατή απειλή για το περιβάλλον, για τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας. (…) Θα υποστηρίξουμε από κοινού ένα σχέδιο άμεσης και φιλόδοξης δράσης. Η οποία θα περιλαμβάνει πολλά επίπεδα, θα συντονίζεται διαρκώς και ασφαλώς θα απλώνεται στον χρόνο».


Η Παραγγελία

Σύμφωνα με μια εκδοχή, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής EUMED 9 «κλείδωσε» κατά πάσα πιθανότητα και η σύνθεση των χωρών που θα κάνουν τη μεγάλη παραγγελία των Canadair της νέας γενιάς.


Ο Μπροντέλ & ο Σεφέρης

Τα λόγια ενός Γάλλου ιστορικού και ενός Έλληνα νομπελίστα ποιητή αξιοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωση του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής EUMED 9 στην Αθήνα. «Ο Νότος της Ευρώπης έχει την παράδοση του παρελθόντος, έχει την ισχύ του παρόντος, αλλά και τη δυναμική του μέλλοντος. Μπορεί, λοιπόν, να μεταφέρει τη δροσιά της Μεσογείου στην Κεντρική, την Ανατολική, τη Βόρεια πλευρά της κοινής μας πατρίδας, δίνοντας έτσι νέα πνοή στην ταυτότητά της. Ο ιστορικός Φερνάν Μπροντέλ, ανέφερε “στο φυσικό όπως και στο ανθρώπινο τοπίο της, η ποικιλομορφη Μεσόγειος εμφανίζεται στις αναμνήσεις μας ως μια συνεκτική εικόνα, ως ένα σύστημα όπου όλα συγχέονται και ανασυντίθενται σε μια αυθεντική ενότητα”. Ενώ ο Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, παραλαμβάνοντας το Νόμπελ το 1963, τόνιζε ότι “σε αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας χρειάζεται τους άλλους”. Ακολουθώντας, λοιπόν, τα λόγια αυτών των δύο σπουδαίων ανθρώπων του πνεύματος, την ανάγκη για δημιουργική σύνθεση λοιπόν που προκύπτει από την κοινή δράση, νομίζω πως θα βρούμε το δρόμο που αξίζουν οι χώρες μας, η Μεσόγειος και η Ευρώπη την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα».


To Online Delivery

Ας πάρουμε μια γεύση από την αγορά της εταιρειών που αναπτύσουν και διαχειρίζονται ψηφιακές πλατφόρμες παραγγελίας φαγητού.

Ο  delivery service business είναι κερδοφόρο μετά το όριο των 2,3 παραγγελιών περίπου την ώρα άρα κάθε εργαζόμενος ή συνεργαζόμενος ελεύθερος επαγγελματίας στη ψηφιακή πλατφόρμα παραγγελιών  πρέπει να βγάζει αυτές τις παραγγελίες για να μη μπαίνει μέσα η ιδιοκτήτρια εταιρία. Ο κάθε ντελιβεράς κοστίζει γύρω στα 8,5 ευρώ μαζί με το μηχανάκι, το μισθό και τις βενζίνες. Η μέση παραγγελία φαγητού στη χώρα είναι σχεδόν 10.5 ευρώ.

Οι ανταγωνιστές του efood όπως η Wolt έχει δουλέψει με το μοντέλο των τίτλων κτήσης, η παλαιά λεγόμενη απόδειξη δαπάνης, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρία «κόβει» αποδείξεις και πληρώνει όσες ώρες δουλεύουν οι εργαζόμενοι χωρίς να γίνει καμία πρόσληψη.

Στο εξωτερικό το μοντέλο συνήθως  είναι μόνο για αυτοαπασχολούμενους με οτιδήποτε μέσω διανομής έχουν (πόδια, ποδήλατο, μηχανάκι, ΙΧ).

Για να μην έχουν ζημιές οι ψηφιακές πλατφόρμες παραγγελιών φαγητού παίρνουν 25 – 30% προμήθεια από τα εστιατόρια  στην απόδειξη ( η οποία περιέχει ήδη ΦΠΑ) άρα στο καθαρό παίρνουν παραπάνω. Ο λόγος του υψηλού ποσοστού είναι για να βγουν τα έξοδα της διανομής .

Όταν έχεις εταιρία με διανομείς είσαι υποχρεωμένος να έχεις ασφαλισμένα τα μηχανάκια, ο εργαζόμενος να έχει κράνος και τα σέρβις στην ώρα τους πράγματα που τα αποφεύγεις αν είναι αυτοαπασχολούμενος και όλα τα προαναφερθέντα δικά τους έξοδα.


Η Ανάκαμψη

Μετά την Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank έρχεται να τροφοδοτήσει και να ενισχύσει το αισιόδοξο σενάριο για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της τράπεζας διαβάζω: «Η ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, αφενός επιβεβαιώνει την ταχύτερη του αναμενομένου αποκατάσταση των απωλειών στην οικονομική δραστηριότητα λόγω της πανδημίας και αφετέρου ενισχύει τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς δημιουργείται σημαντικός δημοσιονομικός χώρος για τον εξορθολογισμό της φορολογικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τα τελευταία εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του ΑΕΠ, στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, κατά 16,2% σε ετήσια βάση (+3,4% σε τριμηνιαία βάση) υπερέβη κατά πολύ τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η εντυπωσιακή ετήσια αύξηση, στο δεύτερο τρίμηνο, η οποία στηρίχτηκε κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση και η οποία «χρηματοδοτήθηκε» από τη συσσώρευση αποταμιεύσεων πέρυσι, πρωτίστως λόγω της υποχρεωτικής αποχής από την κατανάλωση υπηρεσιών, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αντίστοιχη υψηλή επίδοση του εξαμήνου κατά 6,3%.

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο σε τούτο διαδραμάτισε και η πολύ μικρότερη του αναμενομένου ύφεση του πρώτου τριμήνου -μόλις- 2,3% σε ετήσια βάση- η οποία εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι το φετινό lockdown είχε μικρότερη επίπτωση στην κινητικότητα της κοινότητας, βάσει των δεικτών της Google, σε σχέση με τα δύο περυσινά τρίμηνα (δηλαδή το δεύτερο και το τέταρτο, κατά τη διάρκεια των οποίων είχαν επίσης επιβληθεί μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας).

Παράλληλα, η εντυπωσιακή ετήσια άνοδος του ΑΕΠ, το δεύτερο τρίμηνο του 2021, συμβαδίζει με τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος αποτελεί πρόδρομο δείκτη της οικονομικής δραστηριότητας και διαμορφώθηκε το εν λόγω τρίμηνο, κατά μέσο όρο, στις 105,1 μονάδες από 93,2 μονάδες το πρώτο τρίμηνο».


Η Επείγουσα Εντολή

Ήταν μέσα καλοκαιριού, όταν κορυφαία στελέχη γαλλικής αλυσίδας ξενοδοχείων, πήραν την εντολή να έρθουν εσπευσμένα στην Ελλάδα, με διπλή αποστολή. Θα συναντούσαν στελέχη του ελληνικού ομίλου και θα συζητούσαν το ενδεχόμενο να αναλάβουν το μάνατζμεντ των δυο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που διαθέτει στην Βόρεια Ελλάδα.

Το Αποτέλεσμα: Οι συζητήσεις, όντως ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη. Το μόνο που μας διαρρέεται, προς το παρόν, είναι ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο.


Η Επιλογή

Η επιλογή έγινε – σχεδόν αναγκαστικά λόγω της  πανδημίας- και ακολουθεί μια προσπάθεια συντονισμένης προώθησης για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του οδικού τουρισμού στο κοινό των γειτονικών Βαλκανικών χωρών και αργότερα, στο κοινό χωρών της Κεντρικής Ευρώπης (π.χ Αυστρία, κρατίδια του νότου της Γερμανίας). Ο οδικός τουρισμός είναι το νέο ισχυρό χαρτί του τουρισμού για την Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία (Χαλκιδική – Πιερία).


Ο Τζίρος

Και όμως ο Antonio Banderas και η παραγωγή της ταινίας Barracuda στην οποία πρωταγωνιστεί και τα γυρίσματα της έγιναν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκη το πιστεύετε δεν το πιστεύετε έφερε έσοδα της τάξης των 9 εκατομμυρίων ευρώ στη τοπική οικονομία και αγορά. Γι΄ αυτό και ζεστάθηκε αρκούντως το Film Office  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και δεν αφήνει ευκαιρία για ευκαιρία να μην την αξιοποιήσει. Μαθαίνω ότι η επόμενη μεγάλη παραγωγή που «ψήνεται» να γυριστεί στη περιοχή της Θεσσαλονίκης θα έχει πρωταγωνιστές με εκατομμύρια followers στο Instagram. Έτσι, μια φωτογραφία του ή της πρωταγωνιστή/πρωταγωνίστριας μπροστά στο Λευκό Πύργο θα έχει έμμεση συμβολή στα έσοδα της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας. ¨Όρεξη να υπάρχει και όλα τα άλλα γίνονται…

Στο μεταξύ, όπως διαβάζω στη Διαύγεια όπου ανέβηκε με την υπογραφή του γενικού γραμματέα Λεωνίδα Χριστόπουλου από το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μια απόφαση για την ταινία του Banderas. «Ο προϋπολογισμός των επιλέξιμων δαπανών ανέρχεται στο ποσό των οκτώ εκατομμυρίων πεντακοσίων πενήντα οκτώ χιλιάδων εφτακοσίων σαράντα τεσσάρων ευρώ και δεκαεπτά λεπτών (8.558.744,17€). Το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στο 40% του προϋπολογισμού των συνολικών επιλέξιμων δαπανών, ήτοι στο ποσό των τριών εκατομμυρίων τετρακοσίων είκοσι τριών χιλιάδων τετρακοσίων ενενήντα επτά ευρώ και εξήντα επτά λεπτών (3.423.497,67€)».


Το Άγος

Θυμάστε τις παράνομες επιδοτήσεις Χατζηγάκη, που είχαν δοθεί το 2006, είχαν ανακληθεί από την ΕΕ και η Ελλάδα είχε κληθεί να πληρώσει ένα τεράστιο πρόστιμο; Σχεδόν 16 χρόνια μετά, η υπόθεση παραμένει ανοικτή! Καμία διευθέτηση του ζητήματος δεν έχει γίνει…

Η Λύση: Στο υπουργείο Οικονομικών, μόλις τώρα, καλούνται να βρουν μια «πατέντα» για να κλείσουν το θέμα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories