
Στην προώθηση μιας βιώσιμης παραγωγής φρούτων και λαχανικών έχουν επικεντρωθεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD), οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημοσιοποιώντας μια σημαντική έκδοση, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Φρούτων και Λαχανικών 2021.
Βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά είναι ζωτικής σημασίας για θρεπτικές δίαιτες. Την ίδια στιγμή, ενώ ο κλάδος των οπωροκηπευτικών συμβάλλει στην αύξηση της βιοποικιλότητας και στη βελτίωση του βιοπορισμού αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στην παραγωγή, τις μεταφορές και το εμπόριο. Αυτό οδηγεί σε αυξημένες τιμές, καθιστώντας τα φρούτα και τα λαχανικά απρόσιτα για πολλούς, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικά ευπαθή προϊόντα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια και σπατάλη και δεδομένου ότι πολλά καταναλώνονται ωμά ή άψητα, μπορεί επίσης να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες.
Επιπλέον, η ακατάλληλη διαχείριση παρασίτων και ασθενειών των καλλιεργειών μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και το εμπόριο λόγω μόλυνσης από φυτοφάρμακα ή εισαγωγής παρασίτων.
Η νέα έκδοση, «Φρούτα και λαχανικά: ευκαιρίες και προκλήσεις για βιώσιμη γεωργία μικρής κλίμακας», προσφέρει καθοδήγηση στους αγρότες μικρής κλίμακας κατά την έναρξη ή την επέκταση της παραγωγής φρούτων και λαχανικών.
Διαθέσιμο σε έντυπη και διαδικτυακή μορφή, το βιβλίο απεικονίζει πρακτικές επιλογές για τη διασφάλιση βιώσιμης παραγωγής, σταθερών αλυσίδων αξίας και δυναμικών αγορών. Επίσης παρέχει συστάσεις για το πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη στήριξη του μετασχηματισμού του συστήματος τροφίμων για έναν ακμάζοντα τομέα φρούτων και λαχανικών.
Το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα μιας τριετούς προσπάθειας που συντονίστηκε από τον FAO και το CIRAD με τη συμβολή περισσότερων από 200 κορυφαίων εμπειρογνωμόνων.
Η τεράστια ποικιλία ειδών φρούτων και λαχανικών προσφέρουν πολλές ευκαιρίες στους αγρότες ώστε να παράγουν θρεπτικές και υψηλής αξίας καλλιέργειες στο αγροτικό, περιαστικό και αστικό περιβάλλον τους, χρησιμοποιώντας σχετικά μικρές εκτάσεις γης.
Η απελευθέρωση της αγοράς και η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου δημιούργησαν εξαγωγικές ευκαιρίες για τον κηπευτικό τομέα σε πολλές χώρες. Παράλληλα, η ταχεία αστικοποίηση και η αύξηση του εισοδήματος οδήγησαν σε αυξημένη κατανάλωση κηπευτικών προϊόντων, διευρύνοντας έτσι τις ευκαιρίες για τους παραγωγούς μικρής κλίμακας και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στα συστήματα τροφίμων κηπευτικών.


Latest News

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Πληρώθηκαν 119,1 εκατ. ευρώ σε 110.868 παραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται

Σπάνε τα ρεκόρ στις εξαγωγές τα ακτινίδια - Συνεχίζονται οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από Αίγυπτο
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά μέχρι και τις 17 Απριλίου 2025 - Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι εξαγωγείς

Καταβλήθηκαν ενισχύσεις de minimis ύψους 18,2 εκατ. ευρώ
Πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενισχύσεις de minimis σε αγρότες της Αττικής, Έβρου, Ημαθίας, Λάρισας, Πέλλας, Καβάλας, Κοζάνης και Φλώρινας

Πήραν ΦΕΚ τα ποσά για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε κριθάρι, σιτάρι και αραβόσιτο
Ποιες συνδεδεμένες ενισχύσεις θα καταβληθούν στο δεύτερο πακέτο των πληρωμών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ

Επιστροφή 15,9 εκατ. ευρώ σε αγρότες του ΕΦΚ από την ΑΑΔΕ
Η νέα απλοποιημένη διαδικασία πληρωμής, τόσο για αυτή τη δόση όσο και για τις επόμενες, πραγματοποιείται αυτόματα, σημειώνει η ΑΑΔΕ