Σε ανοδική τροχιά θα εξακολουθήσει να κινείται ο πληθωρισμός τα επόμενα δύο χρόνια σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, με βάση την οποία οι ανατιμήσεις είναι σημαντικά υψηλότερες το 2021 και το 2022 από ό, τι προβλεπόταν για τις περισσότερες χώρες της G20.
Η διαχείριση του πληθωρισμού θα είναι «μια πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας» για τους κυβερνώντες, επεσήμανε η Λόρενς Μπουν, επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο μέσος πληθωρισμός στις οικονομίες της G20 θα αγγίξει το 4,5% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με 1,5 ποσοστιαία μονάδα από το συνολικό ποσοστό να αποδίδεται στα υψηλότερα μεταφορικά κόστη και στην αύξηση των τιμών βασικών εμπορευμάτων.
Για τις περισσότερες χώρες ο οργανισμός αναθεώρησε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό του 2021 και 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες του Ιουνίου, κατά πλέον της 0,3 ποσοστιαίας μονάδας.
Για την Ευρωζώνη, προβλέπεται πληθωρισμός 2,1% φέτος (σε μέσα επίπεδα έτους) και 1,9% το 2022.
Για τις ΗΠΑ η νεότερη εκτίμηση ανεβάζει τον πληθωρισμό του 2021 από 2,9% σε 3,6%.
Για το Ηνωμένο Βασίλειο, ανεβάζει την εκτίμηση σε 2,3% έναντι 1,3% που προέβλεπε τον Ιούνιο.
Αντίστοιχα, αναδιαμορφώθηκαν προς τα πάνω και οι εκτιμήσεις για το 2022.
Για τη Γαλλία και τη Γερμανία, η εκτίμηση διαμορφώνεται πλέον από 0,8% και 1,6%, αντίστοιχα, σε 1,4% και 2,6%.
Προσωρινή η αύξηση του πληθωρισμού
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, άμεση προτεραιότητα είναι να ενημερωθούν οι καταναλωτές ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει προσωρινό χαρακτήρα και ότι πρόκειται κυρίως για προσαρμογή των τιμών σε επίπεδα που αναμένονται πάντα μετά από προσωρινές πτώσεις κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.
Η επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα προβλήματα συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα ξεπερνιούνται όσο αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού. Τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης την περίοδο της πανδημίας καθιστούν απίθανο να τεθεί εκτός ελέγχου η ζήτηση.
Αν και ο προβληματισμός πριν το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν ο χαμηλός πληθωρισμός, τώρα μετατίθεται στο εάν οι τιμές θα παγιωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι πριν από την πανδημία. «Και αυτό είναι καλό», ωστόσο δεν θα παραμείνουν τόσο υψηλές όσο προβλεπόταν αρχικά για τους επόμενους μήνες, επεσήμανε ο ίδιος.
Η Μπουν σχολίασε, επίσης, ότι η συνεπής ενημέρωση γύρω από τον προσωρινό χαρακτήρα του πληθωρισμού θα μπορούσε να αποτρέψει επιχειρήσεις και καταναλωτές από το πιστέψουν ότι είναι δίκαιη η αύξηση των τιμών και άρα αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς, κάτι το οποίο θα μπορούσε να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και διάρκεια στον πληθωρισμό.
Επεσήμανε, ακόμη, τον ρόλο των κυβερνήσεων ώστε να μπει τέλος στο αφήγημα που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας ότι είναι δυνατό να χρηματοδοτείται οτιδήποτε, απλά με δανεισμό.
Αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη
Ωστόσο, κάνοντας σε μεγάλο βαθμό αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη για τις προηγμένες οικονομίες, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα φτάσει τα επίπεδα που προβλέπονταν πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του 2022.
Για το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη 4,5% της παγκόσμιας οικονομίας. Ο πληθωρισμός στις χώρες της G20 αναμένεται να μειωθεί από 4,5% στο τέλος του 2021 σε περίπου 3,5% στο τέλος του 2022.
«Η ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρώπη, η πιθανότητα πρόσθετης δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος και οι χαμηλότερες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης στις αναπτυγμένες οικονομίες».
Κλιματική αλλαγή
Χαιρετίζοντας τις προσπάθειες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη να αυξήσουν τις δαπάνες στο μέτωπο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού, τόνισε: «Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να επικοινωνούν πώς θα το κάνουν αυτό. Δεν είναι δωρεάν χρήματα για πάντα».
Latest News
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της