Σε ανοδική τροχιά θα εξακολουθήσει να κινείται ο πληθωρισμός τα επόμενα δύο χρόνια σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, με βάση την οποία οι ανατιμήσεις είναι σημαντικά υψηλότερες το 2021 και το 2022 από ό, τι προβλεπόταν για τις περισσότερες χώρες της G20.
Η διαχείριση του πληθωρισμού θα είναι «μια πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας» για τους κυβερνώντες, επεσήμανε η Λόρενς Μπουν, επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο μέσος πληθωρισμός στις οικονομίες της G20 θα αγγίξει το 4,5% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με 1,5 ποσοστιαία μονάδα από το συνολικό ποσοστό να αποδίδεται στα υψηλότερα μεταφορικά κόστη και στην αύξηση των τιμών βασικών εμπορευμάτων.
Για τις περισσότερες χώρες ο οργανισμός αναθεώρησε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό του 2021 και 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες του Ιουνίου, κατά πλέον της 0,3 ποσοστιαίας μονάδας.
Για την Ευρωζώνη, προβλέπεται πληθωρισμός 2,1% φέτος (σε μέσα επίπεδα έτους) και 1,9% το 2022.
Για τις ΗΠΑ η νεότερη εκτίμηση ανεβάζει τον πληθωρισμό του 2021 από 2,9% σε 3,6%.
Για το Ηνωμένο Βασίλειο, ανεβάζει την εκτίμηση σε 2,3% έναντι 1,3% που προέβλεπε τον Ιούνιο.
Αντίστοιχα, αναδιαμορφώθηκαν προς τα πάνω και οι εκτιμήσεις για το 2022.
Για τη Γαλλία και τη Γερμανία, η εκτίμηση διαμορφώνεται πλέον από 0,8% και 1,6%, αντίστοιχα, σε 1,4% και 2,6%.
Προσωρινή η αύξηση του πληθωρισμού
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, άμεση προτεραιότητα είναι να ενημερωθούν οι καταναλωτές ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει προσωρινό χαρακτήρα και ότι πρόκειται κυρίως για προσαρμογή των τιμών σε επίπεδα που αναμένονται πάντα μετά από προσωρινές πτώσεις κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.
Η επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα προβλήματα συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα ξεπερνιούνται όσο αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού. Τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης την περίοδο της πανδημίας καθιστούν απίθανο να τεθεί εκτός ελέγχου η ζήτηση.
Αν και ο προβληματισμός πριν το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν ο χαμηλός πληθωρισμός, τώρα μετατίθεται στο εάν οι τιμές θα παγιωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι πριν από την πανδημία. «Και αυτό είναι καλό», ωστόσο δεν θα παραμείνουν τόσο υψηλές όσο προβλεπόταν αρχικά για τους επόμενους μήνες, επεσήμανε ο ίδιος.
Η Μπουν σχολίασε, επίσης, ότι η συνεπής ενημέρωση γύρω από τον προσωρινό χαρακτήρα του πληθωρισμού θα μπορούσε να αποτρέψει επιχειρήσεις και καταναλωτές από το πιστέψουν ότι είναι δίκαιη η αύξηση των τιμών και άρα αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς, κάτι το οποίο θα μπορούσε να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και διάρκεια στον πληθωρισμό.
Επεσήμανε, ακόμη, τον ρόλο των κυβερνήσεων ώστε να μπει τέλος στο αφήγημα που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας ότι είναι δυνατό να χρηματοδοτείται οτιδήποτε, απλά με δανεισμό.
Αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη
Ωστόσο, κάνοντας σε μεγάλο βαθμό αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη για τις προηγμένες οικονομίες, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα φτάσει τα επίπεδα που προβλέπονταν πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του 2022.
Για το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη 4,5% της παγκόσμιας οικονομίας. Ο πληθωρισμός στις χώρες της G20 αναμένεται να μειωθεί από 4,5% στο τέλος του 2021 σε περίπου 3,5% στο τέλος του 2022.
«Η ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρώπη, η πιθανότητα πρόσθετης δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος και οι χαμηλότερες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης στις αναπτυγμένες οικονομίες».
Κλιματική αλλαγή
Χαιρετίζοντας τις προσπάθειες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη να αυξήσουν τις δαπάνες στο μέτωπο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού, τόνισε: «Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να επικοινωνούν πώς θα το κάνουν αυτό. Δεν είναι δωρεάν χρήματα για πάντα».
Latest News
Boeing: Κρίσιμη ψηφοφορία για την απεργία
Τι προβλέπει η τέταρτη προσφορά της Boeing
Προσπάθειες να διασωθεί η κυβέρνηση στη Γερμανία - Ο «κλάδος ελαίας» του Χάμπεκ
«Είναι η χειρότερη δυνατή στιγμή για να αποτύχει η κυβέρνηση στη Γερμανία», λέει ο Ρόμπερτ Χάμπεκ την παραμονή των εκλογών στις ΗΠΑ
Τι θα σημάνει για τις αμυντικές βιομηχανίες της ΕΕ η εκλογή Τραμπ
Για τις αμυντικές βιομηχανίες μια νίκη του Τράμπ θα σημάνει άνοδο για τις μετοχές τους αλλά θα δημιουργήσει και ευκαιρίες
Ανω-κάτω το εμπόριο λόγω δασμών Τραμπ - Ανατροπή στις αλυσίδες εφοδιασμού, αύξηση κόστους και αντίποινα
Η αγροτική βιομηχανία φοβάται ότι οι δασμοί Τραμπ θα αποφέρουν απώλειες στις εξαγωγές προς όφελος της Βραζιλίας και της Αργεντινής
«Γραμμή Μαζινό» από Commerzbank - Το σχέδιο Ορλόπ κατά της UniCredit
Η Commerzbank επιχειρεί να πείσει τους μετόχους ότι είναι μια συναρπαστική επενδυτική περίπτωση από μόνη της
Η Wall Street βγάζει πρόεδρο - Ποιον «βλέπει» για νικητή στις αμερικανικές εκλογές
Το ποιoς κερδίζει θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις της Wall Street.
Deutsche Bank: Πώς αντέδρασαν οι αγορές στις αμερικάνικες εκλογές από το 2000 [γραφήματα]
Η Deutsche Bank εξετάζει πώς αντέδρασαν οι αγορές στις έξι προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες
Οι Βρετανοί δοκιμάζουν την τετραήμερη εργασία
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της τετραήμερης εργασίας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη Βρετανία
«Βουτιά» 18% στα κέρδη της Ryanair - Μειώνει το στόχο για τους συνολικούς επιβάτες
Οι ναύλοι στο τρέχον τρίτο τρίμηνο θα είναι μόνο «μέτρια χαμηλότεροι» από την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair
Ετοιμάζονται για αναταράξεις οι αγορές… λόγω εκλογών στις ΗΠΑ [γραφήματα]
Η αστάθεια θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των επομένων ημερών στις παγκόσμιες αγορές