Μεθαύριο στις 23 Σεπτεμβρίου συνεκδικάζονται στο Εφετείο Αθηνών οι δύο εφέσεις που έχουν ασκήσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η ELFE σε βάρος της πρωτόδικης απόφασης του Οκτωβρίου του 2019 και αφορούσε στη διένεξη τους για ληξιπρόθεσμες οφειλές της δεύτερης προς την πρώτη και για την τιμολόγηση ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη δημόσια επιχείρηση προς τη βιομηχανία λιπασμάτων.

Η μεθαυριανή μέρα κρίνεται ως σημαντική για την εξέλιξη της πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία έχει κολλήσει στην τελική φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, λίγο δηλαδή πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους φιναλίστ επενδυτές.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει την απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία αναμένεται να αργήσει να εκδοθεί. Κάποιες εκτιμήσεις μιλούν για τουλάχιστον ένα εξάμηνο και άλλες βλέπουν ακόμη και τους 12 μήνες.

Βαρίδι

Η υπόθεση αποτελεί βαρίδι για την πώληση των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ (65%) και των ΕΛ.ΠΕ (35%). Σε ενδεχόμενο που δικαιωθεί η ELFE, τότε όπως αναφέρουν πληροφορίες, πέρα από το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο νέος επενδυτής δεν αποκλείεται να ανοίξει και ο ασκός του Αιόλου για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και από άλλους πελάτες της ΔΕΠΑ Εμπορίας.  Πρωτόδικα το δικαστήριο (Οκτώβριος 2019) δικαίωσε την ELFE, η οποία διεκδικούσε αποζημίωση 302 εκ. ευρώ για ζημιά από τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου την περίοδο 2010-2015,  αλλά επιδικάζοντας μικρότερο ποσό της τάξης των 61 εκ. ευρώ. Και οι δύο εταιρίες προσέφυγαν κατά της απόφασης αυτής, με την ELFE πρώτη, να πετυχαίνει εκδίκαση της έφεσης της για τις 23 Σεπτεμβρίου.

Τον περασμένο Ιανουάριο κατά την εκδίκαση της έφεσης της ΔΕΠΑ, το δικαστήριο αποφάσισε τη συνεκδίκαση της υπόθεσης με εκείνη της ELFE, δηλαδή στις 23 Σεπτεμβρίου. Σημειωτέον ότι τον Οκτώβριο του 2019 το Πρωτοδικείο συνεκδίκασε και αγωγή της ΔΕΠΑ κατά της ELFE για ανεξόφλητες οφειλές ύψους 86,7 εκ. ευρώ επιδικάζοντας τότε υπέρ της δημόσιας επιχείρησης αερίου την καταβολή ποσού της τάξης των 59,5 με 60 εκ. ευρώ (μαζί με τους αναλογούντες τόκους).

Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιος θιγεί από τη δικαστική απόφαση δεν αποκλείεται να προσφύγει δικαστικά και σε ανώτατο επίπεδο, στον Άρειο Πάγο.

Εναλλακτικές

Κατόπιν τούτων στην αγορά κυοφορείται εντόνως, η επεξεργασία σεναρίων ως προς την αλλαγή του τρόπου ιδιωτικοποίησης.

Το πιο πρόσφατο θέλει, εξαιτίας της διαφαινόμενης πολύμηνης καθυστέρησης, την πώληση μικρού πακέτου μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στη συνέχεια να ακολουθήσει και δεύτερο μεγαλύτερο πακέτο.

«Στην τρέχουσα περίοδο της ενεργειακής κρίσης καταδεικνύεται πως οι καθετοποιημένοι όμιλοι με δραστηριότητα και στη χονδρική και στην προμήθεια φυσικού αερίου μπορούν να αντέξουν τις πιέσεις της έκρηξης του κόστους», σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές στον Ο.Τ. αναφορικά με το σενάριο αυτό.

Ένα ακόμη σενάριο θέλει να μένει η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο ράφι… μέχρι κάποια στιγμή μετά από πολλούς μήνες να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Το τρίτο σενάριο δείχνει το ενδεχόμενο ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας και σύμφωνα με πηγές της αγοράς να επιλέγεται η πώληση της θυγατρικής – «φιλέτο». Ο λόγος για τη «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», την πρώην ΕΠΑ Αττικής. Το χαρτοφυλάκιο της, 450.000 πελάτες και η υγιής οικονομική της κατάσταση, είναι στο στόχαστρο ανταγωνιστών της που συμμετέχουν μάλιστα στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Το τέταρτο σενάριο θέλει τους πωλητές της επιχείρησης να παρέχουν εγγυήσεις στον νέο επενδυτή για ενδεχόμενες αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλλει κατόπιν δικαστικής απόφασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια