
Έκκληση προς τη Ρωσία να ανοίξει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για την αποτροπή της ενεργειακής κρίσης απηύθυνε με παρέμβαση της η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ). Πρόκειται για τον πρώτο διεθνή οργανισμό που παίρνει θέση στο ακανθώδες αυτό ζήτημα που προβληματίζει αγορές και κυβερνήσεις και θέτει ευθέως θέμα… Ρωσίας στην ενεργειακή κρίση.
«Η ΙΕΑ πιστεύει πως η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει πιο πολλά για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να διασφαλίσει την πληρότητα των αποθεμάτων σε επαρκή επίπεδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη χειμερινή περίοδο» σχολίασε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του το διεθνές όργανο, επισημαίνοντας δε, πως πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία για τη Ρωσία να κερδίσει… πόντους ως ένας αξιόπιστος πάροχος της ευρωπαϊκής αγοράς.
Το τελευταίο δε, είναι σαφές πως υποκρύπτει και ένα υπονοούμενο που δεν έχει να κάνει μόνο με την αξιοπιστία της Ρωσίας ως ενεργειακή πηγή για την Ευρώπη, αλλά και με την πολιτική και επικοινωνιακή σχέση της με την Ευρώπη.
Εξάλλου τις τελευταίες ημέρες πλήθος παραγόντων της αγοράς έχουν κατηγορήσει ευθέως την Gazprom πως έχει περιορίσει εσκεμμένα τις ροές προκειμένου να αυξήσει τις τιμές προκαλώντας πολιτικούς και οικονομικούς τριγμούς στην περιοχή. Να διερευνήσει τις κατηγορίες αυτές ζήτησε ευθέως, προ ημέρων, από την Κομισιόν ομάδα 42 ευρωβουλευτών από όλες τις ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε λίαν επιφυλακτικά.
Ο ρόλος του Nord Stream 2
Σύμφωνα δε, με μία από τις θεωρίες η Gazprom προκαλεί την ενεργειακή κρίση και τις ελλείψεις στις ευρωπαϊκές αγορές προκειμένου η Γερμανία να πειστεί να εγκρίνει με συνοπτικές διαδικασίες, το αμφιλεγόμενο πολιτικά έργο του αγωγού Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Κι αυτό με δεδομένο πως οι επικείμενες γερμανικές εκλογές δεν είναι βέβαιο πως θα διατηρήσουν στην εξουσία τους φιλικούς προς το project Χριστιανοδημοκράτες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κολοσσού, Αλεξέι Μίλερ υποστήριξε πως η Gazprom τηρεί τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τα επίπεδα προσφοράς και πως είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή, αν χρειαστεί, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί πως θα το πράξει.
Πραγματικά, μόλις χθες το ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο αρνήθηκε να δεσμεύσει για τον Οκτώβριο μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου προς εξαγωγή μέσω της Ουκρανίας και δέσμευσε μόνο το ένα τρίτο του διαθέσιμου χώρου στον αγωγό Yamal, μέσω Πολωνίας. Η εξέλιξη αυτή αμέσως-αμέσως προκάλεσε νέο άλμα των τιμών.
Αντ’ αυτού επιμένει να πιέζει για την επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση της έναρξης της λειτουργίας του Nord Stream 2. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε δηλώσεις του προ ημέρων επεσήμανε πως η εκκίνηση του αγωγού θα μπορέσει να αυξήσει τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου.
«Η δήλωση της ΙΕΑ επιβεβαιώνει αυτό που το σύνολο της βιομηχανίας συζητά εδώ και καιρό και πολλοί πολιτικοί στην Ευρώπη διστάζουν να παραδεχτούν ανοιχτά: το ρόλο της Ρωσίας στην τωρινή ενεργειακή κρίση» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας για το θέμα στους Financial Times, ο Τιερί Μπρος, πρώην σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο