Να διπλασιάσει την οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες είναι ευάλωτες από την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Προειδοποίησε δε, την παγκόσμια κοινότητα πως η υπερθέρμανση του πλανήτη φτάνει «στο σημείο που δεν έχει επιστροφή».

Ο κύριος Μπάιντεν αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων και μάλιστα στον απόηχο της αμφιλεγόμενης απόφασης για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν δεσμεύτηκε στο τέλος των «αδιάκοπων πολέμων» και την έναρξη της εποχής «της αδιάκοπης διπλωματίας» δίδοντας έτσι το στίγμα της προεδρίας του. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν ένα νέο Ψυχρό πόλεμο, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη συνεχή επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων.

Ο κ. Μπάιντεν επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του ως πιο πράσινος Αμερικανός πρόεδρος εδώ και δεκαετίες έκανε μακρά αναφορά στο ζήτημα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτή η χρονιά έφερε εκτεταμένο θάνατο και καταστροφή από την κλιματική κρίση, η οποία δεν γνωρίζει σύνορα» τόνισε ο κύριος Μπάιντεν. «Θα αντιμετωπίσουμε την απειλή της αυξανόμενης πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής που πλήττει όλο τον κόσμο με ακραία καιρικά φαινόμενα ή θα υποφέρουμε τη δίχως οίκτο πορεία των όλο και χειρότερων φαινομένων ξηρασίας και πλημμύρας, των καταστροφικών πυρκαγιών, των τυφώνων, των καυσώνων, της αύξησης της στάθμης της θάλασσας» αναρωτήθηκε.

Ο ίδιος, πάντως, δεσμεύτηκε πως θα κάνει ότι μπορεί και για το σκοπό αυτό οι ΗΠΑ θα γίνουν η κορυφαία χώρα σε παροχή οικονομικής βοήθειας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, διπλασιάζοντας την προσφερόμενη ετήσια αμερικανική βοήθεια μέχρι το 2024 στα 11,4 δισ. δολάρια!

Μάλιστα, εμφανίστηκε πεπεισμένος πως και οι υπόλοιπες πλούσιες χώρες θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια που θα βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής και να δρομολογήσουν την πράσινη μετάβαση τους. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε καθόλου χρόνου» τόνισε χαρακτηριστικά, υπονοώντας την επικείμενη κρίσιμη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, που ξεκινά στα τέλη Οκτωβρίου, στη Γλασκόβη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green