
Να διπλασιάσει την οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες είναι ευάλωτες από την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Προειδοποίησε δε, την παγκόσμια κοινότητα πως η υπερθέρμανση του πλανήτη φτάνει «στο σημείο που δεν έχει επιστροφή».
Ο κύριος Μπάιντεν αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων και μάλιστα στον απόηχο της αμφιλεγόμενης απόφασης για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν δεσμεύτηκε στο τέλος των «αδιάκοπων πολέμων» και την έναρξη της εποχής «της αδιάκοπης διπλωματίας» δίδοντας έτσι το στίγμα της προεδρίας του. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν ένα νέο Ψυχρό πόλεμο, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη συνεχή επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων.
Ο κ. Μπάιντεν επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του ως πιο πράσινος Αμερικανός πρόεδρος εδώ και δεκαετίες έκανε μακρά αναφορά στο ζήτημα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.
«Αυτή η χρονιά έφερε εκτεταμένο θάνατο και καταστροφή από την κλιματική κρίση, η οποία δεν γνωρίζει σύνορα» τόνισε ο κύριος Μπάιντεν. «Θα αντιμετωπίσουμε την απειλή της αυξανόμενης πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής που πλήττει όλο τον κόσμο με ακραία καιρικά φαινόμενα ή θα υποφέρουμε τη δίχως οίκτο πορεία των όλο και χειρότερων φαινομένων ξηρασίας και πλημμύρας, των καταστροφικών πυρκαγιών, των τυφώνων, των καυσώνων, της αύξησης της στάθμης της θάλασσας» αναρωτήθηκε.
Ο ίδιος, πάντως, δεσμεύτηκε πως θα κάνει ότι μπορεί και για το σκοπό αυτό οι ΗΠΑ θα γίνουν η κορυφαία χώρα σε παροχή οικονομικής βοήθειας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, διπλασιάζοντας την προσφερόμενη ετήσια αμερικανική βοήθεια μέχρι το 2024 στα 11,4 δισ. δολάρια!
Μάλιστα, εμφανίστηκε πεπεισμένος πως και οι υπόλοιπες πλούσιες χώρες θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια που θα βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής και να δρομολογήσουν την πράσινη μετάβαση τους. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε καθόλου χρόνου» τόνισε χαρακτηριστικά, υπονοώντας την επικείμενη κρίσιμη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, που ξεκινά στα τέλη Οκτωβρίου, στη Γλασκόβη.


Latest News

Τα οφέλη και τα εμπόδια για τη μαζική στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η επιλογή EV θα μπορούσε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των πόλεων

Μειώνει τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια η γερμανική RWE
Υπάρχει αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λέει ο CEO της RWE - Τι σχεδιάζει η εταιρεία

Πώς θα είναι η Γαλλία το 2100 - Θερμότερη κατά 4°C
Η Météo France αναλύει τις επιπτώσεις από την προβλεπόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα τα επόμενα 75 χρόνια

Η τελευταία δεκαετία είναι η θερμότερη στα χρονικά - Εφιαλτική η συνέχεια
Οι αλλαγές στο κλίμα και ειδικά η υπερθέρμανση, είναι ιδιαίτερα εμφανής στους ωκεανούς

Ερχεται το τέλος του ESG; - Οι μεγάλες εταιρείες, οι στόχοι βιωσιμότητας και τα μπόνους στελεχών
Η υποχώρηση από τους κλιματικούς στόχους του ESG στις αμοιβές στελεχών αντανακλά και κάποιες ανησυχίες των επενδυτών

Πιο κοντά στην κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς η BYD - Ή μήπως όχι;
Η πεντάλεπτη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων από την εταιρεία του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Γουάνγκ Τσουανφού και οι κρίσεις σε τρεις ηπείρους

Nέο ρεκόρ θερμότητας στο κλίμα το 2024 - Γιατί κορυφαίοι επιστήμονες βρίσκονται σε απόγνωση
Απελπισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες σχετικά με το κλίμα

Πώς η προεδρία Τραμπ.... αποφόρτισε τις εταιρείες φόρτισης EV - Εφιαλτική βουτιά των μετοχών
Βουτιά 70% έχουν κάνει οι μετοχές εταιρειών που προμηθεύουν την αγορά με φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα, λόγω της πολιτικής Τραμπ

Τιμήθηκαν 27 εταιρείες για αποκατάσταση και αναδάσωση - Το μήνυμα Παπασταύρου
Ειδική εκδήλωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θεσμό του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης

Βασική υποψήφια η Ισπανία για το νέο «προσιτό» ηλεκτρικό της Stellantis
Leapmotor και Stellantis σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη μαζική παραγωγή του οχήματος το πρώτο τρίμηνο του 2026