Η ελληνική οικονομία που πλήττεται από την πανδημία θα ανακάμψει ακόμη πιο γρήγορα από τα κυβερνητικά σχέδια και θα μπορούσε να επιστρέψει σε επίπεδα πριν από την κρίση φέτος, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Η ισχυρή ανάκαμψη, σε συνδυασμό με τη δέσμευση της Αθήνας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ανοίξει το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος στο πλαίσιο των αγορών περιουσιακών στοιχείων της ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος πανδημίας αγορών έκτακτης ανάγκης ή PEPP, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στο πρακτορείο POLITICO.
Τα σχόλιά του έρχονται λίγες ημέρες μετά την πρόσφατη αναβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη του 2021 από 3,6% σε 5,9%, η οποία όπως επισημαίνει το Politico αναμένεται να είναι η ισχυρότερη ανάπτυξη σε δύο δεκαετίες. Αλλά ο κ. Στουρνάρας είναι στην πραγματικότητα πιο αισιόδοξος από αυτό, βλέποντας «ακόμη υψηλότερη» εκτίμηση η οποία θα έρθει σύντομα από την κεντρική τράπεζα.
«Αναμένω ότι η πρόβλεψή μας θα είναι υψηλότερη από 6 %», είπε, ενώ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. «Στα τέλη του 2021 πιθανότατα θα έχουμε υψηλότερο ΑΕΠ σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα».
Ως πρωταρχικός τουριστικός προορισμός, η Ελλάδα επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία.
Ωστόσο, η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων αύξησε το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου κατά 16,2 % σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Το τρίτο τρίμηνο, εν τω μεταξύ, αναμένεται να ωφεληθεί από την εισροή ξένων επισκεπτών στα νησιά της Ελλάδας τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η χώρα θα διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, περίπου «3,5 % κατά μέσο όρο για τα επόμενα 10 χρόνια.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα λάβει βοήθεια τα επόμενα χρόνια περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, μαζί με 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ και αυξημένες ξένες άμεσες και έμμεσες επενδύσεις, είπε ο κ. Στουρνάρας.
Ωστόσο, εξακολουθεί να βλέπει τους μεγαλύτερους παράγοντες ανάπτυξης που προέρχονται από συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης της αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων και περισσότερων επενδύσεων στην εκπαίδευση – καθώς και του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού.
Υπό το πρίσμα της ισχυρότερης από την αναμενόμενη ανάπτυξη, ο Στουρνάρας χαιρέτισε τα πρόσφατα ανακοινωθέντα μέτρα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης.
Συνολικά, είπε, η ισχυρή ανάπτυξη θα βοηθήσει να μειωθεί ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας από λίγο κάτω από το 200 % φέτος στο 187 % το 2022.
Μέχρι το 2019, σημείωσε, η Ελλάδα είχε καταφέρει να περικόψει το χρέος της προς το ΑΕΠ σε περίπου 180 τοις εκατό, και το χρέος της “θα ήταν ήδη επενδυτικού βαθμού αν δεν ήταν η πανδημία”.
Για το ζήτημα των ελληνικών ομολόγων ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (η οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους 30 δισ. ευρώ επί συνόλου 4,4 τρισ. ευρώ που έχει αποκτήσει μέσω των διαφόρων προγραμμάτων που εφαρμόζει), θα συνεχίσει τις αγορές Ελληνικού Χρέους ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος πανδημίας – ΡΕΡΡ.
Όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ το όλο θέμα δεν αφορά το κατά πόσον η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί το Δημόσιο Χρέος της, αλλά κατά κύριο λόγο αφορά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ, και την προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη να διατηρήσει το κόστος δανεισμού για τα κράτη σε χαμηλό επίπεδο.
«Θα ήταν πραγματικά αλαζονικό από την πλευρά μας να δηλώσουμε τη νίκη επί της πανδημίας αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την παράταση ή όχι του PEPP πέρα από τον Μάρτιο του 2022».
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός επιμένει να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι προβλεπόταν αρχικώς. Άλλωστε τούτο, όπως είπε, αντανακλάται στις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ. Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση του ότι μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 2%.
Latest News
Ακόμη πιο ακριβή η οικοδομή - Νέα άνοδος στις τιμές των υλικών [πίνακες]
Αύξηση παρουσίασαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά για ακόμη ένα μήνα - Την ίδια ώρα, οι νέες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν τον Ιούλιο ανήλθαν σε 2.792
Ο αριθμός των ανέργων στη χώρα - Πόσοι παίρνουν επίδομα [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την πορεία της απασχόλησης στην χώρα - Ποια ηλικιακή ομάδα συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων