Evergrande – Γιατί ανησυχούν οι επενδυτές;
Ο όμιλος έχει χρέος που δεν μπορεί να πληρώσει και η επικείμενη αποτυχία του -είτε πρόκειται για αναδιάρθρωση είτε για πλήρη εκκαθάριση- απειλεί να προκαλέσει πιστωτική κρίση
Ο όμιλος China Evergrande είναι ο πιο χρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο, του οποίου τα οικονομικά δεινά καθίστανται ταχύτατα πρόβλημα όλων.
Ο όμιλος έχει χρέος που δεν μπορεί να πληρώσει και η επικείμενη αποτυχία του -είτε πρόκειται για αναδιάρθρωση είτε για πλήρη εκκαθάριση- απειλεί να προκαλέσει πιστωτική κρίση, να επηρεάσει την εμπιστοσύνη στις κινεζικές επενδύσεις και να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.
Ο Dow Jones Industrial Average έπεσε τη Δευτέρα εν μέσω μιας ευρύτερης πτώσης των παγκόσμιων μετοχών, εν μέσω ανησυχιών για την Evergrande.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 3,3%, ενώ ο δείκτης ακινήτων Hang Seng Property μειώθηκε κατά 6,7%. Οι αγορές έκλεισαν στην Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για διακοπές, με τους Κινέζους εμπόρους να επιστρέφουν στα γραφεία τους την Τετάρτη, οπότε θα μπορούσε και πάλι να επικρατήσει πανικός.
Τι είναι η Evergrande;
Η Evergrande είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων της Κίνας, με περίπου 1.300 έργα σε περισσότερες από 280 κινεζικές πόλεις. Οι δραστηριότητές της επεκτείνονται σε άλλες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων διαχείρισης πλούτου, ηλεκτρικών οχημάτων, καταναλωτικών αγαθών και σπορ.
Ο όμιλος, που ιδρύθηκε από τον Hui Ka Yan το 1996, δανείστηκε εκτενώς για να χρηματοδοτήσει την ταχεία ανάπτυξή του.
Ποια είναι η κατάσταση με το χρέος της Evergrande;
Η Evergrande έχει σήμερα περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποχρεώσεις και μόνο περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά «στο χέρι». Η ελβετική τράπεζα UBS εκτιμά ότι ο αριθμός των υποχρεώσεων είναι πιο κοντά στα 313 δισεκατομμύρια δολάρια-που αντιστοιχεί στο 6,5% της συνολικής υποχρέωσης του κινεζικού τομέα ακινήτων με υπερχρέωση -εκ των οποίων τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια αποτελούνται από εκκρεμή υπεράκτια ομόλογα.
Ο όμιλος διαθέτει επίσης ένα μεγάλο δίκτυο δανείων. Η Δευτέρα ήταν προθεσμία για την αποπληρωμή δανείων εσωτερικής τράπεζας. Σε υπόμνημα τους, οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank ανέφεραν ότι υπήρχε 24ωρη περίοδος χάριτος από την προθεσμία της Δευτέρας. Οι κινεζικές αρχές προειδοποίησαν τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα ότι η Evergrande δεν θα εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις.
Ένα μεγαλύτερο “σφίξιμο” είναι πιθανό να έρθει την Πέμπτη όταν πρέπει να πληρωθούν κουπόνια τόσο για εγχώρια όσο και για υπεράκτια ομόλογα. Οι BlackRock (BLK), UBS (UBS) και HSBC (HSBC) είναι μεταξύ των κατόχων ομολόγων της εταιρείας.
Οι αναλυτές μακροπρόθεσμης στρατηγικοί της UBS, με επικεφαλής τον Kamil Amin, θεωρούν πλέον μια σημαντική πιστωτική αθέτηση ως αναπόφευκτη.
Γιατί ανησυχούν οι επενδυτές;
Εάν τελικά αποτύχει η Evergrande, θα ήταν ένα σημαντικό σημάδι προβλημάτων για τον χρεωμένο τομέα ακινήτων της Κίνας και θα μπορούσε να είναι το πρώτο από ένα κύμα πτωχεύσεων.
Η ταμειακή κρίση της Evergrande συμπίπτει με μια γενική επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων της Κίνας, που επιδεινώθηκε από τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων και τους αυστηρότερους κανόνες για τους δανειολήπτες. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν καταπολεμήσει αυτό που θεωρούν υπερθερμασμένη αγορά ακινήτων, με τους κανόνες που θεσπίστηκαν πέρυσι να περιορίζουν τον δανεισμό στον τομέα των ακινήτων.
Εάν η Evergrande δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της, τότε οι δανειστές της εταιρείας – συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας – θα υποστούν πίεση. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να δυσχεράνει την πρόσβαση των κεφαλαίων για εταιρείες που πρέπει να δανειστούν χρήματα από τράπεζες και αγορές ομολόγων.
Εάν συμβεί αυτό, θα σηματοδοτήσει τα οικονομικά προβλήματα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και θα προκαλέσει ευρύτερη αστάθεια διεθνώς.
Ποιες είναι οι προοπτικές για διασπορά σε άλλες χρηματοπιστωτικές αγορές;
Ένα πολύ κακό αποτέλεσμα, αν όχι το χειρότερο σενάριο, θα ήταν να αποτύχει εντελώς η Evergrande και να εκκαθαριστεί πλήρως. Εάν δεν πληρώσει τα δάνεια, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις τράπεζες και άλλους ομίλους με μεγάλη έκθεση στην Evergrande να πτωχεύσουν ή να αναγκαστούν να αναδιαρθρωθούν.
Θα μπορούσε να κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο υπεράκτιο χρέος υψηλής απόδοσης της Ασίας, ωθώντας τους οργανισμούς αξιολόγησης να επανεκτιμήσουν αυτούς τους τύπους ομολόγων και ενδεχομένως να αλλάξει ακόμη και τις μεθοδολογίες αξιολόγησης που συνδέονται με την κρατική υποστήριξη. Αυτό μπορεί να επεκταθεί ευρύτερα στα κινεζικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.
Όπως έγραψε ο Al Root της Barron, οι ανταλλαγές πιστωτικών αθέτησης (CDS), όπου ένα μέρος ανταλλάσσει τον κίνδυνο αθέτησης χρέους με ένα άλλο μέρος, αρχίζει να δείχνει σημάδια πανικού στην ευρύτερη αγορά χρέους. Το πενταετές CDS της HSBC αυξήθηκε κατά 16% τη Δευτέρα -πολύ, μεν, αλλά όχι σε επίπεδα που υποδηλώνουν πανικό.
Είναι η Evergrande η Lehman Brothers της Κίνας;
Μερικοί έχουν προαναγγείλει την Evergrande σαν ένα κινέζικο επεισόδιο τύπου Lehman Brothers. Η πτώχευση της επενδυτικής τράπεζας το 2008 ήταν ένας από τους καταλύτες για την οικονομική κρίση 2008-09. Ωστόσο, άλλοι είναι πιο σταθεροί.
Ένας βασικός λόγος είναι ότι τα υπεράκτια ομόλογα της Evergrande είναι πιθανό να αναδιαρθρωθούν και το μεγαλύτερο μέρος του χρέους διατηρείται από μεγάλα παγκόσμια αμοιβαία κεφάλαια που δεν είναι τράπεζες ή άλλα κρίσιμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τον Ράιαν Ντεντρικ, επικεφαλής στρατηγικής στο μεσίτη LPL Financial. Η Lehman Brothers ήτανπελάτης των περισσότερων άλλων μεγάλων τραπεζών, οπότε η αποτυχία της έγινε ευρύτερα αισθητή.
Ο Ντέτρικ σημείωσε επίσης ότι η Evergrande διαθέτει γνήσια, ενσώματα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να πωληθούν για να διακανονίσουν οικονομικές υποχρεώσεις – κάτι που δεν είχε h Lehman Brothers.
Τι θα κάνει η Κίνα;
Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει η Κίνα. Μια πιθανότητα είναι ότι το Πεκίνο θα διασώσει την Evergrande με κάποια μορφή, αλλά θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει την κατάρρευση του ομίλου.
Την περασμένη εβδομάδα, ο συντάκτης της εμβληματικής κρατικής εφημερίδας της χώρας είπε ότι η Evergrande, δεν πρέπει να περιμένει διάσωση από την κυβέρνηση με την υπόθεση ότι είναι “πολύ μεγάλη για να αποτύχει”, ανέφερε το Reuters.
Ορισμένοι αναλυτές το θεωρούν ζήτημα πότε, όχι αν, η Κίνα θα παρέμβει.
«Από όσο γνωρίζουμε, τα δάνεια προς την Evergrande δόθηκαν από κινεζικές τράπεζες που υπονομεύονται σιωπηρά από την κινεζική κυβέρνηση και ο ισολογισμός της κινεζικής κυβέρνησης μπορεί εύκολα να διαχειριστεί τις ζημίες Evergrande, οι οποίες εκτιμώνται σε περίπου 303 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Tom Essaye της Sevens Report Research την περασμένη εβδομάδα.
Και ενώ οι κινεζικές αρχές ενδέχεται να επιτρέψουν μια προσωρινή κρίση σε οικονομικές συνθήκες, τελικά θα παρέμβουν για να σταθεροποιήσουν τις εγχώριες αγορές σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας χρεοκοπίας, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα έκθεση του ερευνητικού ομίλου Capital Economics.
Η κινεζική κεντρική τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει για να αποφύγει μια κρίση ρευστότητας, εισάγοντας 90 δισεκατομμύρια γιουάν (14 δισεκατομμύρια δολάρια) στο τραπεζικό σύστημα της χώρας την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο